EKONOMİ Haber Girişi : 25 Ekim 2017 16:05

EGE'NİN GELECEĞİ KONUŞULUYOR

EGE'NİN GELECEĞİ KONUŞULUYOR
"Türkiye'nin 2018'i, 2017'den daha iyi olacak.

EGE'NİN GELECEĞİ KONUŞULUYOR

Zafer KAPLANSOY

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ve iki gün süren Ege Ekonomik Forum'a Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitri Papadimitriou, Yunanistan Kuzey Ege Eyalet Valisi Christiana Kalogirou,Türkiye odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat HisarcıklıoğluTürkiye İhracatçılar Meclisi BaşkanıMehmet BüyükekşiCHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğluİzmir Tİcaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Denizli Sanayi OdasıBaşkanı Müjdat Keçeci, iş dünyasından DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak , Forum'un ikinci günü 'Enerji Üssü İzmir' konulu bölüme katılarak sunum yaptı.

EKONOMİ KONUŞMAK İSTEDİK

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Mehmet Ali Susam yaptığı konuşmada gündemi çatışmalar, savaş ve gerginliklerin konuşulduğunu bu sıkıntılı gündemin dışına çıkarak ekonominin konuşulmasını amaçladıklarını belirtti. Ege Barış denizidir, ege yüz yıllardır kalkınmanın gelişmenin yeri olmuştur. İlk paranın kullanıldığı yerdir. İpek yolunun merkezidir. EGEV olarak ekonomik formu gelenekselleştirerek Akdeniz ülkelerini de içimize alacağız. Başarılı olmak için her türlü desteği vermeyi ve elimizi taşın altına koymaya hazırız dedi.

EGE'NİN HİKAYESİNİ YAZAMAZSAK

 TARİH BİZDEN HESAP SORACAK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "21 Yüzyılda, Ege tekrar tarihi önemine dönecektir. İzmir Doğu Akdeniz'in ekonomi merkezi haline geliyor. Milyarlarca dolar ihracat yapan şehirlerimiz var. Neden Rodos'la Marmaris birlikte pazarlanmasın, turizm organizasyonları yapılmasın. Bunları Yunanistan Ekonomi Bakanıyla konuştuk. Bizim bir sözümüz var 'Yari güzel olanın başı dertten kurtulmazmış.' Hakikaten güzel bir evimiz, ev ahalimiz var. Artık endüstri 4.0'ın konuşulduğu günleri yaşıyoruz. İşte bu fırsat penceresini açmamız, Ege'nin güneşinin pencerelerimizden dolmasını istiyorsak tarih turizm merkezi haline getirmemiz lazım. Organik tarımda merkez haline gelmeli. Antalya'yla İzmir'i birbirinden ayırmak mümkün değil. 20 milyon turisti hayal ediyoruz. Antalya'dan çıkan turistin, iki saatteİzmir'e geldiği zaman Selçuk'tan Pamukkale'den Antalya'ya bu coğrafyada 20 milyon turistin gezerek bitiremeyeceği güzelliklere sahibiz. Ege'nin hikayesini yazamazsak tarih bizden hesap soracaktır. Ege'nin hikayesini yazıp da bunu refaha dönüştüremezsek tarih bizden hesap soracaktır. Biz eğer Batı Anadolu'ylaEge'yi, karşı kıyı Yunanistan'ı ortak bir refah denizinin paydaşları haline getiremezsek tarih bizden hesap soracaktır" diye konuştu.

EGE LOJİSTİK MERKEZİ OLUYOR

Başbakan Binali YıldırımEge Ekonomik Forum'un ilk günkü oturumunda yaptığı konuşmada. 2018 yılı içini umutlu olduklarını, "Türkiye'nin 2018'i, 2017'den daha iyi olacak. Bunu kesinlik bir yere not edin. Enflasyon tek haneli olmaya devam edecek. Büyüme hedefimiz en az yüzde 5.5, bu yılın üçüncü çeyrek büyümesi çift haneli olursa hiç şaşırmayın. Yıl sonu büyümesi 7 olursa yine şaşırmayın. İş dünyamızın önünü açacak güvence sağlayacak biri toplamsal sözleşmeye imza attık" dedi. Ege'nin tarihi boyunca bereketli coğrafyası sayesinde her dönemde ekonomisinin canlı olduğu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Ege Bölgesi Cumhuriyetten önce de, cumhuriyetin kuruluşunda da, bugündeTürkiye ekonomisinin bel kemiği olma özelliğindedir. 2002 yılında Ege Bölgesi'nin toplam ihracatı 4 milyar dolar. Bugün ne olmuş 14.5 milyar dolara çıkmış. Ege tarih boyunca lojistik merkezi oldu. Ege limanları tarihi görkemine yakışır şekilde lojistik merkezi olmaya adaydır. Çandarlı Limanı, limana bağlanan otoyol. Bu bir hazırlık. Ege'nin geleceğine hazırlık. Ege tüm Doğu Akdeniz'in bir lojistik merkezi haline geliyor. Aynı masa aynı yemek aynı deniz, birlikte kalkınma. Tüm bunlar yapılırken komşumuz Yunanistan'la ilişkilerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bölgede birlikte kalkınmaya istekliyiz. Adımları atıyoruz. Ekonomi birleştirir, daha çok ekonomiyi konuşacağız



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.