GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 01 Temmuz 2020 20:30 Haber Girişi : 02 Temmuz 2020 06:59

EKRAN KARARTMA

EKRAN KARARTMA

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz” açıklamasından hemen sonra Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) alınan kararla Halk TV ve TELE 1’e 5 gün yayın durdurma cezası verildi. İki televizyon kanalının ekranlarının beş gün kararacağı bildirildi. Halk TV’ye verilen cezada dış politikayı eleştirme, Tele1 için ise ‘Diyanet’i eleştirme’ ve ‘Abdülhamid için sarf edilen sözler’ gerekçe olarak gösterildi.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, alınan bu kararın Cumhurbaşkanı’nın sosyal medyaya yönelik açıklamalarından bağımsız düşünülemeyeceğine dikkat çekti. Taşçı, şöyle konuştu: “Beş gün karartma bir program durdurma cezası değildir. İzleyiciler ekranı açtıklarında beş gün boyunca sadece siyah bir ekran görecekler. Aslında bu Türkiye demokrasisinin basın özgürlüğünü, düşünce ve ifade özgürlüğünün ve bunların yayılmasına dönük bir karartma kararıdır.”

Taşçı, bu kararla Türkiye’deki basın özgürlüğü ve demokrasi algısının da karartıldığını ifade ederek sözlerini şöyle noktaladı: “Tele1 ve Halk Tv bu yıl içerisinde bir kez daha aynı ceza maddesinden ceza alırsa lisanları iptal edilecek, tamamen yayın hayatları sona erecek. Hem ekranı karartıyor hem bundan sonrasında da tamamen fişinin çekeceğini işaret ediyor. İktidara tabi olmayan tüm madyaya da göz dağı vermiş oldular”