POLİTİKA Haber Girişi : 01 Eylül 2018 11:43

‘Büyük kentlerde iddialıyız’

‘Büyük kentlerde iddialıyız’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için hazırlıkları hızlandırdıklarını belirterek, ekim ayından itibaren netleştikçe adayları açıklamaya başlayacaklarını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için hazırlıkları hızlandırdıklarını belirterek, ekim ayından itibaren netleştikçe adayları açıklamaya başlayacaklarını söyledi. “Bizim seçim kazanmamız lazım” diyen Torun, başarı sağlayabilecek parti dışından isimlerin de aday gösterilebileceğini belirtti.

24 Haziran seçimlerinin ardından olağanüstü kurultay tartışmalarının öne çıktığı CHP’de gündem yerel seçimlere kilitlendi. CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, BirGün’ün yerel seçimlere yönelik hazırlıklar ve izleyecekleri stratejiyle ilgili sorularını yanıtladı. Torun’un açıklamaları özetle şöyle:

‘Mercek altına aldık’

2014 yerel seçimlerinden bugüne referandumlar da dâhil olmak üzere oy geçişlerinin, artış ve azalışlarının analizini yaptık. Kendi belediyelerimizle ilgili performans değerlendirmeleri de dâhil tüm verileri mercek altına aldık. Ortaya çıkan fotoğrafın ardından aday tespit süreci gündeme gelecek. Ekim ayından itibaren belli yerlerde adaylarımızı açıklamaya başlarız.

Önseçim mükemmel bir yöntem değil

Aday belirlerken seçim bölgesinin özelliğine göre farklı yöntemler kullanılacaktır. Eğilim yoklaması, kamuoyu araştırmaları yapılacaktır. Ön seçim yapılacak yerler de olabilir. Ancak önseçim en kusursuz, en mükemmel yöntem demek değil. Onun da eksiklikleri var. Bölgenin özelliğine, aday sayısına göre farklı yöntemler kullanacağız.

Parti dışından aday

Yerel seçimlerde tabanda sağlanan ittifaklar önemli. Sadece bizim seçmenimizden değil diğer partilerin seçmenlerinden de destek alabilecek, yerelde üzerinde uzlaşmaya varılan bir ismin aday gösterilmesi önemlidir. CHP ilkelerini benimseyen, partimizin çatısı altında görev almak isteyen herkese sıcak bakarız. Bizim seçim kazanmamız lazım. Amacımız başarıyı elde etmek. Sadece aday adayı olanlar değerlendirilecek diye bir kural yok. Halkın kabul ettiği onay verdiği bir adaya örgütümüz de hayır demez. Bir bölgede sevilen, aday olduğunda kazanacak, başarı sağlayacak biri vardır ancak adaylık düşünmüyordur ona teklif götürülebilir tabii ki.

‘Büyük kentlerde iddialıyız’

AKP belediyeciliği artık tükendi, iflas etti. “Metal yorgunluğu” adı altında kendi belediye başkanlarını ağlatıp sızlatarak görevden alma operasyonu başarısızlığın itirafıdır. Ranta dayalı, insanı yok sayan, dikey büyümeyi, betonlaşmayı temel alan, yoksulluğu artıran AKP belediyeciliğinin içyüzünü vatandaş da gördü. AKP’nin elinde bulunan pek çok yerde tablo değişecektir. Özellikle büyük kentlerde iddialıyız.

‘Adaylık hedefleyen vekil olmamalıydı’

Milletvekillerinin belediye başkan adaylığı konusunda kesin kurallarımız yok. Ancak eski bir belediye başkanı olarak söylüyorum, hedefinde yerel yöneticilik olan birinin aylar öncesinden bu hedefe kilitlenmesi, konsantre olması gerekir. Belediye başkanlığı düşünen birinin kısa süre önce yapılan genel seçimde milletvekili adayı olmaması gerekirdi. Ama milletvekili olan kesinlikle aday olamaz diye bir kesin bir kuralımız yok elbette.


‘Boykot’a yanıt: Bu iş küsmekle olmaz

Torun, muhalif seçmen çevrelerinde tartışılan ‘seçimleri boykot etme’ tavrı hakkında da konuştu. “Seçimi boykot etmek dikta yönetimine katkı sağlamak demektir” diyen Torun, “Bilinçli, ülkesini seven, duyarlı seçmenin böyle bir şey yapacağını düşünmüyorum. Amaç tek adam yönetimine son vermek, ülkeye demokrasi, hukuk ve özgürlüğü getirmekse herkes bu sorumlulukla gereğini yapacaktır. Bu iş küsmekle, kızmakla olmaz” ifadelerini kullandı. BİRGÜN


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.