GÜNDEM Haber Girişi : 12 Şubat 2017 13:23

Deprem fırtınası ne anlama geliyor

Deprem fırtınası ne anlama geliyor
İstanbul Üniversitesi , mühendislik fakültesi ,jeoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Babakale'de olan depremleri hafta sonu geldiği Foça'da yorumladı .

Üşümezsoy " Son bir ay boyunca Babakale'de odaklanan depremler aslında Gülpınar fay hattı diye tanımladığımız fay sisteminde oluşan düşey gerilimli faylardır. Bunların depremsellik açısından anlamı nedir diye sorarsak bu faylarda üreteceken büyük deprem 6 yı geçebilir. Fakat bölge için tarihte riskli olmuş depremleri yaratan faylar nelerdir dersek geçen yüzyılımızda 1944'de Edremit körfezinin batı ucundaki deprem diğer taraftan 1952 yılında Yenice Gönen fayındaki 7,2 lik deprem, Edremitte 6,9 luk deprem tarihte bilinmektedir. Bunun dışında bizim açımızdan daha az bilineni ise Skinos çukuru dediğimiz çukurdaki iki fayda 1981 yılında 2 deprem olmuş şimdi bu verilerin ışığında olaya baktığımız zaman bu depremler son geçen yüzyılda Bozcaada'yı ve çevresinde yıkım yapmamıştır. Ama tarihte bu bölgede yıkım depremler olmuştur o zaman o depremler hangi faydadır bunun cevabını vermek bu bölgeyi net anlamamız için gereklidir.


Bu bölgede gördüğümüz düğüm deprem yumağı dediğimiz kesim 2 fay sisteminin birbirine ters yönde hareketi ile ortadaki alanın gerilmesidir. Bu iki faydaki stres ler bu fay üzerindeki yırtılmaları yaratmaktadır. Ayvacık batısındaki Babakale'deki depremleri oluşturan bizzat Evciler ve Edremit körfezindeki yanal atımlı fay ile ege denizindeki yan atımlı fayın birbirlerine göre hareketindendir. Dolasıyla bu bölgede bu depremlerin riskli olması için bu yana atımlı sistemlerin çalışması gerekir.


Burada şanslı olarak Edremit körfezinde 1944'de kırıldığı için önemli bir stres yoktur. Ayvacık dan batıya giden ise Evciler fayı 1952 yılı kırılmasında kırılmamışdır. Diğer taraftan ise 1981 yılında Skinos çukurunda olan kırıkların kuzey ucunda Bozcaada'ya doğru gelen kesimlerinde stresler söz konusudur. Bu durumda bundan sonraki depremler bu faylar üzerinden olacaktır. Bu depremler bu fayı etkilemektedir. Bu faylar üzerindeki stres birikimleri bu normal fayların kırılmasına sebep olmaktadır.

O anlamda gelecek olarak bu bölgeye 2014 den beri dikkat ettiğim nokta bu bölgeye yönelmek gerekir. Orası kırlık bir bölge dağlar üzerinde yoksul bir bölge olarak önemsiz gözükmesi nedeniyle ihmal edilmemelidir. " Dedi.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.