KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 03 Nisan 2021 13:30

BEKİR COŞKUN KÜTÜPHANESİ AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR

BEKİR COŞKUN KÜTÜPHANESİ AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR

BEKİR COŞKUN KÜTÜPHANESİ AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR

Aydınlanma ve demokrasi mücadelesinin sembol isimlerinden, geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz Sözcü gazetesi yazarı Ayvalık sevdalısı Bekir Coşkun adına çok sevdiği ve yazları yaşamını sürdürdüğü Ali Bey (Cunda) Adası’nda kurulması planlanan kütüphane ile ilgili son hazırlıklar sürdürülüyor. 18 Ekim 2020 günü sonsuzluğa göç eden usta gazeteci-yazar Bekir Coşkun'un 40 yıllık hayat arkadaşı Andree Coşkun, önceki günü Ayvalık’a gelerek kütüphanenin kurulacağı tarihi binada incelemelerde bulundu.

Belediye meclisinin aldığı karar nedeniyle büyük bir onur ve gurur duyduğunu dile getiren Andree Coşkun, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’i makamında ziyaret ederek, teşekkür etti. Andree Coşkun, “Bekir’in yaşamını yitirmeden önce en büyük hayali kitaplarını ve ödüllerini bağışlayacağı bir kütüphane oluşturmaktı. Bu hayalini gerçeğe dönüştürmek için belediye başkanı ile görüşmeyi çok arzuluyordu. Ama ömrü buna yetmedi. Bekir’i kaybettik ama en büyük hayali gerçeğe dönüştü. O nedenle Bekir Coşkun Kütüphanesi’nin kurulmasına öncülük eden, konuyu meclise getirip onaylanmasını sağlayan Belediye Başkanı Mesut Ergin’e minnetarım. Bekir’ın adı çok sevdiği kitapları ve meslek yaşamında kullandığı eşyalarıyla birlikte, yine çok sevdiği Cunda’da yaşayacak” dedi.

Alibey (Cunda) Adası Kültür Merkezi Bekir Coşkun Kütüphanesi binasında incelemelerde bulunan Andree Coşkun, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı Bekir Coşkun büstünü de kütüphaneye armağan etti. Coşkun ayrıca, haberlere, yazılara, öykülere ve hatta filmlere konu olan, veteriner kliniklerine, parklara adı verilen, 7’den 70’e hemen herkesin tanıdığı Pako isimli köpeğin bir heykelinin de kütüphane bahçesinde sergilenmesinden büyük bir mutluluk duyacağını söyledi.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, efsane yazar Bekir Coşkun’un bir Ayvalık sevdalısı olduğunu, değerli eşi Andree Coşkun ve sevgili köpekleriyle birlikte yaz aylarını Cunda'daki evinde geçirdiğini hatırlatarak kaybından büyük bir üzüntü duyduklarını dile getirdi. Başkan Ergin, “Ömrünün son yıllarındaysa buradan ayrılmadı. Türkiye'nin aydın ve yurtsever insanlarının sevgilisi Bekir Coşkun Ayvalıklıların gönlünde ayrı bir yer edindi. Vefalı Ayvalık halkı onu hiç unutmayacağını gösterdi. Bu doğrultuda bir kütüphane oluşturulması kararlaştırıldı. Ayvalık Belediye Belediye Meclisi’ndeki değerli üyeler de vefa gösterdi. Adı sonsuza kadar yaşayacak” diye konuştu.

Bekir Coşkun Kütüphanesi’nin kurulması için bir çalışma ekibi kurulduğunu hatırlatan Başkan Ergin, uzman desteğiyle, usta yazarın eşi Andree Coşkun’un da katkılarıyla, eski belediye başkanı Ahmet Tüfekçi döneminde restore edilen, Rumlar'dan kalma tarihi yapının yeniden düzenlendiğini söyledi. Başkan Ergin, dış cephesi ve bahçesi olduğu gibi korunan, içi uzmanlar tarafından modernize edilen belediyeye ait yapının alt katının kültür salonu, üst katının ise kütüphane olarak kullanılacağını sözlerine ekledi.