EĞITİM Haber Girişi : 11 Aralık 2016 20:01

Bülent Uraz PISA gerçeğini yazdı

Bülent Uraz PISA gerçeğini yazdı
Türk eğitim sisteminin içinde bulunduğu kaosu en çarpıcı şekilde önümüze koyan PISA 2015 gerçeğini nasıl ele almamız lazım? İzmir'in genç kalemi Bülent Uraz bu soruya yanıt arıyor

Lise öğrencisi olduğum için malum sınavlardan dolayı çok fazla yazamıyorum. Ama en azından 15 günde bir yazıyorum. Geçtiğimiz PİSA sonuçları açıklandı. Bide unutmadan söylemem gerekiyor Türkiye'de 'PİSA nedir?' internet arama sonuçları tavan yaptı. Lise sınıflarında öğrenciler öğretmenlerine 'PİSA nedir hocam?' diye soruyor. Doğal olarak PİSA sınavını bilmeyen bir eğitim sisteminin içinde yetişen neslin sınavda başarılı olması beklenemez. PİSA'nın açılımı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'dır.

Şimdi ise sizlerle dünyanın en iyi(!) eğitim sistemleri arasına giren Türk Eğitim Sistemini biraz konuşalım. YGS, KPSS, YDS, ALES, DGS, YDUS, ÖSYS, EKPSS, JANA, ALS, PMYO? Bunlar bizim mükemmel eğitim sistemimizde bulunan sınavlardan sadece birkaçı. Öğrencinin hiçbir yeteneğine, deneyimine bakmadan üniversiteye yerleştirme sistemimizin nasıl başarılı olduğunu ise yapılan PİSA sonuçları ile gördük. Daha öğrenciler kendi dili ile okuduklarını anlamaktan aciz ama onlara ileri fizik, ileri kimya, ileri matematik öğretiliyor. Geçenlerde bir coğrafya öğretmeni ile konuştum. Öğrencilerin kendisinden grafik anlama dersi aldığını ve bazen derslerin 4 saat kadar süreler aldığını söyledi. GRAFİK okumak bu kadar zor olmamalı hatta grafik okumak 1+1=2 bilgisi kadar temel bir bilgi! Ancak müfredatımız o kadar gereksiz bilgiler ile dolu ki, öğrenci kendine zaman ayıramıyor, kendini geliştiremiyor ve okulda ona öğretilenle kalıyor. Diyeceksiniz okul bittikten sonra gezsin. Ancak işte müfredat o kadar ağır ki, o çocuk evde hatta ve hatta dolmuşta bile çalışmak zorunda kalıyor. Bizim ülkemiz bir türlü anlamadı okulun ne işe yaradığını.

PİSA sınavı hakkında yapılan açıklamada "Türkiye, geçmişe kıyasla eğitime daha çok önem veriyor, eğitime daha fazla kaynak ayırıyor ve eğitimde de alınan sonuçlar çok daha iyi durumdadır. Eksiklerimizin farkındayız, ama geçmişe göre çok iyi durumdayız."

Pardon ama bizlere iyi durumu açıklar mısınız ? Puanlarımız 2003 yılındaki puanların bile altına düşmüş! Geçenlerde de dolar 3.60'tan 3.36 seviyesine düşerken 'bak düştü işte sorun yok' dedi bana bir arkadaşım. Ama unuttu ki dolar 2012 yıllarında 2 civarındaydı. İşte bu durum buna benzer. Nesil çürük değil sistem çürük.

Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi 'öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır'. Bir bina çirkinde olsa, güzelde olsa sonuçta onu bir mimar yapmıştır?

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Hatice anita yilmaz 01 Ocak 1970 02:00

    Sanirim o cografya ogretmeni benim :)