POLİTİKA Haber Girişi : 06 Haziran 2016 14:41

CHP'li Yiğit sordu: 'İzmir depreme hazır mı?'

CHP'li Yiğit sordu: 'İzmir depreme hazır mı?'
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Foça açıklarında meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir'de olası büyük bir depreme karşı hükümeti uyardı.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, İzmirlilerin sürekli karşı karşıya olduğu deprem ve sarsıntılarla ilgili hazırladığı soru önergesinde İzmir'in depreme ne kadar hazır olduğunu sordu. Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi.

 

 

"Türkiye bir deprem ülkesidir.  Ülkemiz topraklarının %92'si deprem riski taşımakta, nüfusumuzun %95'i bu bölgelerde yaşamakta ve büyük sanayi kuruluşlarının %98'i bu bölgelerde bulunmaktadır.

 

İzmir ise İstanbul'dan sonra deprem riski açısından en kırılgan illerin başında gelmektedir. Yerbilimcilerin açıklamalarına göre İzmir ve çevresi dünyanın tektonik yönden en aktif bölgelerinden biridir. Bu nedenle İzmir, büyük depremlere gebe, birbirine paralel dört fay hattının yanı sıra genç ve yaşlı birçok kırığı içinde barındıran ve yer kabuğu ince olduğu için yıkıcı riskler taşıyan bir bölgedir. Yapılan araştırmalara göre doğu ? batı uzantılı iki ana kırık aktif durumda olup büyük depremler üretme potansiyeline sahiptir. Bölgenin depremselliği hareketli olduğu için zaman zaman stres boşalmaları olmakta, bu depremler artçılarla birlikte bir dizi şeklinde devam etmektedir. Nitekim İzmir Körfezi'nde Foça'nın 7 kilometre açığında meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem de bu stres boşalmalarının en son örneğidir. Bu tür depremler yıkıcılık açısından fazla korkutucu olmamasına karşın, genç ve yaşlı kırıkların bir arada kesişmesiyle meydana gelecek deprem çok daha büyük hasarlara yol açacaktır.

 

Öte yandan yapılan araştırmalar göre İzmir, dünyada depreme karşı en hassas, korunmasız, zayıf ve kolayca yaralanır şehirleri arasında ilk 10'dadır. Bu nedenlerle geçmişte de büyük depremler yaşayan İzmir'in, olası yıkıcı bir depreme karşı hazırlıklı olması gerekmekte, şehrin ana fay hattı üzerindeki yerleşim yerleri öncelikli olmak üzere güçlendirme çalışmalarına büyük önem verilmelidir. Bu bağlamda;

 

1.          Ülkemiz topraklarının %92'sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun %95'inin bu bölgelerde yaşadığı ve büyük sanayi kuruluşlarının %98'inin bu bölgelerde bulunduğu gerçeğine karşın, 17 Ağustos benzeri olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olmak amacıyla bugüne kadar neler yapılmıştır?

2.         17 Ağustos 1999 Gölcük depremi sonrası genellikle İstanbul ve Marmara Denizi'ndeki depremselliğin öncelikli olarak tartışıldığı ve ağırlıklı olarak bu bölgelerde önlem almaya yönelik çalışmaların yapıldığı bir gerçektir? İstanbul ve çevresinden sonra deprem açısından en riskli bölge olan İzmir ve çevresiyle ilgili olarak hangi çalışmalar yapılmıştır?

3.           İzmir ve İzmir Körfezi'nde ara ara meydana gelen ve artçılarıyla birlikte dizi halinde süren deprem ve sarsıntıların yarattığı hasarlarla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Okul, hastane vb. kamu binaları dahil hasarlı binaların ne kadarı yıkılıp yenisi yapılmış, ne kadarında güçlendirme çalışmasında bulunulmuştur?

4.      Başbakanlığa bağlı AFAD Genel Müdürlüğü'nce olası büyük bir İzmir depremine karşı halen hangi çalışmalar yürütülmektedir? İzmir'in deprem açısından risk haritası çıkarılmış mıdır? Buradaki yapıların zemin etütleri yapılmış mıdır? İzmir, depreme hazırlıklı mıdır?"

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.