GÜNDEM Haber Girişi : 18 Nisan 2017 16:26

80 il bir yana, İzmir bir yana!

80 il bir yana, İzmir bir yana!
16 Nisan Referandumunda İzmir bir kez daha farkını gösterdi. Büyükşehirler dahil Türkiye'nin hiçbir ilinde 'HAYIR' oyları 'EVET' oylarına İzmir'de attığı fark kadar ezici üstünlük sağlayamadı

16 Nisan referandumu YSK'nın 'mühürsüz oy pusulası' kararının gölgesi altında kalmış olsa da çıkan sandık sonuçları da mercek altına alınmaya devam ediliyor. Sandıktan 'EVET' oyu çıkması nedeniyle İzmir'den çıkan sandık sonuçları konusunda kafalar karışmış durumda. Yüzde 68,8'lik oran bir çok kişi için yetersiz. 'Bardağın boş tarafı kadar dolu tarafına bakmak' gerekiyor. İzmir sandıktan çıkan sonuçlar açısından geride kalan 80 ilin tamamını gölgede bırakmayı başarması nedeniyle üstüne düşen görevi yaptığını söylememek haksızlık olur.

 

TUNCELİ ZİRVEDE AMA!

 

Sonuçlara sadece oy yüzdeleri arasından baktığınızda Tunceli'nin yeri ayrı. Ancak olaya rakamlara döktüğünüzde ortaya bambaşka bir tablo çıkıyor. Tunceli'de 'HAYIR' oylarının 'EVET' oylarına attığı fark 30 bin 609. Bu rakamlar İzmir'in büyük bir mahallesinden çıkan-çıkabilecek olan rakamlardan farksız. İşte İzmir'i sadece Tunceli'den değil, İstanbul'dan, Ankara'dan ve hatta yurtdışı oylardan ayıran fark da burada gizli. 81 il içinde karşı tarafa '1 milyon'un üzerinde fark atabilen tek il İzmir.

 

TAM BİR MİLYON 49 BİN 87 OY!

 

İzmir'den çıkan 'HAYIR' oylarının sayısı 1 milyon 919 bin 745. 'EVET' oylarının sayısı ise 870 bin 658. Aradaki fark tam 1 milyon 49 bin 87. İstanbul gibi tüm seçmenin yüzde 20'sinin oy kullandığı bir yerde HAYIR oylarının EVET oylarına attığı fark sadece 249 bin 46. Yine Ankara gibi dev bir metropolde HAYIR cephesinde artı olarak yazılan rakam 78 bin 567. İzmir'in 'HAYIR' oylarına katkısını anlamak adına bakılabilecek yerler arasında yurtdışı ve gümrük kapılarına kullanılan oylar da var. Yurtdışındda ve gümrük kapılarında kullanılan 'EVET' oylarının toplamı, İzmir'in evet oylarına attığı farkın sadece yarısını karşılayabiliyor. İzmir'in 'dünyaya bedel' olduğunu söyleyebilecek bir tablo var ortada.    

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.