YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 27 Eylül 2019 10:30

Bergama kendi enerjisini kendi üretecek!

Bergama kendi enerjisini kendi üretecek!

Bergama Belediyesi örnek çevreci projesiyle kendi enerjisini kendi üretecek!

Bergama Belediyesi, Güneş Enerji Santrali (GES) kurarak, belediyenin harcadığı enerjinin, yine belediye olarak üretilmesi için çalışmalara başladı. Başkan Hakan Koştu,  hem temiz enerji üreteceklerini,  hem de belediyenin elektrik giderlerinin yüzde 80’ini karşılayacaklarını söyledi. Koştu, “Bu örnek proje ile güneşten para kazanacağız”dedi

Türkiye’de örnek bir uygulamayı hayata geçirecek olan Bergama Belediyesi, Sarıcalar Köyü’nde yaklaşık 20 bin metrekarelik alana kuracağı "Güneş Enerjisi Santrali" (GES) için çalışmalara başladı.

Bergama Belediyesi'nin tükettiği elektrik enerjisi giderlerinde yaklaşık %80 oranında bir düşme sağlanması hedeflenen güneş enerjisi santrali 1 MW'lık kapasiteye sahip olacak. Burada kurulacak olan santralde toplam 4312 adet güneş enerjisi paneli kullanılacak. Ayrıca alanda 1250 kW'lik birde trafo yapılacak. Tesisten elde edilen enerji 270 metre mesafelik bir bağlantı hattı ile ana enerji dağıtım hattına aktarılacak.

Etrafı çitle çevrilip 7/24 güvenlik kameraları ile takip edilecek olan santralden üretilecek enerji ise Bergama Belediyesi tarafından kullanılan elektrik enerjisi bedellerinden mahsup edilecek. Böylelikle Bergama Belediyesi'nin tüketiminden kaynaklanan elektrik enerjisi giderlerinde yaklaşık %80 oranında bir düşme sağlanması hedefleniyor.

Bergama Belediyesi’nin GES'ten yararlanarak güneş enerjisi üretmesinin hem belediyeye hem de ülke ekonomisine katkı sunacağını ifade eden Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Bölgemiz, temiz enerji olarak adlandırılan hem rüzgar enerjisi hem de güneş enerjisi açısından uygun bir bölge. Yaklaşık 1.5 milyonluk bir yatırımla hayata geçireceğimiz proje ilk 8 yıl sağlanacak mahsuplaşma giderleriyle kendi finansmanını sağlayacak. Güneş enerjisi panellerinin yaklaşık 25 yıllık enerji üretim kapasitesi olduğu için,  kalan 17 yılda Bergama Belediyesi elektriğe çok düşük ücret ödeyecek. Proje ile Bergama Belediyesi’ne yaklaşık 1 milyon 200 bin lira tasarruf sağlanacağız ” dedi.