POLİTİKA Haber Girişi : 01 Aralık 2018 12:39

BEKO: “SENDİKA ÜYESİ OLMAK SUÇ MU?”

BEKO: “SENDİKA ÜYESİ OLMAK SUÇ MU?”

BEKO: “SENDİKA ÜYESİ OLMAK SUÇ MU?”

ANKARA- CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Tariş fabrikasında çalışan 7 işçinin sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmalarını Meclis’e taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren CHP’li Beko, sendika üyesi olmanın bir Anayasal hak olduğunu hatırlatarak, “Sendika üyesi olmak suç mu?” diye sordu.

TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “İzmir’in Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki TARİŞ fabrikasında çalışırken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası’na (Gıda-İş) üye oldukları gerekçesiyle 6 Kasım 2018 Salı günü sendikal örgütlemede görev almış komite üyesi 7 işçi işten çıkartılmıştır” diyen Beko, şu konularda, Bakan Selçuk’tan bilgi istedi:

“ANAYASAL HAK DEĞİL MİDİR?”

“Sendika üyesi olmak Anayasal bir hak değil midir? İşveren hangi yasaya dayanarak böyle bir baskı uygulamakta ve işçileri işten çıkartabilmektedir? Sendika üyesi olmak ve daha iyi koşullarda çalışmayı talep etmek işten çıkarılma nedeni olabilir mi? Kurum içinde sendika üyeliğinin yanı sıra sendika seçimi ile ilgili baskı yapıldığına dair iddialar doğru mudur? Sendika üyeliği kadar hangi sendikaya üye olunacağına dair işçilerin kendi iradelerine göre karar verme hakları yok mudur?

Sendikal örgütlenme hakkını kullandığı için son bir yıl içerisinde kaç işçi işten çıkarılmıştır? AKP’nin iktidara geldiği ilk dönemde sendikalaşma oranı az da olsa artma eğilimi gösterirken, şu anda yüzde 12’nin altına inmiş ve ülkemiz sendikalaşma oranları açısında Avrupa’nın ve OECD ülkelerinin arasında ne yazık ki sonuncu duruma gelmiştir. Bu kapsamda ülkemizdeki anti-demokratik sendika mevzuatını Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kurallarıyla uyumlu hale getirmeyi düşünmekte misiniz? Sendikal hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesi yönünde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”

CHP’li Beko, Disiplin Kurulu kararı olmaksızın işçinin işten çıkarılmasının “sosyal cinayet” olduğunu vurguladı.