EĞITİM Haber Girişi : 11 Kasım 2016 23:18

Belediye dershanelerine kilit

Belediye dershanelerine kilit
İzmir'de dar gelirli öğrenciler için belediyelerin açtığı lise ve üniversiteye hazırlık kurslarını kapsayan dersaneler KHK ile kapatıldı.

Kapatmalar nedeniyle Bornova, Karşıyaka, Bayraklı, Gaziemir, Karabağlar, Çiğli ve Buca'da yüzlerle öğrencinin eğitimsiz onlarca öğretmenin de işsiz kaldığı belirtildi.

Resmi Gazete'nin 29 Ekim 2016 tarihli sayısında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname'nin altıncı bölümünde, Milli Eğitim ile ilgili düzenlemelere yer verildi. belediyelerin dar gelirli öğrencilere yönelik açtığı ücretsiz hizmet veren dersanelerin kapatılmasını sağlayan düzenlene 5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu'na eklenen bir madde ile yapıldı. O madde şu;

"Okullar ile özel öğretim kursları hariç olmak üzere başka adlarla da olsa ilköğretim ve ortaöğretim örgün eğitim programlarının aynısı veya bir kısmını uygulayan ya da bu programlara yönelik deneme, seviye tespit sınavı gibi adlarla toplu sınav organizasyonları yapmak üzere faaliyet göstermek için yüz yüze veya uzaktan öğretim yöntemi ile özel öğretim kurumları veya yerler açılamaz, işletilemez, öğretim programları oluşturulamaz. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarının sürekli eğitim merkezleri gibi birimlerinde de bu faaliyetler yürütülemez."

Bu kapsamda İzmir'de Bornova, Karşıyaka, Bayraklı, Gaziemir, Karabağlar, Çiğli ve Buca'daki belediye dersanaleri kapatıldı. Bornova'da dört ayrı merkezde 5 bin 500 öğrencinin dersanesiz, 40 öğretmenin işsiz, Bayraklı 'da 860 öğrencinin dersanesiz, 30 öğretmen işsiz kaldığı ve diğer bölgelerdeki kapatmalarda yüzlerce öğrencinin ve öğretmenin mağdur olduğu belirtildi. Bayraklı Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karabağ, 14 Ekim'de İzmir'e gelen Başbakan Binali Yıldırım'a AK Partili bir belediye meclis üyesi aracılığıyla mektup gönderdiğini orada soruna çözüm istediğini ancak tam tersi yönde karar çıktığını belirterek, şunları söyledi:

"Bayraklı'da fakir aileler yaşıyor. Dersane dar gelirli ailelerin çocukları için çok önemli bir fırsat. Başarımız üniversiteye girişte yüzde 100, liseye girişte yüzde 85. Başbakan Binali Yıldırım'a mektup yazarak belediyelerin dersane hizmeti verebilmesinin önünün tıkayın yönergenin bir maddesinin düzeltilmesini istedim, 'protokol yapamıyoruz' dedim. Ancak karar tam tersi çıktı. Bu çok acı oldu."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.