EĞITİM Haber Girişi : 27 Aralık 2016 12:45

Gençlerden çağrı var! YGS-LYS kaldırılsın

Gençlerden çağrı var! YGS-LYS kaldırılsın
İzmir'in kabına sığmayan genç kalemi Bülent Uraz bu kez milyonlarca genci ilgilendiren Üniversiteye giriş sınavlarına karşı harekete geçti. Uraz'ın sınavlar kaldırılsın imza hareketi destek bekliyor

Dünyadaki eğitim sistemleri ile Türkiye eğitim sistemini karşılaştırdığımızda, sorgulama ve çözüm üretme konusunda listenin en sonlarında bulunmaktayız. Ezbere dayalı olan eğitim sistemimiz ne yazık ki öğrencilerin yaratıcılık ve hayal kurma becerilerini yok etmektedir. Resim ve müzik derslerine yeterince önem verilmeyen eğitim sistemimizde öğrenciler 3 boyutlu düşünme yeteneklerini kaybetmekte ve sayısal derslerde bu sebepten ötürü başarısız olmaktadırlar. Yapılan son PISA sınavında, ülkemizde yetişen öğrencilerin kendi dilinde okuma konusunda ne kadar başarısız olduğunu gördük. Öğrenciler sınavlara o kadar çok hazırlanıyor ki, kendilerini geliştirmeye, kitap okumaya vakitleri olmuyor. Yıllardır ülkemizi gelişmiş ülkeler seviyesine çevirmek için ne kadar çok çalışırsak çalışalım, sorgulama, çözüm üretme ve girişimci ruhu olmayan bir nesilden bunu bekleyemeyiz. 

HAYALLERE VEDA ETTİREN SİSTEMLE OLMAZ

Ülkemiz gençliği, gitmek istedikleri üniversiteleri ve bölümleri isteklerine göre değil, sınavın onlara izin verdiği seçeneklere göre seçmektedirler. Hukuk okumak isteyen ve bu konuda çok yetenekli olan bir kişi, yeterince puan alamadığı için istemediği bir bölümde okumak zorunda kalıyor. Bizlere her zaman 'yaptığını severek yap' denildi. Gelin bunu değiştirelim ve artık bu cümle 'sevdiğini yap' olarak değişsin. Finlandiya'nın neden en iyi eğitim sistemlerinden biri olduğunu biliyor musunuz? Çünkü öğrencilerin hayal kurma ve yaratıcılık becerilerini yok etmeden, onları sınav yerine hayata hazırlayan bir sistemleri var. Neden Türkiye'de eğitim konusunda ilk 10'un içinde olmasın?

YGS ve LYS kalksın, onun yerine bütün üniversiteler başvuru sistemine dönsün, öğrencileri yurt dışında birçok ülkede olduğu gibi dosya ve mülakat üzerinden alsın. Dosya; motivasyon mektubu, CV ve öğrencinin lise not dökümünü içerecek. Eğer dosyası onaylanırsa, üniversitenin kuracağı bir kurul önünde mülakata alınacak. Üniversite kurulu öğrencinin bu bölüme uygun olduğunu onaylarsa, öğrenci kayıt yaptırabilecek. 

HERKESİN İSTEDİĞİ BÖLÜMÜ OKUMAYA HAKKI OLMALI!!!

UNUTMAYIN, BU ÜLKEYİ YÜCELTECEK OLAN GENÇLİĞİNE VERDİĞİ EĞİTİMDİR. 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.