SPOR Düzenleme Tarihi : 26 Kasım 2020 13:19 Haber Girişi : 28 Kasım 2020 14:25

Hoşçakal Tanrı’nın eli..

Hoşçakal Tanrı’nın eli..

Hoşçakal Tanrı’nın eli...

Herkesten 2 saniye önde olan adam.

Bazı oyuncular oynadığı futbol kadardır. Bazıları attığı goller kadar kalır.

budur Maradona. Oynadığından fazladır ağırlığı. Pele kadar kupa kaldırmamış ve Messi kadar da gol atmamıştır.

1904'de kurulmuş Napoli'ye 83 yıl sonra ilk şampiyonluğunu getirirken yarattığı hikaye destansıdır.

Okuduk ve biraz da benzettik bizim Anadolu delikanlılarının hikayelerine. Kavruktur Anadolu delikanlısı. Deli doludur.' Küfürbazdır ama yaratıcıdır da söverken. Öyleydi Maradona da.

Ya Dünya Kupası'na ne demeli? Maradona'nın başyapıtıydı o. Görkemliydi. Beş gol, beş asist. Slalom goller, Maradona'nın sol ayağı, Tanrı'nın sol eli falan bir tarafa çeyrek finaldeki İngiltere galibiyeti bile başlı başına destansı ve görkemli bir hikaye yarattı top-tüfek dünyasında. Top-tüfek dedi zira hem top hem de tüfek dünyasının maçın oynadı Maradona. İki ülke Falkland'da tüfek çatalı beri kızgındı 'Demir Lady'. Dört dakika arayla dünya kupaları tarihine geçecek iki gol attı kaptan. Serdi İngilızleri yere.

Pele dünya kupalarını kazanırken başroldeydi. Ancak Vava-Dıdi-Garrincha ve Zagallo'yla birlikte anıldı. Messi büyük oynuyor ve o da Xavı, Iniesta ile şimdilerde ise Neymar ve Suarez'le aynı cümlede özne oluyor.

Yalnızdı Maradona. Ne Garrincha'sı vardı sağında ne de kulübeye baktığında Guardiola'yı görebildi.

Geçtiğimiz yüzyılın üç filmli ikonu James Dean için "O bir asiydi' derler. Ne yaptı da böyle dediler bilmiyorum ama Maradona futbol sahasındaki asiydi. Napoli belediye başkanına posta attığı söylenir. Bizim kuşak FIFA başkanına daldığını hatırlar. Kolunda Che dövmesi, ağzında purosu, yanında Fidel Castro. itaatkar futbolculara `çok güzel çocuktur' payesi veren yanaşmalara göre tam sopalık işte. Misal; şu Cristiano Ronaldo çok efendi çocuk. Geçenlerde Amerika'da kulaklık tanıtımına gittiğinde gazeteciler FIFA dakı yolsuzluğu sorunca topa girmemiş. Maradona balıklama atlardı bu soruya, tıpkı 1994'de olduğu gibi. 'Büyüklerimiz bilir' kolaycılığına girmedi. Tavır koydu. O bir asiydi. "Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol" demiş Mevlana. Buradan ge Ne göbeğini içine çekti, ne de göz yaşını sakladı. Göbeğinden rahatsız olduğunda gidip midesine kelepçe taktırdı, göz yaşından yanağı gıdıklanınca da eliyle sildi. Öfkelendi ve tekmeyi bastı. Tutuklanırken yüzünü saklamadı.

Emir Custurica 2008'de bir Maradona filmi çekti. Izlemeyen varsa izlesin derim. O filmden kalma çok gezen bir video var internette. Bir bar sahnesindedir ve kendisi için yapılmış bir şarkıyı söylemektedir. Hepi topu altı dakika sürer. Orada dikkatli bakanlar görür muhakkak; olduğu gibidir. Pele'den görmediği şefkati, Messi'den esirgemedi Maradona. Kendisi dışında kimseyi beğenmeyen Pele'ye baktığımda ise kim daha büyük sorusunun çok da önemli olmadığını görürüm. Zaten Maradona büyüktür demedim, farklıdır dedim. Büyüklük konusunu Menotti "Messi her gün Maradona gibi oynuyor, Maradona ise bazen Maradona'ydı" diyerek kapattı bence.

İşte futbolu 2 saniye önceden gören adam ölümü göremedi.

Hoşçakal tanrının eli...