GÜNDEM Haber Girişi : 01 Nisan 2017 22:33

Hollanda, Türkiye'yi kıskanıyor(!)

Hollanda, Türkiye'yi kıskanıyor(!)
İzmir'in genç kalemi Bülent Uraz bu kez gündemine Hollanda-Türkiye gerilimini aldı

Bu medeni ülkeyi görmek için heyecanla bekledim haftalarca ve en sonunda geldim, gördüm, anlatıyorum. Konya büyüklüğüne oldukça yakın olan bu ülkenin "Türkiye'den nasıl olurda daha gelişmiş olabilir" sorusuna cevap arayarak geçirdim günlerimi. Birçok kişi ile Türkiye-Hollanda ilişkilerini konuştum, cevap bulmaya çalıştım ne düşündükleri hakkında. Her gittiğim yerde detaylı incelemelerde bulunmaya çalıştım. Her bir sokağında yürürken nasıl olurda "medeni bir ülke burası" düşüncesini aklımda yaratabildiğini. En sonunda bulduğumu düşünüyorum.

Hotelimi bulmaya çalışırken, yoldan karşı karşıya geçmek için arabanın geçmesini beklerken baktım ki oda benim karşıya geçmemi bekliyor. Şöför bana, ben ise şöföre baka kaldım, anlayamadım neden durduğunu. Bana gülerek, eliyle "geç" hareketi yaptı ve camı açarak "Türkiye değil burası kardeş" diye seslendi. Şok olmaz mı insan böyle bir durumda? Ben sormadan "Tipinden ve kıyafetlerinden anlaşılıyor Türk olduğun, burada insanlar sade giyinir" diyerek samimi bir gülüş attı. Avrupa'nın büyük çoğunluğunu gezmiş biri olarak söyleyebilirim ki, gerçekten Hollandalılar en mütevazi ve alçak gönüllü olanlar. Büyük bir çoğunluğu ingilizceyi ana dil gibi konuştuğundan hiç bir zorluk çekmezsiniz anlaşmakta. Akşam aileye yük olmamak için "T Goude Hooft" adlı bir restorana gittim. La Haye'li arkadaşlarım buraya gitmezsem, La Haye'e gelmemiş düşünmemi istedi. Bende elbet ki gittim. Restorana girdiğim an güler yüzlü hanımefendi yanıma yaklaştı ve "merhaba" dedikten sonra çok cana yakın bir şekilde yardımcı oldu ve bir an bile güler yüzlülüğünü kaybettiğini görmedim.

Yerel işletmelerin kazanması için ise Hollanda devletinin yaptığı ve en yakın zamanda Türkiye'de görmek istediğim bir uygulamadan da söz etmek isterim. Eğer turistseniz ve Hollanda'da 50?'dan daha fazla bir alışveriş yaparsanız "free tax" fişi istemeniz durumunda havalimanında uğrayacağınız küçük bir ofis size vergi kadar olan ücreti iade ediyor. Hollandalıların ticaret konusunda çok iyi olduklarını belirtmekte fayda var. Konya büyüklüğünde olan bu ülkenin Türkiye milli gelirinden daha fazla gelir elde etmesi ise bu yüzden olmalıdır. 17 milyon nüfusu olan bu küçük ülkenin 60'tan fazla şehri olduğunu biliyor muydunuz? Her şehrinde, diğer şehrin çoook uzağında gibi hissediyorsunuz kendinizi.

Peki Hollandalılar Türkiye-Hollanda ilişkilerini nasıl görüyor, Türkiye hakkında ne düşünüyor?

Öncelikle konuştuğum kişilerin tamamına yakın bir kısmı yakın zamanda geçen diplomatik krizin gerçek olabileceğine inanmıyor ve yapılanın 2 ülke arasındaki ilişkilere boş yere zarar verdiğini, sonucunu ise zamanın göstereceğine inanıyor. Türkiye'nin "diplomasi" ve "demokrasi-özgürlük" kavramlarını yitirdiğini, bunun ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine çok uzak olduğunu düşünüyorlar.

Sonuçta; Hollanda, Türkiye'yi kıskanıyor(!)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adsoyad 01 Ocak 1970 02:00

    Avrupa'dan önce medeni kanun ve kadın haklarını insanlarına veren bu Ülkeyi ve devlet adamlarını tanıyan insanlar. şimdi çağ atladık ya ondan kıskanıyorlar!! Sevgili Bülent.

  • Özer Demirtaş 01 Ocak 1970 02:00

    Sevgili Bülent, Yazını ilgiyle okudum. Saptamaların çok gerçekçi. 1984 Nisanında ailece on gün Hollanda'daydık. İlk izlenimim, Hollanda'nın Federal Almanya'dan daha düzenli ve rahat olduğunu görmemdi. Konulan yaşam kuralları içinde her şey tıkır tıkır işliyordu.