YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 30 Ekim 2017 14:09

Pekdaş: "Biz İzmir'e ihanet etmeyiz"

 Pekdaş:
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, projesi otopark yönetmeliğine uygun hazırlanmadığı için ruhsat izni verilemeyen Alsancak Stadı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Pekdaş: "Biz İzmir'e ihanet etmeyiz"

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, projesi otopark yönetmeliğine uygun hazırlanmadığı için ruhsat izni verilemeyen Alsancak Stadı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Konak Belediyesi'nin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Pekdaş, stat konusunda yaşanan tartışmalara 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına gölge düşürmemek adına girmediklerini, ancak ruhsat izni vermedikleri için 'kente ihanet ediyorlar' diye suçlamalarda bulunanlara karşı artık sessiz kalmayacaklarını söyledi. Bu sözü diyenlerin geçmişe dönüp, kendilerini sorgulamasını isteyen Pekdaş, "Alsancak Stadı'nın yıkım kararı çıktığında tüm İzmirliyle güçlü bir kamuoyu oluşturup, buranın stat olarak kalmasını sağladık. Ancak hazırlanan projede otopark yeri neredeyse hiç yoktu. Oysa mevzuat gereği 431 araçlık otopark yeri ayrılması gerekiyor" dedi. 

DİĞER STATLARA VAR ALSANCAK'A YOK

Toplantıda hükümetin Türkiye'nin farklı illerine yaptırdığı şehir statlarından örnekler de gösteren Başkan Pekdaş, "17 bin kişilik İstanbul Fatih Terim Stadı'na bin 600 araçlık otopark yeri ayıranlar, 12 bin kişilik Alsancak Stadı'na 21 araçlık otopark veriyorlar. Asıl bunu sorgulamak lazım. Konak Belediyesi'ni 'ihanet ediyor', 'ideolojik davranıyor' diye suçlayanlar, önce dönüp diğer statlara baksınlar. Yönetmelik gereği her 30 koltuğa bir otopark gerekiyor. Bu hesaba göre Alsancak Stadı'na 431 araçlık otopark lazım. Bunu kendileri itiraf ediyorlar" diye konuştu.

STAT YAPMAK İSTEMİYORLAR

Projeyi ihale eden Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın asıl niyetinin stadı yapmamak olduğunu savunan Başkan Pekdaş, "Biz buraya stat yapmıyoruz demenin bir mazeretini mi yaratmak istiyorlar? Niyetleri oraya stat yapmamak mı? 'Kaçtım oynamıyorum' dememek için, 'Konak Belediyesi ideolojik davranıyor' mu diyor? Aynı dönemde Göztepe'nin de stadının onayını verdik. Göztepe Stadı 20 bin kişilik ve ihale bedeli 218 bin 900 bin TL, Alsancak Stadı 13 bin kişilik ve 54 milyon 880 bin TL ihale edildi. Bu fark nereden geliyor? Otopark olmamasından geliyor. Mevzuata aykırı davranıp bir otopark yeri planlamamışlar. Bunu en başında düşünmüşler. Ne yapalım da biz buraya stat yapmayalım demişler. En sonunda ruhsat alamıyoruz diye algı yönetimi üzerinden kitleleri, taraftarı yönlendirmeye çalışıyorlar" dedi.

KABATAŞ BENZETMESİ

İktidar temsilcilerinden yöneltilen suçlamaları Gezi sürecinde ortaya atılan ve sonradan asılsız olduğu belgelenen Kabataş saldırısına benzeten Başkan Pekdaş şunları söyledi; "Kabataş'ta da ellerinde kamçı olanlar türbanlı bacımıza saldırdı diyerek bir sürü fantezi üretmişlerdi. Bugün onların hepsinin masa başında kurgulanmış manipülasyon malzemeleri olduğu ortaya çıktı. Burada da taraftarı maniple etmeye çalışıyorlar. Aslında ideolojik davranan onlar. Taraftar gruplarından terör örgütü çıkarmaya çalışanlar, hem taraftarı hem de spor kulüplerini acaba maniple edebilir miyiz diyorlar."

GERÇEK NİYETLERİ ORTAYA ÇIKTI

Altay taraftarlarının ve İzmirlilerin bu tür iddialarla kandırılamayacağını savunan Başkan Pekdaş, "Altaylılar çağdaş taraftardır. Hem kentlerini hem de takımlarını severler. Kentin takımlarına yapılan haksızlığı göreceklerdir. 'Stat olsun da ne olursa olsun' demeyeceklerdir. Bu tartışmadan siyasi rant bekleyenlere buradan ekmek çıkmaz. İzmir'e ve Altay seyircisine yakışır bir stat yapılmalıdır. Orada bir otopark olursa o otopark aynı zamanda o kulübe gelir de getirir. Burası şehrin ortasında en gözde yer. Neden 21 tane otopark yeri ayırmışlar. İzmirli ile Altay Kulübü'yle alay mı ediyorlar? Ödenek yükseltilmeli ve buraya mevzuata uygun bir otopark yapılmalı. Yoksa aksi halde gerçek niyetlerinin buraya stat yapmak olmadığı görülür" diye konuştu.

