EĞITİM Haber Girişi : 16 Kasım 2016 10:14

Bucalı Roman Kadınların Okuma Yazma mücadelesi

Bucalı Roman Kadınların Okuma Yazma mücadelesi
Buca Belediyesi'nin açtığı okuma yazma kursu Roman kadınların umudu oldu.

Çocuk yaşlarında maddi imkansızlıklar veya ailevi nedenlerle okula gidemeyen Roman kadınlar, Buca Belediyesi'nin Charlie Chaplin Etüt, Meslek ve Sanat Atölyesi'nde açtığı okuma yazma kurslarında yaşama yeniden tutunuyor. Yaşları 20 ile 65 arasında değişen ama hayatlarında ilk kez sıraya oturup, kalem ve silgiyle tanışan kadınlar öğrendikleri her bir harfle yepyeni umutlara ve hayallere yelken açıyor. Kimi çarşı pazarda etiketleri okuyabilmenin, kimi de 65 yaşında kalem tutup, imza atabilmenin heyecan ve mutluluğunu yaşıyor.

Genellikle minik öğrencileri görmeye alışık olduğumuz okul sıraları, bu kez anneleri hatta nineleri ağırlıyor. Buca Belediyesi Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Göksu Mahallesi'nde hizmete açtığı Charlie Chaplin Etüt, Meslek ve Sanat Atölyesi'nde düzenlediği okuma yazma kursu Roman kadınların akınına uğruyor.

Aile baskısı veya imkansızlıklar nedeniyle okul yüzü görmeyen Roman kadınlar okuma yazma kurslarında alfabe ile tanışmanın mutluluğunu yaşıyor, geleceğe umutla bakıyor.

Hepsi en az minik öğrenciler kadar heyecanlı. Yaşlı ellerinde kitapları, güzel yazı defterleri hayatları boyunca süren zorluklardan ve karanlıktan kurtulmaya çalışıyorlar. Kimi ulaşım araçlarının hat numarasını okuyamadan, hastaneye gidiş yolunu bilmeden yaşadıkları günleri unutmaya çalışırken, kimi çocuklarına veya torunlarına derslerinde yardım edebilecek olmanın heyecanını yaşıyor.

Kimseye ihtiyaç duymadan günlük hayatlarını sürdürebilmek isteyen roman kadınlar, bugüne kadar hayal olarak gördükleri şeyleri yapabilecek olmanın gururunu yaşıyor.


Hayatında ilk kez 65 yaşında kalemle tanışan Edibe Varlı hayallerinin peşinden giden kadınlardan sadece biri. Okuma yazma bilmediği için çarşı pazarda yaşadığı sıkıntılar bir yana, bankada para çekmek isterken imza atamama sıkıntısı yaşayan Edibe Teyze, şimdilerde defterlerine gururla imza atıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.