GÜNDEM Haber Girişi : 29 Mart 2017 18:58

Buca tramvayı projesi ne zaman yaşama geçecek?

Buca tramvayı projesi ne zaman yaşama geçecek?
Konak ve Karşıyaka tramvayına kavuşmak için sabırsızlanırken Buca için 'bir başka bahara' gerçeği değişecek gibi görünmüyor. Peki ama neden ?
BÜNYAMİN DOBRUCALI /

Buca'nın raylı sistemle tanışması tıpkı İzmir gibi 1860'lı yıllara dayanıyor. İlk tren İzmir-Aydın arasına döşenen raylardan ve Buca'daki Şirinyer istasyonundan bu tarihte geçiyor. Tren raylarının Buca içine girmesi ise 1872 yılına kısmet oluyor. Neden gerek duyuluyor tren hattının Buca içine kadar girmesine sorusu akıllara geliyor elbette. Toplumsal bir istek ya da baskı değil bu gelişmenin sebebi. Aynı zamanda İzmir-Aydın hattının imtiyaz sahipleri arasında yer alan İngiliz yatırımcı Rees, bugün DEÜ Edebiyat Fakültesi Dekanlığı olarak kullanılan köşküyle Şirinyer istasyonu arasına 2,6 kilometrelik hattı yaptıran kişi. Gerekçe hem basit hem de mantıklı.

Buca'daki köşkünden  Alsancak limanındaki hanına daha rahat ulaşabilmek.

İzmir (Alsancak)-Aydın  hattı üzerindeki Şirinyer (Paradiso) istasyonundan ayrılan bu hat yüz yıldan fazla bir süre Bucalılara hizmet veriyor. Şirinyer-Eğitim hattı olarak kulanılan güzergahın kaderi İZBAN'la yeniden çiziliyor. Şirinyer istasyonunun yer altına alınmasının ardından Buca Eğitim istasyonundan son tren 22 Haziran 2006'da kalkıyor. Hat ise kaderine terk ediliyor.

 

MADEM HAT VAR O ZAMAN TRAMVAY OLSUN!

 

Şirinyer-Buca tren hattını yeniden gündeme getiren gelişmeyse İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun tramvay projesi oluyor. Konak, Karşıyaka ve Buca tramvay projesini birlikte yaşama geçirmek isteyen Kocaoğlu dönemin Ulaştırma Bakanı günümüzün Başbakanı Binali Yıldırım'a takılıyor. 'Konak ve Karşıyaka'yı İBB yapsın, Buca'yı Bakanlık olarak biz yaparız söylemi yüzünden projeden Buca'yı çıkartan Kocaoğlu '' "Biz Karşıyaka, Konak ve Buca tramvay proje ihalesine birlikte çıktık. Sonra Ulaştırma bakanlığı bize Buca tramvayını kendilerinin yapacağını söyledi. Burada TCD'nin 1650 metrelik eski hattı var. Öyle olunca biz proje ihalesinden Buca ayağını çıkardık. Keşke çıkartmasaydık. Bugün Bakanlık Buca tramvayını yapmıyor. Biz yapmış olsaydık Karşıyaka ve Konak tramvaylarıyla birlikte temelini atmış olacaktık. Hata yaptık. Bucalı hemşehrilerimizden özür diliyorum. En kısa zamanda proje ihalesine çıkıp bir an evvel Buca tramvayı temelini de atmak istiyoruz" mesajı vermişti.

 



LEVENT BAŞKAN'DAN TATLI SİTEM

 

Can Radyo'da Gökhan Kafalı'nın konuğu olan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina Buca tramvayı projesi için Başbakan Binali Yıldırım'la ilk fırsatta görüşmek istediğini söyledi. Projenin yapılacağı alanla ilgili yetkisiz olduklarına işaret eden Başkan Piriştina '16 Nisan referandumunda hayır çıkmasını sağlayarak Başbakan Binali Yıldırım'ın koltuğunda kalmasını sağlayacağız. Sonra da ilk fırsatta ona tatlı bir sitemde bulunarak Buca tramvayı için destek isteyeceğim' diye konuştu. Tramvayın bugüne kadar yapılamamasının nedenini hükümetin bu konuda adım atmamasına bağlayan Başkan Piriştina 16 Nisan referandumu şuanda ana gündem maddesi. O geçtikten sonra ilk fırsatta konuyu yeniden gündeme getireceğim mesajı verdi.



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.