GÜNDEM Haber Girişi : 26 Temmuz 2016 11:30

'Katar' dünyaya ne katar? Bülent Uraz'ın kaleminden

'Katar' dünyaya ne katar? Bülent Uraz'ın kaleminden
İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'ndeki dil eğitimini tamamlayan İzmir'in kabına sığmayan liseli genci Bülent Uraz bu kez Katar'ı mercek altına aldı

Ufuklardaki Yeni Süpergüç: Katar......

Öncelikle Katar'ı biraz tanıyalım. Katar Arap Yarımadası'ndaki en küçük ülkelerdendir ancak dünyada eşi benzeri görülmeyen bir zenginliğe sahiptir çünkü 3 milyon nüfuslu bu ülke, kişi başına düşen milli gelire göre dünyanın en zengin ülkesi. Çok kısa bir zaman önce İngiliz hakimiyetinden ayrılan Katar, nasıl olduda Ortadoğu'da ve dünyada bu kadar kısa sürede sanayisi olmadan bir Süper Ekonomi haline geldi? Nasıl olduda Londra borsasında bu kadar kısa sürede hakimiyet kurdu? Nasıl olduda bu kadar kısa sürede Volkswagen, Airbus ve daha birçok dünya deviyle ortaklık kurdu?

Katar'ın ticarete başlamasına İngiliz hakimiyeti altındayken balıkçılık öncü oldu. O zamanlar Katar'a değil süpergüç, ülke bile demek yanlış olurdu. Ancak daha sonra petrol rezervlerinin keşfi ile Katar ekonomik olarak çok büyük bir yükselişe geçti. Petrolün çok değerli olduğu o zamanlar Katar petrol rezervlerini keşfetmiş ve kullanmaya başlamış sayılı ülkelerdendi. O zamanlarda İngiliz hakimiyeti altında olduğundan dolayıda gelirin büyük bir kısmı Birleşik Krallık'a gönderiliyordu. 1971 yılında İngiliz hakimiyetinden kurtulan Katar, bu süre boyunca dünyayı yöneten bir süper ekonomi haline döndü. Ülkenin aynı zamanda dünyanın en büyük gaz rezervlerinden birine sahip olmasıda ekonominin büyümesine öncü olmuştur. Ancak 2005 yılında bir petrolün geleceğinin tehlikede olduğunu hisseden Katar politikasında büyük değişikliklere gitmiştir. Katar kendini garantiye almak için yurtdışında birçok alanda yatırım yapmaktadır. Yatırım yapan ise QİA ile devletin kendisi. Banka sektöründen teknolojiye, iletişim sektöründen turizm sektörüne kadar 100 milyar doların üzerinde yatırım yapmıştır ve 100 milyar dolar daha yatırım gücü bulunmaktadır. Katar'ın bu politikada asıl amacı petrol değerleri düştüğünde ülkesinin gelir boşluğunu kapatmak ki bunu bugün başardığını görüyoruz. Arap Yarımadası'ında bütün petrol bağımlı ülkelerin zor durumlarının yanında Katar yatırımlarına hala devam etmekte ve Katar'da kişi başına düşen milli gelir her geçen gün artmakta. Yaptığı yatırımlar ilede diğer devletlerde ekonomiyi kontrol etmesi Katar'ı dokunulmaz kılıyor. Sadece QİA Londra Borsa'sının %10'unu kontrol ediyor. Rakamsal olarak küçük gözüksede İngiltere'de büyük bir ekonomik kriz yaratmaya yetecek bir oran. Enerji alanındada dünyanın en büyük yatırımları yapan QİA şu anda Türkiye'yede güneş enerjisi konusunda büyük projeler yapmaktadır.

Diğer Arap Yarımadası ülkelerine kıyasla eğitime çok büyük önem verem Katar, ülkesinde eğitime çok büyük destekler vermektedir. Üniversite kentleri inşa etmeye başlayan Katar, yabancı öğrencileri çekmek için dünyaca ünlü üniversiteler ile işbirliği yapmaktadır. İngiltere'nin paralı üniversite politikasına kıyasla farklı bir politika izleyen Katar, üniversiteye kadar ücretsiz eğitim politikası izlemektedir.

Gelelim Katar'da yaşam şartlarına. Katar devleti vatandaşlarına yardım etmekte dünya'da ilk 5 ülkeye girecek kapasitede. Doğum'dan itibaren vatandaşlarına para yardımı yapan devlet, elektrik ve sudan para almamaktadır. Katarlıların büyük bir çoğunluğu da çalışmamaktadır çünkü devlet Katarlı ailelere ayda 30 bin dolar vermektedir. Ancak eğer katarlı değilseniz çok fazla hayal kurmamak gerek çünkü devlet sizden su ve elektrik parasını alıyor ve normal bir maaş 800 dolar civarında.

Ülkesini yurtdışında marka haline getirmekte iddaalı olan Katar, 2022 yılında FİFA Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapacak. 2022 yılı için birçok yatırım yapan Katar, sıcaktan şikayetçi olan futbolculara dünyayı ayağa kaldıran bir proje sunmuştu. Stadlarına farklı bir klima

sistemi yerleştirecek olan Katar ısıyı büyük oranda düşürmeyi düşünüyor. Yapılacak olan projeler ise dünya kupasından sonra kullanılabilecek şekilde yapılmaktadır.

Katar'ın savunma sistemi aslında ekonomi. Ne ABD, ne İngiltere, ne Fransa nede başka bir ülke Katar ile ekonomik olarak savaşamaz. Çünkü o ekonomilere aynı zamanda Katar'da ortak. Yani kendilerine zarar verirler. Gelelim Katar'da yatırım yapmaya, Katarlı bir ortağınız olmadığı sürece bir hayalden ibaret olduğunu belirteyim.

Aslında çok fazla bir söze gerek yok, ufuklardaki yeni süpergüç: Katar....

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.