'BİZ İZMİR'E İHANET ETMEYİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul için kullandığı 'Biz bu kente ihanet ettik' sözüne atıfta bulunan Pekdaş , "Biz İzmir'e ihanet etmiyoruz, ihanet etmeyeceğiz, ihanet ediyor diyenler aslında kendi ihanetlerini itiraf ediyorlar. Biz ihanet ettik dememek için hukukun üstünlüğünü hep öncelik kabul edip, mevzuat ne diyorsa onu yapacağız. Bu kadim şehrin tarihine saygı duyarak, İzmir'e Alsancak'a, Altay'a yapılan haksızlığın biran önce son bulmasını istiyoruz. Projenin buna göre düzenlenmesini bekliyoruz. Buraya ruhsat vermiyoruz demiyoruz. Bu proje otopark yönetmeliğine uygun değildir, bu nedenle değerlendirilememiştir' diyoruz. Masanın üzerine koyuyoruz ve diyoruz ki;  burası otoparklı hale getirilsin, yeniden değerlendirmeye alalım. Kanuna, mevzuata aykırı olarak bizden ruhsat vermemizi istiyorsa, bu mümkün değil. Projeyi düzeltmek bu kadar zor değil. Altay'a yapılan haksızlığı gidermek bu kadar zor olmamalı. Diğer statlarda yapıldığı gibi ödeneği artırın projeyi düzeltin. Türkiye'nin diğer illerine yapılan neden İzmir'e, neden Alsancak'a yapılmıyor. İktidar İzmir'de neden farklı davranıyor. İzaha muhtaç olan asıl budur. Siz Karaman'a ,Sakarya'ya, İstanbul'un göbeğine yapılan statların bütününde bu özeni göstereceksiniz, konu İzmir'e gelince, Alsancak'a gelince yok? Bu ödeneği artıracaksınız. İzmir merkezi bütçeye verdiğinin 5 de birini alıyor. Halkın parasını harcıyorlar. Bu kent yarattığı gelir kadar bütçeden payını almış değil. Dolayısıyla bu hükümetin İzmir'e borcu var. Cebinden para harcamıyor, İzmirlinin parasını harcıyor. Biz İzmirliler diyoruz ki; İzmir'in hak ettiğini, alacağını ödeyin? Stadı da İzmir'e, Alsancak'a, Altay'a yakışır şekilde projelendirin ve ödeneğini artırın" dedi.

'BİZİMLE DALGA GEÇİYORLAR'

Projede 431 araçlık otopark yeri gerektiğinin bizzat işi yapanlar tarafından belirtilmesine rağmen sadece 21 araçlık yer ayrılmasını "Herhalde bizimle dalga geçiyorlar" diyerek eleştiren Pekdaş, "Otopark ihtiyacını çevredeki parsellerden sağlayacaklarını söylüyorlar. Bizi aptal mı zannediyorlar? Kaç araçlık otopark gerektiğini kendileri hesap etmişler. Hesap ettiğini uygulamayanlardan hesap sormak gerekiyor. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır hesabı Konak Belediyesi ideolojik davranıyor diyorlar. Evet, Konak Belediyesi hukuka uygun idarenin ideolojisini yapıyor. Onlarsa taraftar guruplarını maniple edip, siyasi rant elde etmeye çalışıyorlar. İzmir'de bu siyasi rantı elde edemezler. Oysa adaletli davranarak, doğru söyleyerek, yalan söylemeyerek İzmirlinin kalbini fethedebilirler" dedi.

ALSANCAK'A STAT YAPILACAK

Zeminin otopark yapımına uygun olup olmadığı yönünde bir soruya Başkan Pekdaş, "Biz Göztepe'nin de stat projesini onayladık. Orada otopark bodruma yerleştiriliyor. Alsancak için de aynı şey yapılır. Boğaza tüp geçit yapan hükümet Alsancak'a bir otopark yapacak bilgiye ve donanıma da sahiptir. Bu iş sadece bütçe işi. Buraya neden 55 milyon TL ayırdınız diye sormak gerekiyor. Ben iddia ediyorum ki niyetleri oraya stat yapmak değil, niyetleri kaçmak. Ruhsat verilmedi diyerek stadı yapmaktan vazgeçmek istiyorlar. Ama biz burada olduğumuz sürece onlar Alsancak Stadı'nı yapacaklar, oraya AVM yaptırmayacağız" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.