POLİTİKA Haber Girişi : 22 Eylül 2016 13:42

Abdülhamit'i anmak ihanettir!

Abdülhamit'i anmak ihanettir!
CHP'li Murat Bakan TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın öncülüğünde gerçekleştirilecek Abdülhamit Haftası'na çok ser tepki gösterdi

TBMM Başkanlığı, doğumunun 174.yılı nedeniyle Ekim'in ilk haftasının Abdülhamid Haftası olarak anılması yönünde hazırlık yapıyor. Etkinlikler çerçevesinde Sultan 2'nci Abdülhamid adına fotoğraf sergisi açılacak ve Osmanlı marşlarıyla Abdülhamid anılacak. Etkinlikle ilgili davetiye Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın imzasını taşıyor.

Açıkça bilinmelidir ki Cumhuriyet, Abdülhamid ve onun gericiliğine karşı verilen mücadeleiçinde kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi Abdülhamid anlayışının tasfiyesine dayanmaktadır. II. Abdülhamid tarihimizin ilk anayasasını kaldıran, ilk meclisini kapatan despotik bir hükümdardır!

II. Abdülhamid, ülkeyi 30 yıl boyunca tek adam rejimiyle ve korku inşa ederek yönetmiş bir zorbadır. Muhalifleri hafiyeleriyle sindiren, hapse atan, sürgüne gönderen bir despot, binlerce aydının yurt dışına kaçmasına neden olan bir gericidir. Vatan ve özgürlük şairi Namık Kemal'i sürgüne göndermiştir. Osmanlı'nın reformcu devlet adamı ve ilk anayasasını yazan Sadrazam Mithat Paşa'yı sürgün etmiş daha sonra da katletmiştir. Mustafa Kemal'i harbiye öğrencisi iken düşünceleri nedeniyle defalarca hapse attırmıştır.

Abdülhamid, 33 yıl boyunca kurduğu istibdat (gerici baskı ve devlet terörü) rejimiyle basına sansür koymuş, medeni kanunun hazırlanmasını engellemiş, toplumun aydınlanma ve özgürlük mücadelesinin karşısında durmuştur.

1908 Devrimi'nden sonra Meclis-i Mebusan'ın yeniden açılması ve 1909'da ilk çok partili demokratik seçimlerin yapılması üzerine, yetkilerinin kısıtlanmasını kabul etmeyen Abdülhamid '31 Mart Vakası' olarak bilinen gerici ayaklanmayı desteklemiştir. Bu olayla meclisi kapatan alaylı askerler ve onlarla birlikte ayaklanan yobazlar modern okullarda okuyan öğrencileri ve harbiyeli subayları sokaklarda linç etmiştir. Bu darbeci ve gerici ayaklanma, içinde Mustafa Kemal'in de olduğu Selanik'ten İstanbul'a yürüyen Hareket Ordusu tarafından bastırılmış, Abdülhamit tahtan indirilerek Meclis-i Mebusan yeniden açılmıştır.

Şimdi AKP iktidarı, cumhuriyet ve demokrasi değerlerinin düşmanı olan bu padişaha sahip çıkarak gerçek kimliğini açık ediyor. AKP iktidarı, nasıl bir 'Yeni Türkiye' istediğini göstermiş oluyor!

Meclisin böyle bir etkinlik düzenlemesi kendi varlığını inkar etmektir. Onun varlık sebebine ihanettir. Meclis kapatan II. Abdülhamid'in meclis başkanlığınca düzenlenen anma etkinliği iptal edilmelidir!

Murat BAKAN

İzmir Milletvekili


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.