GÜNDEM Haber Girişi : 12 Mayıs 2016 10:37

Denktaş'a yapılan vefasızlığa emekli hukukçular isyan etti

Denktaş'a yapılan vefasızlığa emekli hukukçular isyan etti
Emekli Savcı Gündüz Akgül Türkiye'de satır aralarında kalan bir konuyu gündeme getirdi. Arkadaşlarıyla birlikte KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın mezarını ziyaret eden Akgül, gördüğü manzara karşısında yaşadıkları hayal kırıklığın

 

Yavru vatan Kıbrıs'ın simge ismi Rauf Denktaş ölümünün üstünden geçen dört yıllık zamana rağmen kendisine yakışan bir anıt mezara kavuşamadı. Konuyu gündeme getiren isim ise Türkiye'den Kıbrıs'a ziyarete giden bir grup emekli hukukçu oldu. Emekli Savcı Gündüz Akgül arkadaşlarının haklı sitemine tercüman oldu.

İşte Gündüz Akgül'ün o yazısı.

 

VEFASIZLIK BU OLSA GEREK

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1964 yılı mezunları olarak her yıl mezuniyet yıldönümümüzü kutlamak için toplanırız?
Bu yıl 30 Nisan-03 Mayıs tarihleri arasında yıldönümümüzü yavru vatan Kıbrıs'ta kutladık?
Gitmişken turu düzenleyen firma Kıbrıs'ın görülmesi gereken, özellikle 1974 Barış Harekâtı öncesi ve sonrası olayların geçtiği yerleri ve şehitlikleri ön plana alarak bizi gezdirdi?
-Şehidimiz Yüzbaşı Cengiz Topel anıtını?
-Şehidimiz Albay Karaoğlanoğlu şehitliğini?
-Boğaz şehitliğini?
-Türk Mukavemet Teşkilatı anıtını?
-Magosa'da vatan şairi Namık Kemal'in kaldığı zindanı?
-Girne kalesindeki işkence zindanını?
Yoğun duygular içinde gezdik?
Kıbrıs'a gidince saygıdeğer devlet adamı ve Kıbrıs Türklerinin Atatürk'ü sayılan rahmetli Rauf Denktaş'ın anıtını ziyaret etmemek olur mu?
Bu büyük insana yakışır şekilde çelenk yaptırarak anıtı ziyarete gittiğimizde hayal kırıklığına uğradık?
Anıt denilen yer , aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi küçük bir mezar taşı, etrafı açık alan ve oldukça bakımsız bir manzara ile karşılaştık?
Kıbrıs yönetiminin, büyük devlet adamı ve Kıbrıs Türkleri için tarihi mücadele vermiş Rauf Denktaş'a, bu ilgisizliği karşısında hepimiz çok üzüldük?
Bu duygularımızı, kafilemizin isteği üzerine siz okuyucularımla paylaşmak istedim. 
Vefasızlık denilen bu olsa gerek.


 

BU YIL İÇİNDE YAPILMASI PLANLANIYOR

Gündüz Akgül ve hukuçu arkadaşlarının sitemine konu olan anıt mezar Kıbrıs'ta da tartışma konusu. Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malulleri Derneği Başkanı Ertan Ersan  KKTC Maliye Bakanı Serdar Denktaş'I ziyaretinde ''Kıbrıslı Türklerin Atatürk'ten sonar ikinci atası Rauf Denktaş'tır. Anıt mezarının yapılmamasını bir türlü anlayamıyoruz. Ne zaman sorsak para yok yanıtı veriliyor. Bu bizim ayıbımız'' diyerek sitem etti.          

Serdar Denktaş anıt mezar için açılan yarışmada ikinci gelen eserin yapımına bu yıl içinde başlanacağı müjdesini verdi.



 

RAUF DENKTAŞ KİMDİR?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu, cumhurbaşkanı, politikacı.

 

 Rauf Raif Denktaş, 27 Ocak 1924 tarihinde Kıbrıs'ın Baf bölgesinde doğdu. Rauf Denktaş 1,5 yaşında iken annesini kaybetti. Babası hakim Raif Bey'dir. Anneannesi ve babaannesi tarafından büyütülen Denktaş, 1930 yılında eğitim için İstanbul'a gönderildi.

 

Arnavutköy'de ilkokuldan liseye kadar eğitim veren Fevzi Ati Lisesi'nde yatılı okumaya başladı. Ortaokuldan sonra Kıbrıs'a döndü ve liseyi Kıbrıs'ta bitirdi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra hukuk eğitimi için İngiltere'ye gitti. Mezun olduktan sonra avukatlığa başladı. 1949 yılı yaz aylarında savcılık yapmaya başladı. Yine aynı yıl Aydın Hanım'la evlendi.

