EĞITİM Haber Girişi : 29 Haziran 2016 15:45

İngiltere çareyi eğitimde bulmuş!

İngiltere çareyi eğitimde bulmuş!
Dünyaca ünlü Cambridge Üniversitesi'ne bir aylık dil eğitimi için giden İzmirli liseli genç Bülent Uraz'ın İngiltere izlenimlerini kaleme aldığı yazı dizisi sürüyor

Dünya'nın en köklü okullarını bulunduran ve eğitim sisteminde zamanın çığır açmış İngiltere, bugün binlerce okul bulundurmaktadır. Dünya sıralamasında ilk 100'de birçok üniversitesi bulunan İngiltere, sadece Üniversite'leri ile kalmamış dil okulları konusundada çok büyük bir öneme sahiptir. En önemli eğitim şehirlerinden biri olan Cambridge'de ise şu anda yüzü aşkın eğitim yuvası bulunmaktadır. İngiltere aynı zamanda birçok ünlü bilim adamının yetişmesinde öncü olmuştur.

 

Geçtiğimiz yıllarda İngiltere'deki üniversitelerin ücretli sisteme dönmesi, öğrenciler tarafından tepkiyle karşılanmış ancak engel olunamamıştı. Peki neden böyle bir karar? İngiltere'nin ekonomik açıdan kötüye gitmeye başladığı zamanlar, İngiltere yepyeni bir politika için yol çizmiştir ve bu politika eğitim ticareti olmuştur. Bu politikanın başarılı olmasının nedenleri ise, ingilizce dilinin dünya dili olması ve dünyanın en popüler üniversitelerinin İngiltere'de bulunması olmuştur. Bugün ise Dünya'nın dört bir tarafından onbinlerce öğrenci üniversite ve ingilizce öğrenmek için İngiltere'ye geliyor. Aslında İngiltere üniversitelerini sadece eğitim için kullanıyor demek yanlış olur çünkü köklü üniversitelerinin girişinde turistler için giriş bileti satılmaktadır. Eğer üniversiteleri gezmek isterseniz, giriş için 10 pound gibi bir ücret ödemeniz gerekebilir. Fakat gezmemeniz hata olur, belirtmek isterim çünkü binaların büyük bir kısmı tarihi. Aslında bu sisteme eğitim turizmi denilebilir. Zaten eğer üniversite şehirlerini gezerseniz, İngiliz'den çok yabancı öğrenci bulunduğunu göreceksiniz. Eğitim, İngiltere'nin en büyük ekonomik güçlerinden biri haline geldiğinide görmek zor olmayacak.

 

Peki imkanı olmayan gidebiliyor mu?

Eğer İngiltere vatandaşı isen ve imkanın yok ise, devlet geri dönüşümlü bir burs veriyor. Senin okuma sürecin boyunca sana belirli bir miktar burs verdikten sonra ise çalışmaya başladığında senden taksitli geri alıyor. Buna bizim burs yerine kredi dememiz daha doğru olur.

Bülent URAZ

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.