YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 01 Ekim 2018 16:56

GÖNENÇ ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLADI

GÖNENÇ ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLADI
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yaklaşan Mart 2014 yerel seçimlerine ilişkin Bergama CHP İlçe Binası’nda basın açıklaması yaptı.

BERGAMA BELEDİYE BAŞKANI MEHMET GÖNENÇ ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLADI

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yaklaşan Mart 2014 yerel seçimlerine ilişkin Bergama CHP İlçe Binası’nda basın açıklaması yaptı.

İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz’ın açılış konuşmasını yaptığı basın açıklamasına İzmir İl Başkan Yardımcısı Mert Can Malkoç, Belediye Başkan Yardımcıları Ali Kahyaoğlu, Ümit Atlam, CHP Meclis Üyeleri, CHP İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda partili katıldı. Başkan Gönenç açıklamasında tekrar aday olmayacağını açıkladı, adının büyükşehir belediye başkanlığı ile ilgili anılmasına yanıt verdi.

CHP’de siyaset yapmaya başladığı yıldan konuşmasına başlayan Başkan Gönenç; “Cumhuriyet Halk Partisinde 2019 yerel seçimleri taksimi işlemeye başladı ve ilerleyen günlerde biz de parti olarak mücadelede olacağız. Benim CHP ile tanışmam 99 genel seçimlerine rastlıyor. O dönemde sol düşünceye sahip biri olarak CHP’de siyaset yapmam gerektiğini düşündüğüm için üye oldum. 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde belediye meclis üyesi seçildim. 2009 yılının Temmuz ayında yine böyle bir kalabalıkta burada aday adaylığımı açıkladım. Partim tarafından aday gösterildim. Seçimi kazandık ve 5 yıl süresince belediye başkanlığı yaptım. Sonrasında Temmuz 2013’te mevcut belediye başkanı olarak yeniden aday adaylığımı açıkladım. 2014 Yerel seçimlerine partim tarafımdan bir kez daha aday gösterilerek yeniden seçildim. 9,5 yıldır bu görevi yürütüyorum. Belediye meclis üyeliği ile birlikte 14,5 yıldan bu yana hem kentime hem de partime katkı koymaya çalıştım” dedi.

“BERGAMA’YA ÇOK SAYIDA ESER KAZANDIRDIK”

Belediye başkanlığı süresince yapılanlara da değinen Başkan Gönenç; “Belediye başkanlığı dönemimle ilgili olarak beni öneren ve seçen partililerimizi sıkıntıya düşürecek bir durumda bulunmadık. Yüzümüzü kızartacak hiçbir işimiz olmadı. Reklam yapmamak konusunda eleştirildik. Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Bergama da çok sayıda kalıcı eseri bıraktık. Atık su arıtma tesisinden kültür merkezine, otoparktan spor tesislerine, ikinci üniversiteden kapalı hayvan pazarına daha birçok projeyi bu kente kazandırdık. Dolayısıyla bunun değerlendirmesini Bergamalılar yapacaktır” dedi.

“BELEDİYENİN MALINI ÇARÇUR EDEN, BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLEYEN YÖNETİMLERDEN OLMADIK”

Görev yaptığı süreyi mali açıdan da değerlendiren Başkan Gönenç; “Mali açıdan birçok belediyenin sorun ve sıkıntı yaşadığı dönemde de iyi bir yönetim sergiledik.  2009’da görevi devraldığımda Bergama Belediyesi’nin bütçesi yaklaşık 20 milyon, borcu ise 42 milyon liraydı. Önümüzde ki ay aşağı yukarı 85-90 milyon gibi bir bütçe önümüze gelecek. Bu yılbaşı itibarıyla da borcumuz 45 milyon lira. Yani bunca işe ve aradan geçen 10 yıla rağmen sabit kalan bir borç. Üstelik 2014 yılında köy ve beldelerin kapanmasıyla geçen yeni bir takım borçlara rağmen. Türk lirası bazında borçları sabit tutan bir belediyeyiz. Euro bazında kıyaslama yaparsak Bergama Belediyesi’ni 19 milyon Euro borçla aldım. Şu anda Bergama Belediyesi’nin borcu 6 milyon Euro. Enflasyon olduğu bir ortamda da bu rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum. Dolayısıyla Belediyenin malını çarçureden, belediyenin mallarını satan, borçlandıran, borç batağına sürükleyen yönetimlerden olmadık” dedi.

BAŞKAN GÖNENÇ; “ADAY DEĞİLİM”

