POLİTİKA Haber Girişi : 09 Aralık 2016 14:04

Bir teklif de CHP'den

Bir teklif de CHP'den
Bu da CHP'nin anayasa teklifi: Cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlanacak
AKP ve MHP'nin 'başkanlık sistemi'ni de içeren anayasa değişikliği teklifinde anlaşma sağlanırken, CHP, cumhurbaşkanlığının yetkilerinin kısıtlandığı bir anayasa taslağı hazırladı.

Hürriyet'ten Rifat Başaran'ın haberine göre CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanması beklenen anayasa taslağı güçlü parlamento ve yasama, denetlenebilir ve yetkileri genişletilmiş yürütme ve yürütmeyi denetleyecek bağımsız yargı şeklinde üç temel ayaktan oluşuyor.

Yetkileri sembolik olacak

Konuyla ilgili bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'a göre CHP'nin anayasa önerisinde güçlendirilmiş parlamenter sisteme vurgu yapılırken, cumhurbaşkanının yetkileri sembolik olarak tanımlanıyor.

Bu kapsamda cumhurbaşkanının Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmesi, yüksek yargı organlarına üye ataması ve yürütmede atamalar yapmasının engellenmesi, cumhurbaşkanının yeniden Meclis tarafından seçilmesi ve idari organlarla ilgili yetkilerinin kaldırılması taslakta yer alıyor.

Seçim barajı kalkacak

Bununla birlikte taslakta parlamentonun kanun yapma yetkileri yeniden düzenlenirken, denetim yetkisi genişletiliyor.

Öte yandan CHP'nin anayasa taslağında seçim barajı kaldırılırken, parti gruplarının oluşturulması da yeniden düzenleniyor.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.