GÜNDEM Haber Girişi : 20 Eylül 2019 12:10

Ahilik Haftası kutlandı

Ahilik Haftası kutlandı

Ahilik Haftası kutlamaları, ilçe etkinlikleriyle tamamlandı…

32. Ahilik Haftası etkinlikleri, Güzelbahçe ve Kınık ilçelerinde düzenlenen etkinliklerle tamamlandı. Programlar çerçevesinde ilçelerin kaymakam ve Belediye Başkanları makamlarında ziyaret edildi.

Ziyaretlerde İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu,  Güzelbahçe kaymakamı Hüseyin Kulözü, Kınık kaymakamı Erol Türkmenile  başkanınyurdışında olmasından dolayı Güzelbahçe Belediye Başkanvekili Ender Özkılınç’a  ve Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer’e mesleklerin simgelerini içeren Ahi Tabloları sundu. İlçelerin kaymakamlarının ve belediye başkanlarının etkinliklerde tüm gün boyunca Ahi komitesi üyelerini ve esnaf temsilcilerini yalnız bırakmaması takdir topladı.

Etkinlikler çerçevesinde Güzelbahçe ve Kınık Sanayi Siteleri’nde esnaf sanatkarlara kahvaltılar verildi. Güzelbahçe’de kahvaltıya İzmir milletvekilleri Kani Beko ile Tacettin Bayır katılırken, Esnaf Odası’ndaki törende İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam da yer aldı.

Renkli etkinlikler

Kahvaltılardaesnaf sanatkarlara seslenen İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Ahi Felsefesi’ni topluma ve yeni nesile doğru aktarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Güzelbahçe ve Kınık’ta faaliyet gösteren esnaf kuruluşlarının da etkinliklere önemli katkılar verdiklerini hatırlatan Mutlu, ‘Ahilik felsefesi sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngörür. Kökleri çok eskilere uzanan Ahi Evran geleneği, devlet büyükleri yetiştirmiş, topluma ve devlet yapılanmasına yön vermiştir. Gerçekleştirilen etkinliklerle de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma tanıtılmasını hedefliyoruz. Geçmişi ve geleneklerimizi iyi anlamalı, başarısızlıklarımızdan ders çıkarmalıyız. Artık dünya bilime, bilgiye, bilgiyi kullanmaya odaklandığı için üyelerimiz de kendilerini bu doğrultuda  geliştirmeli. Çağın gereği olarak meslek eğitimi de daha fazla önemsenmelidir.  İşsizliğin çözümünün esnaf sanatkarda olduğu unutulmamalıdır.’ dedi.

Kınık’taki kahvaltının ardından Belediye Gezici Sağlık Aracı, site esnaf sanatkarını ücretsiz ağız ve diş sağlığı taramasından geçirdi.

Kahvaltıların ardından iki ilçede de düzenlenen ve Şed Kuşatma Töreni’ni anlatan sinevizyon sunumlarıilgi ile izlendi. Gösterilerin ardından protokol üyeleri tarafından geçen eğitim yılında sınıflarını birincilikle bitiren öğrencilere ve örnek esnafa başarı belgeleriyle plaketler takdim edildi.

Etkinlikler çerçevesinde Güzelbahçe ve Kınık çarşı esnafı gezildi ve Ahilik ilkelerini içeren broşürlerle karanfil dağıtıldı.  Etkinlikler halka Ahi Pilavı, Aşure ve Ahi Helvası ikramlarıyla sona erdi.