 

27 Kasım 1948 tarihinde Kıbrıs Türklerinin Dr. Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. Türk Cemaatının iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Dr. Fazıl Küçük arasında arabulucu rolünü üslenip, toplumun çıkarlarının takipçisi oldu. Faiz Kaymak'ın teklifi ve Dr. Fazıl Küçük'ün tasvibiyle Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu kongresinde başkanlığa seçildi. Savcılık görevinden İngiliz yönetimini zorlukla ikna ederek istifa etti ve Cemaat sorunlarıyla uğraşmaya başladı.

 

1955'te terörist bir hüviyete bürünen Enonisle mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlardıyla 1.8.1958 tarihinde Türk Mukavemet Teşkilatı'nı kurdu.

 

1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile, 1960 antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın hazırlanmasında emeği geçti. Aynı yıl Türk Cemaat Meclisi'yle İcra Komitesi Başkanlığı'na seçildi.

 

1958 yılında Rum tedhişçiler, Türk köylerine saldırınca, Türkler de bu olayları protesto etti. Zürih-Londra antlaşmaları öncesinde Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş, Ankara'ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gitti. Bu görüşmede Denktaş adaya Türk askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi.

 

16 Ağustos 1960 tarihinde 650 kişilik Türk Alayı Magosa Limanı'na ayak bastı. 1963 olaylarından sonra Denktaş temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gitti. Temaslarını tamamlayan Denktaş bir sandalla Kıbrıs'a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başladı.

 

1964 Londra Konferansından sonra Makaryos tarafından "istenmeyen adam" ilan edildi. Yeşilada'ya girmesi yasaklandı. Gizlice Erenköy'e çıkarak savaşa katıldı. 1967'de adaya gizlice girerken tutuklandı. Yoğun girişimler sonucu Türkiye'ye geri verildi. 1968'de adaya giriş yasağı kaldırıldığından Kıbrıs'a döndü.

 

Rauf Denktaş, 5 Temmuz 1970 tart Meclisine Meclis Başkanı seçildi.

 

Denktaş, 16 Şubat 1973 tarihinde Kıbrıs Türk Toplumu tarafından yeniden Başkan seçildi ve 28 Şubat 1973'te gerekli andı içtikten sonra Kıbrıs Cumhurbaşkan Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı olarak göreve başladı.

17 Nisan 2005'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayan Denktaş, 24 Nisan'da görevi Mehmet Ali Talat'a devretti.

 

1974 Türk Barış Harekâtı sonrasında 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devletinin ilânını sağladı ve Devlet Başkanı ve Meclis Başkanı görevlerini yürüttü. Federe Devlet Anayasası uyarınca 20 Haziran 1976 günü yapılan ilk Genel Seçimlerde büyük bir çoğunlukla, Halk tarafından seçildi. 1981'de ikinci kez Devlet Başkanlığına seçilen Denktaş, 1983'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ilan etti ve 1985'de Cumhurbaşkanlığına seçildi. 1990, 1995 ve 2000 yıllarındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tekrar kazanarak görevine devam etmiştir.

 

İngilizce ve Rumca'yı iyi bilen Denktaş evlidir. Üç oğlu ve iki kızı olmuştur. Bir oğlunu bademcik ameliyatında, bir oğlunu trafik kazasında yitirmiştir. Bugün bir oğlu, iki kızı ve onbir torunu vardır.

 

Bugüne dek yayınlanmış 50 kitabı ve bir film senaryosu (İşgal Altında) vardır. Yazarlık - Fotoğrafçılık en sevdiği uğraşlarıdır. Amerika - İngiltere - Avusturalya - İtalya - Türk Cumhuriyetleri - Polonya - Fransa - Avusturya ve Türkiye Cumhuriyetinde fotoğraf sergileri açmış, sayısız konferanslar vermiş ve çeşitli ödüller ile fahri doktora ve profesörlük payeleri almıştır.

 

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle 9 Ocak Pazar günü Yakındoğu Üniversitesi Hastanesinin yoğun bakım servisine kaldırılan KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 13 Ocak 2012 günü vefat etti.     

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Gündüz Akgül 01 Ocak 1970 02:00

    Duyarlılığınız ve üzüntümüzü kamu oyuna duyurduğunuz için 1964 yılı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları adına teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz.