GÜNDEM Haber Girişi : 03 Ocak 2017 11:49

Buca Levent Başkan'la hedef büyüttü

Buca Levent Başkan'la hedef büyüttü
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina içini Emine Kantarcı'ya döktü. Ortaya genç Başkan'ın Buca'ya olan aşkını gösteren nefis bir röportaj çıktı. İşte Emine Kantarcı'nın kaleminden Levent Piriştina

Röportaj / Emine Kantarcı

Önyargılarla yaşıyoruz aslında yaşamı. Levent Piriştina ile ilk tanıştığımda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın oğlu olarak Mine Hanım ve Zeynep in yanında sohbet etmiştik. Yıllar sonra Ahmet Başkan'ın ardından adı Buca Belediye Başkanlığı için kulislerde sürpriz isim olarak ortaya çıktı. Ben de o dönem Buca da CHP'li başka bir aday adayı için basın danışmanlığı tarzında gönüllü çalışıyordum. Mahalle toplantıları yapıp pazaryeri ve esnaf ziyaretleri sivil toplum kuruluşları ziyaret ediyorduk. Umutluyduk gittiğimiz yerlerde destekleniyorduk. Genel merkez de birçok adayın kulağına sihirli sözcükler söylüyordu. Derken aday olarak Levent Piriştina'nın adı açıklandı. Sanki belediye başkanı biz olacakmışız gibi kırıldık gücendik üzüldük. O tarihten sonra da Belediye ile iletişim kurmadık. Bunları neden anlatıyorum. Bunları açıklayıp Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina'ya haksızlık ettiğimi kendi yüzüne itiraf ettiğim için. "İyi ki Buca Belediye Başkanı olarak CHP Genel Merkez sizin adınızı önermiş. Çocuklar için Pırlanta merkezleri, gençler için eğitim ortamları kültür sanat alanındaki eğitim alanındaki birçok ilk nedeniyle teşekkür ederim" dedim. Ömrü uzun olsun Canım Ahmet Başkanım gibi kahkaha attı. Teşekkür etti bu kadar net her şeyi söylediğim için?.

Buca Belediye Başkanı Levent PiriştinaBucalılarla her adımı birlikte attıklarına proje hazırlık aşamasından bütçelendirmeye kadar açık iletişimden yana olduğunu söyledi. Türkiye'de bir ilkin Pırlanta Merkezleri ile Buca'da yaşama geçirildiğini hatırlatan Piriştina, "Bugün 3 ile 6 yaş arasındaki 3 bin 800 çocuğumuz toplam 6 pırlanta merkezinden faydalanıyor. Günde üç saat anneler kendi işlerini yapma ve sosyalleşme imkanı buluyor. Çocuklara da eğitim ortamında gelişim, paylaşım imkanı tanıyor. Geçici bakım hizmeti sayesinde çocuklarımızda uzman eğitimler eşliğinde kaliteli güzel zaman geçiriyor. 17 Ekim 2014'den itibaren hizmete giren merkezler yoğun talep nedeniyle 6'ya yükseldi. Şirinyer, Çamlıkule, Gediz , Betontaş, Kozağaç ve Ufuk Pırlanta Merkezlerimiz birçok çocuğumuza ev sahipliği yapıyor. 2019 a kadar pırlanta merkezi sayısının 10'a yükseltmeyi arzu ediyoruz. Okul öncesi eğitimde gelişimini güzel yaşayan çocuklarımız ilköğretimde ve diğer eğitim kademelerinde de destekleniyor" dedi.


Çocuklarımızın elini bırakmıyoruz

Ülkelerin kalkınması için eğitimin fırsat eşitliği ilkesine önem verdiklerini vurgulayan Piriştina, "Ahmet Piriştina'nın başkanlığı döneminde bir ilk yapılarak okullar belediye imkanları ile yenilenmişti. Dönemin Milli Eğitim Bakanı da teşekkür plaketi vermişti. Biz de Buca'da çocuklarımızın okullarını yeniledik. Yaz tatiline gidemeyenler için okullarda havuzlar kurduk. Olimpik Yüzme Havuzu'nda çocuklarımız için kurslar var. Sporla bilimle desteklenen bir nesil hedefliyoruz" dedi. Buca genelinde en az bin gence ücretsiz ders desteği sağlandığını ifade eden Piriştina, "Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi'nde üniversiteye ve liseye giriş sınavlarına hazırlanan çocuklarımızı yalnız bırakmıyoruz. 3 yaşında tuttuğumuz çocuklarımızın elini bırakmıyoruz. Sosyal ve ekonomik gerekçelerle sistemin dışında kalmaması için çocuklarımıza Aziz Nesin Bilgi Ve Eğitim Merkezi hizmet veriyor. Üniversite hazırlık ve TEOG Sınavı için ücretsiz ders veriliyor. Çocuklara ve yetişkinlere yönelik İngilizce eğitimi veriyor. Yetişkinler için okuma yazma, diksiyon ve işaret dili eğitimi var. Ayrıca Evka/1, Ufuk ve Menderes Mahallelerine yönelik meslek edindirme kursları da var" dedi.


