ÇEVRE & SAĞLIK Haber Girişi : 21 Şubat 2021 08:01

8 bin çam ağacının kesilmesi projesine tepki

8 bin çam ağacının kesilmesi projesine tepki

Bir yanı İzmir Bergama’ya diğer yanı ise Balıkesir Ayvalık’a kadar uzanan Kozak Yaylası’nda bulunan Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanları taş ocağı tehdidi altında.

14 hektarlık alanda faaliyet gösteren Göltaş adlı şirkete granit ocağını 110 hektara çıkarmak için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Proje kapsamında Bin 882 adet çam ağacı kesilecek. Türkiye fıstık çamı üretiminin yüzde 80’ini karşılayan yöre halkı ve ekolojik yıkımı önlemek için çabalayan bölge halkı karara itiraz etti. Bergama Çevre Platformu öncülüğünde verilen itiraz dilekçeleri Bergama’da ikametgâh eden vatandaşlar tarafından Kaymakamlığa teslim edildi.

Bergama Çevre Platformu dönem sözcüsü Erol Engel, bölgenin acilen koruma altına alınması gerektiğine vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

‘ÇEVRE BAKANLIĞI, MADENCİLERİN YANINDA YER ALMASIN’

“Bugün burada Kozak'ta 8822 fıstık çamının kesilmesine izin veren Çevre Bakanlığı'na itiraz ediyoruz. Çevre Bakanlığı'nı madencilerin yanında değil doğanın ve halkın yanında yer almaya davet ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı'nı da 1.derece tarım arazisi olan fıstık çamlarına sahip çıktığını görmek istiyoruz. Kozaklılar, Bergamalılar, Ayvalıklılar Kozak Yaylası için elini taşın altına koymalıdır. Hangi siyasi anlayışta olursak olalım gün Kozak için birleşme günüdür.

Kozak'ta her türlü madencilik faaliyeti için yeni kapasite artışlarına izin verilmemeli Kozak bir an önce 'Fıstık Çamı Tabiat Parkı' ilan edilmelidir. Kozak'ta madenciliğin vermiş tahribat tahammül sınırları aşmıştır. Pandeminin insanlığa açmış olduğu yaraların sarılmaya çalışıldığı bu günlerde buna neden olan her türlü madencilik faaliyetleri askıya alınmalıdır.” Birgün