GÜNDEM Haber Girişi : 08 Kasım 2016 13:14

Dikmen: ''9 Eylül Gazetesi yoluna devam ediyor"

Dikmen: ''9 Eylül Gazetesi yoluna devam ediyor
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) üyeleri arasında dayanışmayı artırmak, bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla "İGC Üye Buluşmaları"nın ilk toplantısında üyeler ile yönetim kurulu biraraya geldi.

İGC'nin Karataş'taki lokalinde gerçekleşktirilen toplantıya İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Genel Sekreter Kenan Çimen, Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Pala Sayman Semih Aksoy, Yönetim Kurulu üyeleri Dilek Gappi, Hakan Dirik, Gökmen Küçüktaşdemir, İsmail Ragıp Geçmen ile cemiyet üyeleri katıldı.

İGC Başkanı Dikmen, cemiyetin yayın organı 9 Eylül Gazetesi'yle ilgili gazetecileri bilgilendirdi. Gazete ile ilgili söylenen sözler olduğunu, yaşanan olumsuz sürecin bitmesini beklediklerini belirten Dikmen, Basın İlan Kurumu tarafından uygulanan resmi ilan yaptırımının yaptıkları itirazların ardından kaldırıldığını açıkladı.

Uygulamanın sendikalar ile belediyelerin yaptığı toplu iş sözleşmelerinden kaynaklandığını anlatan Dikmen, "Ben de Basın İlan Kurulu Genel Kurul Üyesiyim. Gazetemiz Basın İlan Kurumu toplantılarında Anadolu basınına örnek gösteriliyordu. Çalışma düzeni, çalışan sayısı, gazetenin niteliği her toplantıda dile getiriliyordu. Ancak bu toplantıların ardından bizim haberimiz olmadan yapılan denetim ile toplu iş sözleşmelerinden dolayı gazete alımları toplu satış olarak değerlendirildi ve bizim resmi ilan gelirlerimiz kesildi. Biz belediyelere ve sendikalara giderek yerel basının okunurluğu artsın diye bu tür anlaşmaların yapılmasını sağladık. Olayın iki tarafını birleştirdik. Bunu tüm yerel basın için yaptık. Hiçbir toplu satış ya da abone sözleşmesi olmamasına rağmen sendikalar ile belediyeler anlaştı ve yaygın basının yanında yerel basından da alımlar yapmaya başladılar. Yapılan denetimde bu satış toplu satış olarak görülmüş. Biz de genel müdürlüğe itirazımızı yaptık. Sürece zarar vermemesi için de açıklama yapmamayı tercih ettik. Şu anda yaptığımız hukuki çalışma sonunda bu durum düzeltildi. 9 Eylül Gazetesi her koşulda yoluna devam edecektir" diye konuştu.


Üyelere destek çağrısı


İGC'nin seçici kurul toplantısının ardından üye sayısının 900'ü aşaçağını, her üyenin gazetesine sahip çıkması gerektiğini kaydeden Dikmen, "Ocak ayından itibaren günlük 3 bin satış şartı getirildi. Artık üyelerimize de görev düşüyor. Bu anlamda gazetemize üye bazında da destek artmalı. Üyelerimizden ricamız yazılıp çizilene değil merak ettikleri noktaları bizlere sormalarıdır. Bu zorlu süreçte bize destek veren tüm üyelerimize, önceki başkanımız ve İzmir milletvekilimiz Atilla Sertel ile Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca ile yönetim kurulu üyelerimize çok teşekkür ediyorum" dedi.


"Gazetenin kapanması teslim olmak demektir"


İGC Yönetim Kurulu Üyesi ve 9 Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Attila da, Basın İlan Kurumu'na yapılan itirazın kabul edildiğini ilan haklarının geri verildiğini söyledi. İlan gelirlerinin geçmişe yönelik olarak telafi edileceğini açıklayan Attila, şöyle konuştu:

"Son derece mesnetsiz saldırılara maruz kaldık. Gazeteciliğin temel kuralı karşı tarafın görüşünü almaktır. Maalesef özellikle meslektaşlarımız tarafından acımasızca tek taraflı olarak çok eleştirildik. 15 günlük bir prosedür ortaya konulacak. Kasım ayı sonu itibariyle resmi ilanlar gazetemizde yayınlanmaya başlanacak. Gazeteye paranın geriye dönüşü ocak ayını bulacak. Gazetemizin şu anda satışı 2 bin 300 civarında. Bu olay duyulduktan sonra diğer sivil toplum örgütleri ile yaptığımız görüşmeler ve üyelerimiz sayesinde tirajımızda artış oldu. Artık 9 Eylül'ün tiraj konusunda yılbaşına kadar sorunu yok. Yılbaşından sonra 3 bin adet gazete satma zorunluluğumuz var. Üyelerimizin desteğini bekliyoruz. Herşeyi doğru yaptığımız söylemiyoruz. Herkesi gazeteye ve cemiyet desteğe bekliyoruz. Aldığımız kararla toplu iş sözleşmelerinden kaynaklanan satışlar bundan böyle fiili satış sayılacak. Bu çalışmaları yaparken sadece 9 Eylül'e yönelik yapmıyoruz. Tüm yerel gazeteler için çalışıyoruz. Verdiğimiz hukuki mücadele tüm yerel basın adına kazanılmış zaferdir. Bu ülkenin içinde bulunduğu durumda gazetenin kapanması demek teslim olmak demektir. Hasan Tahsin'in torunlarına böyle bir şey yakışmaz."

İGC üyeleri de, gazetenin daha çok halkın içinde olması, sokaktan haber vermesi ve internet yayıncılığı konusunda kendini geliştirmesi konusunda görüş belirtti. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.