Eğitime Zeytin Dalı

Buca'nın simgesi olan Zeytin Ağacı eğitim içinde umut olacak. Buca Belediyesi yıllardır atıl durumda bulunan mülkiyetindeki 175 bin metrekarelik tarım arazisinde zeytin ormanı oluşturuluyor. Bu Zeytin Ormanı'nın geliriyle üniversiteli gençlere burs sağlanacak. Bursların devamlılığının önemli olduğunu söyleyen Piriştina, "Kişilere ve onların ekonomik durumlarına göre kesilmeyecek bir sistem hedefledik. 175 bin metrekare alanda 14 bin 500 ağaçtan alınacak mahsulün işlenmesiyle üretim süreci başlıyor. 3 yıllık ağaçların yetişme sürecinden sonra her yıl elde edilecek gelir ile yaklaşık 600 üniversite öğrenciye burs verilecek. Buca'nın 5 köyünde atıl araziler değerlendirilecek yeşillik oranı artacak tarım eğitim emek istihdam olan proje yaşama geçiyor. Mahsulü Hasat Şenliği düzenleyerek kaldıracağız. Halkımız emekleriyle alın terleriyle topladıkları zeytinlerin paralarını çocukların eğitimine kendi elleriyle yönlendirecek" diye konuştu.

Üniversite öğrencilerine yurt

Buca'nın üniversite kenti olduğunu bu yüzden gençlere büyük önem verdiklerini söyleyen Piriştina, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Tarık Akan Gençlik Merkezi'nin açılışını yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde üniversiteli gençlerin kültürden spora tüm ihtiyaçlarının tek çatı altında karşılandığını ifade eden Piriştina, sadece 2 TL'ye sinema keyfi yaşanabilecek her türlü projenin hazırlanacağı bir merkezin hizmete girdiğini anlattı. Üniversite öğrencileri için alt yapı ihtiyaçlarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Piriştina, "Dokuz Eylül Üniversite yerleşkesi karşısında konumlanan 5 katlı merkez 146 adet güneş paneli ile kendi enerji ihtiyacını karşılıyor. Üniversite öğrencilerine hizmet verilen merkezde 3 cep sineması, çamaşırhane, fitness salonu, kütüphane, kafetarya ve bilgisayar odaları bulunuyor. Çamaşır derdine son veren öğrenciler güvenli sağlıklı bir ortamda projelerini hazırlayabilecek ders çalışabilecek. Bilgisayar odası kurs odaları kütüphane ile mimarlık mühendislik öğrencilerinin teknik dersleri için çalışma alanları da bulunuyor. Resim müzik ve seramik odalarında sanat için yapılacak çalışmalara ev sahipliği yapacak. 29 yaşına kadar tüm gençlerimiz bu merkezlerden yararlanabilecek. Üyelik çalışmaları sürüyor. Biz de bir öğrenci yurdu yapıp bir sivil toplum örgütü ile işletme üzerinde projelerimiz var" diye konuştu.

Buca tur adresi oluyor

Buca'nın zengin tarihinden turizm alanında yararlanacaklarının altını çizen Piriştina, "Köy kültürümüzü yaşatmak için İzmir'in İlk Köy Müzesi'ni Buca'da Kuruyoruz. Levantenlerden bu yana birçok güzel adrese sahip ilçemizi tur adresi olarak tanıtacağız" dedi. Piriştina, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bir ilke daha imza atarak İzmir'in ilk Köy Müzesi'ni Kaynaklar'da kurmak için hazırlıklara başladık. 1076 metrekare inşaat alanına sahip olan ve 2017 yılı içinde ziyarete açılması planlanan Müzemizle, köy kültürümüz ve mirasının unutulmasının önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Köy kültürümüzü yaşatmak için yalnızca Buca'dan değil, unutulmaya yüz tutmuş değerleri yeniden ortaya çıkarmak için İzmir genelinden envanter toplama çalışmalarımız da devam ediyor. Zengin bir tarihi birikime sahip ilçemizin turistik açıdan hakkettiği ziyaretçiyi alması için tur adreslerini belirliyoruz. İnanç ve kültür turizmi tarım ve doğal zenginlikler ziyaretçilerin dikkatini çekecek. Tur için bir otobüs hizmete sokmayı planlıyoruz. Levantenlerden bu yana birçok zenginliğe sahibiz. İzmirliler ve Türkiye'nin farklı yerlerinden gelenler için bunların günışığına çıkarılması gerekiyor" dedi.


Belediyemiz ve Romantik Türk Radyo işbirliği ile dünyada ilk kez düzenlenen "Teknolojik Uyku Festivali" 3-4-5 Haziran tarihlerinde Buca Kaynaklar'da yapıldı. Cep telefonu, tablet gibi dijital dünyaya açılan hiçbir teknolojik cihazın alınmadığı, bir nevi "dijital detoks" programının uygulandığı festivalimiz, Kaynaklar köyünün muhteşem doğal ormanlık alanında hayata geçti. Festivalimizde, başımızı teknolojik aletlerden bir türlü kaldıramadığımız için giderek unutulan yüz yüze iletişim, doğanın muhteşemliği ve teknoloji ile gelen bilgi kirliliğinden uzaklaşmanın gereği hatırlatılırken, köy kültürünün doyumsuz tatları ortaya serildi. Kurayla belirlenen şanslı 200 kişinin katılabildiği ve çadırdan yiyecek içeceğe kadar tüm ihtiyaçların ücretsiz olarak karışlandığı festivalimizin sonunda "Dijital Detoks" keyfini yaşayan katılımcılar şimdiden gelecek festivalin yolunu gözlemeye başladı.


"Buca bize inandı hedefini büyüttü"

"Siyasetle uğraşan her şeye hazırlıklı olması gerekiyor. Hakkınızda söylenebilecek olumsuz cümlelere rağmen parti kimliğinden vazgeçemezsiniz. Sevdiğin kadın ile evlenirsin. Arkadaşlarınla tartışabilirsin. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi içinde onu sevmem, bunu istemem demek parti disiplinine yakışmaz. Kim ne görevdeyse saygıyla kolkola parti için işbirliği yapmak gerekiyor. Ast üst görevler arasında parti terbiyesi içinde ilişkiler kurmak gerekiyor. Ne benim ne de başkasının kendine sevdiklerinden bir parti kurma özgürlüğü yok" dedi.

"Buca da görev yapmaya başladığımda Bucalı'yı inandırmak gerektiğini anladım. Buca'nın geçmişi ve geleceğe uzanan yapısında doğru projeler ve işbirliği gerekiyordu. Enerjimiz, ekibimiz, bilgi birikimimiz ile sürekli görüş alışverişinde bulunarak çalıştık. 2,5 yıl geride kaldı. Buca'nın her şeyi var. Kendine ve bize inanması gerekiyordu. Bizim başkanlık enerjimiz mücadele heyecanımız sayesinde Bucalı da bize inandı, hedefini büyüttü. Buca mevcut zenginliği ortaya çıkınca ilgi çeken bir noktaya geldi. Hayallerimiz ve çalışma azmimiz yüksek " dedi.

Herkes iş istiyor ama!

"Belediye Başkanı olarak herkes onlara iş bulmamızı umuyor bekliyor. Sadece bizzat bana 8 bini aşkın iş başvurusu var 2,5 yıl içinde. Siyasetçi günde bin kişiyi de işe alır. Nerede çalışacak? Nereden maaş ödenecek? Kaynak yok. İller Bankası'ndan gelen paylarımızda ciddi kesintiler var. Mevcut hizmetleri yürütürken bile sıkıntı içindeyiz. Buca da 1939 yıllarında 60 bin olan nüfus bugün 600 bini geçiyor. Altyapı ve üst yapı bu büyük gelişmeyi kaldırmıyor. Hem yetkilerimiz hem de maddi imkanlarımız nedeniyle sıkıntıya düştüğümüz alanlar oluyor. Yetki ve kaynaklar açısından ilçe belediyelerin sıkıntısı büyük. İzmir Büyükşehir Belediyemiz bu noktada en büyükdestekcimiz. Halkın beklentisi doğal olarak artıyor" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • şevket yurdakurban 01 Ocak 1970 02:00

    güzel bir bilgilendirme yazısı olmuş kutlarım