YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 07 Haziran 2016 14:10

Büyük kentler içinde "en ucuz su" İzmir'de

Büyük kentler içinde
İZSU, büyük kentler içinde en ucuz suyun İzmirliler tarafından kullanıldığını İstanbul, Ankara, Bursa ve Gaziantep örnekleriyle açıkladı.
İzmir'de yaşayan vatandaşların kullandıkları suya diğer büyük şehirlere göre "iki kat fazla ücret" ödediklerine ilişkin iddialara İZSU Genel Müdürlüğü'nden itiraz geldi. İZSU, Türkiye'nin önemli büyük şehirleri içinde en ucuz suyun, hem konutlar hem de işyerleri bazında İzmir'de olduğunu açıkladı. İzmir'deki konut abonelerinin yüzde 95'inin ayda 20 metreküp ve daha az su kullandığının altını çizen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, Ankara'da 20 metreküp su kullanan bir ailenin 102 TL., İstanbul'da 98.40 TL., Gaziantep'te 95.56 TL., Bursa'da 91.40 TL., İzmir'de ise 72 TL. ödediğini açıkladı. Konut dışı aboneliklerde ise yine 20 metreküp kullanımında Ankaralılar 259.60 TL., Bursalılar 222.60 TL., İstanbullular 192.60 TL., Gaziantepliler 176.80 TL., İzmirliler  ise 165.60 TL. ödüyor. İZSU su tarifelerini maliyetler dikkate alarak belirlerken, İstanbul'da ise tarifeler enflasyon artış oranında otomatik olarak her ay yeniden belirliyor. 

İşte Büyükşehirlerin su fiyatları
İstanbul'da birinci kademede (0 ? 10) metreküp suyun metreküp birim fiyatı,  4 TL., 11 ? 20 metreküp arası 5.84, 21 ve üstü 8.51 TL. Konut dışı ise kademesiz 9.63 TL. 
Ankara'da konutlarda kademesiz 5.10, konut dışında kademesiz 12.98 TL.
Bursa'da birinci kademede (0-10) metreküp suyun metreküp birim fiyatı 3.15, 11 ve üstü 5.99, konut dışı tarife ise kademesiz 11.13 TL. 
Gaziantep de konut birinci kademede (0 ? 15) metreküp suyun birim fiyatı 3.69, 16 ? 30 metreküp arası 6.41, konut dışı 0 ? 300 metreküp arası 8.84 TL. 
İzmir'de ise birinci kademe (0 ? 20) metreküp suyun birim fiyatı 3.60, 21 ve üstü 8.44, konut dışı ise kademesiz 8.28 TL. 
(Tüm fiyatlar KDV hariç olarak verilmiştir.)

İzmir'in su paraları yatırıma gidiyor
İZSU'nun Türkiye'deki en önemli yatırımcı kurumlardan biri olduğunu dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu yatırımlar için ciddi kaynağa gereksinim olduğuna dikkat çekerek, "İzmir bugün gerçekleştirdiği çevre yatırımlarıyla Türkiye'ye öncü ise, her yerde örnek gösteriliyorsa, ileri biyolojik yöntemle arıtma yapan iller sıralamasında en önde geliyorsa, hemşehrilerimizin desteğiyle yaptığımız yatırımlar sayesindedir. Hedefimiz ülkemizdeki bu gelişmiş çevre standardını dünyada parmakla gösterilecek şekilde zirveye çıkarmaktır. Bunun için yatırım yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz" dedi. 
2004 ? 2015 yılları arasında 1.8 milyar liralık yatırım yapan İZSU'nun 2016 yılında yaklaşık 600 milyon liralık bütçesini yatırım için ayırdığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadece 55 arıtma tesisimizin işletme gideri yıllık 50 milyon lira. İzmir sınırlarına sonradan dahil olan 9 ilçemizin yıllarca birikmiş alt yapı ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde çözebilmek için önemli yatırımlar yürütüyoruz. Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi için İZSU'nun kendi bütçesinden yaptığı yatırım tutarı 91 milyon TL. 10'u ileri biyolojik olmak üzere, 11 atık su arıtma tesisi kurduk. Tire, Mordoğan, Foça, Gerenköy, Kemalpaşa, Dikili, Yeni Şakran, Selçuk, Kiraz, Beydağ ve Kemalpaşa Halilbeyli olmak üzere 10 arıtma yapımı için de çalışmalarımız sürüyor.  3 bin kilometre içme suyu şebekesi, 900 kilometre kanal, 270 kilometre yağmur suyu hattı döşedik. 273 adet su sondaj kuyusu açtık. Tüm bunları kendi kaynaklarımız ile gerçekleştiriyoruz."

Katı atık bedelleri İZSU'ya değil ilçelere aktarılıyor
Su faturalarında ayrı ayrı tanımlanan katı atık ve atık su bedellerine ilişkin tahsilatın "keyfi" değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan "Atık Su Alt Yapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik" gereğince yasal bir zorunluluk olduğunu belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, katı atık tarifelerinin ilçe belediyeleri tarafından belirlendiğini ve faturalara yansıtılan bu bedellerin olduğu gibi yine ilçe belediyelerine aktarıldığı bilgisini yineledi. 

İzmir'in suyu A1 kalitesinde
İzmir'de Tahtalı-Balçova barajlarından temin edilen içme ve kullanma suyu, her iki yerde bulunan içme suyu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra şebekeye veriliyor. Baraj havzalarındaki kısıtlayıcı koruma kontrol çalışmaları ile göl ham su kalitesi A1 sınıfında (Basit fiziksel arıtma ve dezenfeksiyon ile içilebilir su kalitesinde) olup içme suyu arıtma tesisi çıkış su kalitesi de 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik' standartlarına göre uygun, içilebilir su kalitesinde.  Ayrıca kuyulardan temin edilen içme ve kullanma suyu da Çullu- Menemen-Halkapınar'da bulunan 3 adet arsenik içme suyu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra şebekeye veriliyor. Tüm tesis giriş ve çıkışlarından, su dağıtım depolarından ve şebekeden günlük/haftalık numuneler alınarak 'Akredite' İZSU laboratuvarında analiz ve kontrol ediliyor. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte belirlenmiş olan İzmir merkez ve 5216 sayılı yasa kapsamındaki ilçelerde toplam 316 noktadan, 6360 Sayılı Yasa gereği de 9 ilçede 476 noktadan alınan numuneler İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün laboratuarlarında  analiz ediliyor, hem İl Halk Sağlık Müdürlüğü'nün hem de İZSU'nun web sayfasında düzenli olarak yayınlanıyor
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.