GÜNDEM Haber Girişi : 26 Haziran 2016 14:39

Brexit tamam sıra Lexit'e geldi!

Brexit tamam sıra Lexit'e geldi!
Brexit oylamasını İngiltere'de izleyen İzmirli liseli genç Bülent Uraz oylama sonrası gündemi de yakından takip ediyor

İzmirli liseli gencin Brexit izlenimleri hız kesmeden devam ediyor. Dünyaca ünlü Cambridge Üniversitesi'ni yakından tanıyan İzmir Karşıyaka Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi Bülent Uraz bu kez Brexit oylaması sonrası izlenimlerini kaleme aldı.

İşte Bülent Uraz'ın kaleminden İngiltere izlenimleri..

Londra Ingiltere'den bağımsızlaşıyor mu?

2 gün önce yapılan referandum sonrasında ekonomide deprem etkisi yaratan sonuç, bugün hala kontrol altına alınamadı ve zarar gittikçe büyüyor. Sonuçlarda elde edilen çok küçük bir fark, Ingiltere'nin AB'ye 2 yıl içinde veda etmesine sebep olacak. Sonuçtan memnun olmayan Londra halkı başlattığı imza kampanyası ile bugün 1 milyon'un üzerinde imza topladı ve referandumun tekrar yapılmasını istiyor. Belirli bir kısım, daha dün güçlü olan Ingiltere'nin artık orta güçte bir ülke olduğunu ve dahada kötüye gideceğine inanırken, diğer bir kısım ise Ingiltere'nin bağımsızlaştığına ve tekrardan dünyanın en güçlü ülkesi olacağına inanıyor.

Imza kampanyasını başlatan Healey, Referanduma katılanların oranının %75'in altında olduğunu ve en az halkın %75'inin oy kullanması gerektiğini söyledi. Ancak bir başka kampanyadan daha söz etmek gerekiyor. Sonuçtam mutsuz olan Londra halkı, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan'ın Londra için bağımsızlık istemesi ve AB için Londra adına başvuruda bulunması için kampanya başlattı. Londra halkı ağır bir dil ile Ingiltere'ye AB'de kalmak istediklerini bu şekilde söylemiş oldu.

Iskoçya hükümeti ise, sonuçtan memnun olmadığını ve derhal müdahale edilmezse Birleşik Krallık'tan ayrılmak için referandum'a gideceklerini söylediler. Iskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılırsa ekonomik olarak ayakta duramayacağını söyleyen Ingiliz politikacılar, bu fikrin gerçekleşmesinin mantıksız olduğunu savunuyor.

Kuzey Irlanda hükümeti, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılması durumunda, birleşik bir Irlanda için referanduma gideceklerini ve AB'den ayrılan Birleşik Krallık'ın Kuzey Iralanda'ı temsil etme hakkının olmayacağını söyledi.

Bir başka konu ise, David Cameron'un istifa etmesi durumunda kimin koltuğa geçeceği ile ilgili. Büyük bir çoğunluğun bu konu hakkında Ingiltere'de konuştuğunu ve aslında tek bir isim olacağını söyleyen Ingiliz halkı, o ismin Türk asıllı Boris Johnson olacağını söylüyor.

Bülent URAZ


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.