POLİTİKA Düzenleme Tarihi : 23 Temmuz 2020 10:30 Haber Girişi : 23 Temmuz 2020 11:24

Cihaner,CHP Genel Başkanlığı'na aday oldu

Cihaner,CHP Genel Başkanlığı'na aday oldu

CHP Parti Meclisi üyesi İlhan Cihaner, hafta sonu yapılacak 37. Olağan Kurultayı'nda CHP Genel Başkanlığı'na aday olduğunu açıkladı. Cihaner, "Bizler partimizin demokratik bir örgüt ve yönetim anlayışı ile çağdaş, sol siyasetle başarıya ulaşabileceğine inanıyoruz" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi üyesi İlhan Cihaner, partisinin 37. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkanlık görevi için adaylığını açıkladı.

Açıklamalarında AKP'ye eleştirilerde bulunan Cihaner, "AKP yönetimi, ülkemizi düşürdüğü zayıflığın sorumlusu iken kendini kurtarmak için düşman üreterek kurtulmaya çalışıyor. Kendisini eleştiren ve karşı olana hain damgası vurmaya çalışıyor" dedi.

Kurultaya katılmamayı düşünen delegelere çağrıda bulunan Cihaner, "Lütfen bu tarihsel kavşakta kurultaya katılın" diye konuştu.

"Bizler partimizin demokratik bir örgüt ve yönetim anlayışı ile çağdaş, sol siyasetle başarıya ulaşabileceğine inanıyoruz" diyen Cihaner, "Bu ilkeleri, parti politikalarına dönüştürmeyi amaçlayanlardan birisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı'na aday oldum" ifadelerini kullandı.

"18 yıldır sürekli insanları birbirine düşman eden politikaları ile AKP; çocuk, kadın, yaşlı, kimlik ve hayat tarzı düşmanı bir iktidar kurdu. Çocuklar, kadınlar tecavüze uğruyor ve öldürülüyor. Yoksulluk ile yolsuzluk birlikte yayılıyor. Halka ise sadece yoksulluk düşüyor. Yetişmiş gençlerimiz geleceği yurt dışında arıyor.

AKP, düşman siyasetini dünya bile yaydı. AKP yönetimi, ülkemizi düşürdüğü zayıflığın sorumlusu iken kendini kurtarmak için düşman üreterek kurtulmaya çalışıyor. Kendisini eleştiren ve karşı olana hain damgası vurmaya çalışıyor. İşte bu koşullarda Cumhuriyet Halk Partisi 37. Kurultayı'nı yapacak. Bu açıklamalarda parti içi eleştirilerimi sınırlı tutacağım.

Partimiz kuruluşun ve kurtuluşun partisi olarak tarif edilmektedir. Bu nedenle yaptıkları veya yapmadıkları ile nasıl yaşayacağımızı belirtme potansiyeli vardır. Temel eleştirimiz partimizin bu potansiyelini yeterince verimli kullanmadığı yönündedir.

Öncelikle kurultayımızın pandemi koşulları ile düzenlenmesinin kurultayın verimli ve demokratik koşullarda yapılmasının önünden en büyük engel olduğunu vurgulamak istiyorum. Onur üyeleri ve partililerimizin katılamayacağı, katılımın sınırlı tutulacağı bir kurultay iktidar dinamizmini örgütümüze taşınamaz. Bize düşen bu kurultayı tarihsel önemine uyacak şekilde gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

DELEGELERE ÇAĞRI

Tam burada kurultaya katılmamayı düşünen delegelerimize bir çağrı yapmak istiyorum. Lütfen bu tarihsel kavşakta kurultaya katılın. Kurultayın yaşadığımız alt üst sonuçların muhasebesinin yapıldığı ülkenin temel meselelerinde doğrultunun tarif edileceği bir tartışma ortamından uzak yapılıyor olması.

Oysa kurultayda son yıllarda gerilimi yaşanan iki hattın tartışılması gerekir. Partimizin ana siyasi hattı ne olacak? Partimizin iç işleyişi ne kadar demokratik olacak? Bu tartışmaları elden geldiğince kurultay gündemine taşımaya çalışacağız.

Kurultayımız CHP geleneğini geleceğe taşıma görevi ile karşı karşıya.

>> Geçmişe dönmek için değil geleceği kurmak için.

>> Yurdumuzda ve dünyada ön şartsız barış için.

>> Eğitim, sağlık, beslenme, barınma, çalışma hakkı için.

>> Çocuk, kadın, yaşlı, engelli, LGBTi, her inancın her kimliğin her etnisitenin bir arada ve eşit yaşamalarının ön koşulu olan laiklik için.

>> İnsancıl bilim ve yaratıcı sanat için.

>> Özgürlüklerin koruyucusu olan bir adalet anlayışı için.

>> Irmaklarımızın, denizlerimizin, dağlarımızın, ormanlarımızın, hayvanlarımızın hakları için.

"CHP'NİN EN GÜÇLÜ ORGANI PARTİ MECLİSİ OLMALI"

Gelecek için bir CHP'ye ihtiyaç var. CHP'nin de ihtiyaç duyduğu şeyler var. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kurucu geleneği Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı'nın en zor günlerinde bile mücadeleyi kişilerle değil meclisle yürütmesiyle doğmuştur. Öyleyse bugün CHP'nin en güçlü yönetim organı Parti Meclisi olmalıdır. Liderin seçtiği Parti Meclisi değil, üyelerin seçtiği Parti Meclisinin temsilci liderlere ihtiyacımız var.

Liderin partisine değil halkın partisine ihtiyacımız var. Başta ön seçim olmak üzere parti içi demokrasi anlayışının güçlendiği bir anlayışa ihtiyacımız var. Liderin aldığı kararlara uyan milletvekillerine değil, üyelerin, delegelerin, milletvekillerinin karar alma sürecine katıldığı MYK ve Parti Meclisi'ne ihtiyacımız var.

Bizler partimizin demokratik bir örgüt ve yönetim anlayışı ile çağdaş, sol siyasetle başarıya ulaşabileceğine inanıyoruz. Bu ilkeleri, parti politikalarına dönüştürmeyi amaçlayanlardan birisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı'na aday oldum.

"ÖNCE PARTİMİZİ, SONRA ÜLKEMİZİ DEĞİŞTİRMEYE TALİBİZ"

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanlığı dünyayı değiştirebilecek bir durumdadır. Önce partimizi sonra ülkemizi sonrada dünyayı değiştirmeye talibiz.

Partide demokrasi, ülkede demokrasi. Partide özgürlük, ülkede özgürlük. Ülkede eşitlik, dünyada eşitlik. Asıl ihtiyacımız olan ise cesaret, cesaret, cesaret."

GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK

Koronavirüs salgını nedeniyle yedi ay ertelenen CHP 37'nci Olağan Kurultayı 25-26 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Bilkent Odeon'da seyircisiz olarak düzenlenecek kurultaya bin 356 delege katılacak.

CHP Kurultayı'nda 60 kişilik Parti Meclisi (PM), 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ve 8 kişilik Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) belirlenecek.

Genel Başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu, Aytuğ Atıcı, Tolga Yarman ve İlhan Cihaner yarışacak.

CHP’de Genel Başkan adaylığı için parti tüzüğüne göre delegelerin yüzde 5’i olan yaklaşık 68 delegenin imzası gerektiği için adaylar kurultay günü resmileşecek.Birgün