Mart 2019 yerel seçimlerine aday olup olmayacağı ile ilgili konuşan Başkan Gönenç; “ Bununla ilgili kararımı bir yıl önce vermiştim. Bu kararımı il ve ilçe başkanımızla, büyükşehir belediye başkanımızla ve parti genel merkezimizle paylaştım. Yerel seçimlerde aday adayı olmayacağım. Belediye başkanlığı heyecanla ve aşkla yapılacak bir iş. Belediye başkanlığı için 10 yıl ideal bir süre. Bu parti bir kez daha söylüyorum kendi dinamikleri içerisinden 2019’daki yerel seçimleri kazanacak ve yeni bir adayı çıkaracak güçtedir. Bu saatten sonrada benim ve belediye meclis üyelerimizin en büyük çabası da bizden sonra bu görevi yine Cumhuriyet Halk Partili başka bir belediye başkanına devretmek olacaktır. Belki de kendi seçimimizden daha büyük bir sorumlulukla, daha büyük bir çabayla bizde buna katkı yapmak durumundayız. Bu tüm parti örgütü için de geçerli. Ülke olarak zor ve sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz. Dolayısıyla bu dönemde aday adayları üzerinde ayrışma, birilerini desteklerken birilerini aşağıya çekme, mevcut belediye başkanını eleştirerek bir yerlere gelmek değil parti olarak bir ve bütün hareket ederek buradaki seçimleri kazanabiliriz. Bunu beceremezsek aday kim olursa olsun kazanmamız çok zor. Herhangi bir seçim kaygısı ile kazanmama ihtimalini ön görerek adaylıktan vazgeçmiş değilim. Böyle bir lüksüm de yok zaten. Tam tersine 2019 seçimlerinde parti içerisindeki birlik ve dayanışmayı koruduğumuz müddetçe başarının da geleceğini düşünüyorum. Bu çok onurlu bir görev. Birçok kişinin hayatı boyunca uğraştığı ama ne yazık ki hedefe ulaşamadığı mücadele bu. Ben bu mücadele de 10 yıl belediye başkanlığı gibi onurlu bir görevi yaptım. Bu fırsatı Bergama adına en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştım. Memlekete hizmet etmek için illa ki belediye başkanı olmamıza gerek yok. Elimden geldiğince partim ve Bergama için başka platformlarda da elimden geleni yapacağım. Umuyor ve diliyorum ki 2019 yerel seçimlerinden sonra bugün buradaki kalabalık burada değil Cumhuriyet Meydanı’nda olacak” dedi.

“HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Başkan Gönenç konuşmasını; “Aday adayı olacak bütün arkadaşlara başarılar diliyorum. Bu süreç boyunca bana destek olan herkese, eleştirileriyle zaman zaman beni üzseler de sağlam ve daha dikkatli durmamızı sağlayan herkese başta tabii ki aileme, buradaki bütün üyelerimize, ilk dönem ve şu an olmak üzere beraber çalıştığımız bütün meclis üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Oy versin vermesin, tüm hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum” sözleriyle tamamladı.

BÜYÜKŞEHİR ADAYLIĞI SORULDU

Basın açıklaması sonrası Başkan Gönenç’e bir gazeteci tarafından;“CHP Genel Merkezi’nin yayımladığı genelge ile aday adaylık süreci 1-19 Ekim tarihleri arasında belirledi. Sizin ayın 1’nde bu açıklamayı yapmış olmanız aday adayı olmak isteyen kişilerin daha rahat olmalarını sağlamış oldu. Bugün Aziz Kocaoğlu’da İBB Başkanlığına yeniden aday olmayacağını açıkladı. Kendisinin yerine aday olacak isim içinde mevcut ilçe belediyelerinde başkanlık yürüten ve genç bir adayın İBB Başkanlığına yakışacağını ima etti. Bu başkanımız çok başarılı ben onu görmek istiyorum minvalinde bir hedef göstermiş durumda. Bu tanıma uyan bir başkansınız bu konuda bir bilginiz veya görüşmeniz var mı?” diye sordu.

“BÜYÜKŞEHİR’DE ADIM GEÇMESİ ONUR VERİCİ”

 Başkan Gönenç ise; “Ben 48 yaşındayım ve genç tanımına ne kadar giriyorum bilmiyorum. Aziz başkanın aday olmayacağını bir süreden beri biliyorum. Hatta 2014 yerel seçimlerinde benzeri bir düşüncesi vardı. O dönemki ulaştırma bakanımız Binali Yıldırım’ın adaylığı nedeniyle Aziz Başkan tekrar bu yarışa girdi. Aziz Başkan ile Büyükşehir Başkanlığı Adaylığı konusunda herhangi bir şey konuşmuş değilim. Genel merkezde herhangi bir milletvekili, genel başkan yardımcımız ya da üst düzey yetkiliyle de İBB aday adaylığı konusunda bir görüşme yapmış değilim. Ancak tabii ki eğer Aziz Başkan Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmuyor ise, başka aday adayları gündeme geliyor ise ve genel merkez bizim mevcut 22 belediye başkanımız içinden belediye başkanlığı deneyimi olan ve deyim yerindeyse karnesi iyi olan adaylar konusunda bir araştırma içindeyse bu araştırma kapsamına girenlerden birisinin benim olmam son derece doğal diye düşünüyorum. Bu sadece bana özgü bir durum da değil. Belki de birkaç tane İzmir’deki belediye başkanlarıyla ilgili böyle bir araştırma inceleme durumu söz konusu olabilir. Cumhuriyet Halk Partisi’nde aday olmanın koşulları bellidir. Tüzükte yazanlar bellidir. Adayı ne Aziz Kocaoğlu’nun ne de bir başka kişinin bireysel olarak gösterme, tarif etme ve belirleme hakkı yoktur. Ama Aziz Kocaoğlu’nun benim hakkımdaki düşüncelerinden dolayı gurur duyabilirim. İsmimin geçmesi bile onur verici” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.