GÜNDEM Haber Girişi : 26 Kasım 2016 23:26

3 cümlede özetledi!

3 cümlede özetledi!
Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından bu yıl ilk kez kutlanması kararlaştırılan Dünya Zeytin Günü kapsamında çeşitli etkinlikler yapıldı.
Urla'daki Köstem Zeytinyağı Müzesi'ndeki panelin açılışında konuşan Başkan Kocaoğlu, bu kutsal ürünü 4 cümleyle özetledi; " Zeytin sağlık demek? Zeytin güzellik demek? Zeytin barış demek? Artırmamız gerek?"

26 Kasım Dünya Zeytin Günü kapsamında, zeytinyağının 3 bin yıllık yolculuğu insan, hayvan, su, buhar, yakıt ve elektrik gücüyle yağ sıkan işlikleri tek çatı altında toplamayı başaran Köstem Zeytinyağı Müzesi'nde düzenlendi. Dünya Zeytin Günü kapsamında ayrıca zeytinin geçmişini ve geldiği noktayı anlatan bir panel gerçekleşti. Panele, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ticaret Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, Tariş Yönetim Kurulu Başkanı H.Cahit Çetin, Sanayi Kontuvarı Genel Müdürü Christopher Dologh ve Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy katılarak,  zeytinin kutsallığını, tarihçesini ve bilinmeyenlerini dinleyenlere aktardı.

"Zeytin barış demek, artırmamız gerek"
26 Kasım Dünya Zeytin Günü kapsamında düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, zeytinin önemini 3 cümleyle vurguladı; " Zeytin sağlık demek, zeytin güzellik demek, zeytin barış demek.. Artırmamız gerek."
Türkiye'nin, önemli üreticilerden olmasına rağmen zeytinyağı tüketiminde gerilerde yer aldığını, zeytin ağacı bulunmayan bazı ülkelerin tüketimde Türkiye'yi geride bıraktığını dile getiren Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı (UZZK) Ümmihan Tibet ise şöyle konuştu:
"Dünya Zeytin Günü'nde zeytin ağacının geçmişten bugüne insan hayatı içindeki önemine dikkat çekmek istedik. Dünyanın bilinen en eski zeytin işliği olan Klazomenai, bizim için inanılmaz bir sembol. Yine Urla'da dünyanın en büyük zeytin müzesi kuruluyor. Bu müze de bizimle birlikte kapılarını açıyor. Zeytinin kutsallığını, ölümsüzlüğünü gündeme getirerek, zeytin ve zeytinyağı tüketmenin önemini halkımıza yansıtmak istedik. "
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak da açılış konuşmasında şu sözleri dile getirdi; " Ben zeytinci değilim ancak zaman geçtikçe anlıyorum ki zeytin ağacı önünde selam durulması gereken bir ağaç."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.