EKONOMİ Haber Girişi : 27 Kasım 2018 13:51

FİYATLAR ARTIŞA GEÇTİ

FİYATLAR ARTIŞA GEÇTİ

Oteller yerli turist payını düşürdü, fiyatları artırdı. Yabancı ilgisi ile oteller yerli turiste yüzde 15’lik kapasite ayırırken, fiyatlar kriz öncesi dönemlere yaklaşıyor. Yaz tatilinin yüzde 45 zamlanacağı ifade ediliyor.

Yabancı turist sayısında yaşanan hızlı büyüme ve 40 milyon kişinin üzerine çıkan turist hedefi ile oteller fiyat artışı kapısını aralarken, 2019'da Ege'de tatil yüzde 35, Akdeniz'de ise yüzde 45 zamlanacak. Gelecek yıl bazı otellerde yüzde 100'e varan fiyat artışları yaşanacağını kaydeden Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, daha önce iç pazara yüzde 20 kapasite ayıran otellerin bu yıl bu rakamı yabancı turistlerin etkisi ile yüzde 15'e düşürdüğünü açıkladı. Önceki yıllarda haziran başında biten erken rezervasyonların 2019'da nisan döneminde biteceğini aktaran Vardar, “Tatil Türkiye'de lüks gibi algılanırsa daha kötü sonuçlar oluşabilir. Kısa zaman içinde eğer burada bir tedbir alınamazsa bu noktaya gelmiş bir turizm potansiyeli 15-20 yıl geriye gider ve toparlanması zor olur. Biz tur şirketleri olarak erken rezervasyonu bir yere getirdik ve Türk tatilcilere, Alman ve İngiliz turistten daha ucuza tatil imkanı sunduk. Burada Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB'ın ortak bir çalışma yapması otellerin yerli turiste belli bir kapasite ayırması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

FİYATLAR ARTIŞA GEÇTİ

Erken rezervasyon kampanyasını anlatmak üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan Mete Vardar, 2018'in inişli çıkışlı bir yıl olmasına rağmen yüzde 25'lik büyüme oranına ulaştıklarını dile getirdi. Bu yıl içinde Goldman Sachs ile birleşmeyi tamamladıklarını ve büyümeye odaklandıklarını kaydeden Vardar “İç pazarın küçülme olasılığının görüldüğü 2019'da büyüme hedefliyoruz. 2019'dan beklentilerimiz çok daha yüksek. Yurtdışından oldukça yüksek bir talep olduğu görülüyor. Hem bunun etkisi hem de otellerin kendi ihtiyaçlarını karşılaması için yaptığı zamlar fiyat artışlarına neden oldu. Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45'lik fiyat artışları oldu. Biz de iç pazarda ortalama yüzde 25 fiyat artışı öngördük” diye konuştu.

Gelecek yıl kültür turlarında yüzde 100'lük büyüme beklediklerini dile getiren Vardar, hem fiyat hem de yer bulma avantajı açısından erken rezervasyonun büyük önem taşıyacağını dile getirdi. Yurtdışı turlarda ise geri adım atmayacaklarını ve daha ekonomik programları oluşturduklarını anlatan Vardar, “Orta Avrupa'da 11 program yaparken şimdi 27 tur yapıyoruz. Yurtdışında kişi sayısında yüzde 10, ciroda ise yüzde 20'lik büyüme hedefliyoruz. Geçen yıl özellikle temmuz ayına kadar hedef bütçenin üstündeydi. Dövizin yukarılara çıkması yurtdışına giden misafirlerin kültür turlarına katılmasını sağladı” bilgisini verdi.

1.1 MİLYON KİŞİYİ TATİLE ÇIKARACAK

Jolly Pazarlama Direktörü Yasemin Develioğlu, 2019 yılında 1.1 milyon misafiri ağırlamayı hedeflediklerine işaret ederek, 2019'da yüzde 35'lik bir ciro büyümesi ve yüzde 15'lik bir misafir artışı beklediklerini kaydetti. 2018'in konjonktürel olarak zorlu bir yıl olacağını kaydeden Devellioğlu, ”Yurtiçine baktığımızda bu yıl yurtiçi talebin ciddi şekilde arttığını görüyoruz. 72 saat kala iptal avantajı fiyat farkı iade garantisi veriyoruz” dedi. SÖZCÜ