ÇEVRE & SAĞLIK Haber Girişi : 11 Kasım 2017 14:25

İnsanların Umudu Olun!

İnsanların Umudu Olun!
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nda Sağlık Bakanlığı Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Didem Yıldırım tarafından, "Organ Bağışının Önemine" dikkat çekmek amacıyla hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendi.

En Değerli Hediye "Organ Bağışı"?
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nda Sağlık Bakanlığı Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Didem Yıldırım tarafından, "Organ Bağışının Önemine" dikkat çekmek amacıyla hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Organ Bağışı ve öneminin vurgulandığı etkinlikler kapsamında hastane ana hizmet binası girişinde Organ Bağışı Farkındalık Standı açıldı. Organ Nakil Koordinatörü Didem Yıldırım tarafından açılan stantta vatandaşlara organ bağışı ile ilgili bilgilendirmeler yapılarak ilgili broşürler dağıtıldı. Organlarını bağışlamak isteyen kişilerin bağış kayıtları oluşturuldu. Organ Bağışı Haftası farkındalık standını İzmir Ak Parti Milletvekili Avukat Hamza Dağ başta olmak üzere çok sayıda hastane personeli, hastanede bulunan hasta ve hasta yakınları ziyaret ederek bilgi aldılar. Daha önceden hastanede beyin ölümü tespit edilerek organları bağışlanmış olan kişilerin ailelerine hastane Başhekimlik Toplantı Salonunda düzenlenen törenle teşekkür plaketi takdim eden Başhekim Vekili Op. Dr. Sırrı Sorguç "Türkiye'de tedavileri yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün hastaların sayısı giderek artıyor. Bu artışla birlikte organ ve doku naklinin önemi de artıyor. Bu konuda birçok çalışma yürütülüyor, özellikle de bilinçlenme yönünde. Tüm halkımızı bu konuda daha duyarlı olmaya ve organ bağışında bulunmaya davet etmek için bizler Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi olarak düzenlediğimiz farkındalık etkinlikleri ile konunun önemini vurgulamaya çalıştık" dedi.
Lütfen Organ ve İlik Bağışında Bulunun! Ve İnsanların Umudu Olun!...
Geçtiğimiz yıl içerisinde hastanede beyin ölümü gerçekleşen üç kişinin organları birçok kişi de yeniden hayat buldu. İsminin açıklanmasını istemeyen bağışçı iki aile ve geçirmiş olduğu beyin kanamasına bağlı beyin ölümü gerçekleşen 54 yaşındaki Hamdi Bağıran'ın organları yepyeni bedenlerde yeniden can bularak yaşamaya devam ediyor. Bağıran'ın yakınları adına konuşma yapan yeğeni Emine Küçüktepe "Dayımız bizim canımızdı. Bir dayıdan daha çok abi, baba gibi çok yakındık. Ani gelişen vefatı bizi derinden üzdü. Beyin ölümünün gerçekleştiğini öğrendiğimiz o ilk an hepimiz yıkılmıştık. Daha sonra Didem Hanım bize organ bağışı yapıp-yapmayacağımızı sorduğunda önce çok kararsız kalsak da ailece karar verip bağışladık. Şu anda onun başka bedenlerde yeniden yaşadığını bilmek bizim için çok anlamlı. Başta organ bağışı kararını vermek evet o acıyı yaşarken çok zormuş gibi geliyor ama sonradan bakıldığında gerçekten başkalarının yeni yeşeren filizi olduğunu bilmek mutlu ediyor. Bambaşka manevi bir duygu. Aynı zamanda şu anda kendi 3 yaşındaki kızım Özüm'de 1,5 yıldır Lösemi tedavisi görüyor. Bizim tedavimiz çok iyi gidiyor. Nakil ihtiyacımız yok. Ama inanın hastanelerde o kadar çok organ ve ilik bağışı bekleyen insan var ki. Bir umutla yeniden hayata tutunabilmeyi bekliyor. Buradan sözüm herkese Lütfen Organ ve İlik Bağışında Bulunun! Ve İnsanların Umudu Olun!'' dedi.
Organ Nakil Koordinatörü Didem Yıldırım ise "Bilindiği üzere ülkemizde kronik böbrek yetmezliği bulunan ve diyalize giren,  karaciğer, kalp, incebağırsak ve kornea nakli?vb. için bekleyen pek çok hasta bulunmaktadır. Yakın akrabalarından organ nakli olan hastalar şifaya kavuşurken, nakil olamayan hastaların tek ümidi, beyin ölümü gerçekleşen hastalardan organ bağışı yapılmasıyla hayata yeniden tutunabilmektir. Organ nakli; vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine canlı veya kadavradan alınan yeni, sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir. Beyin ölümü ise tüm beyin, beyincik ve hayati merkezlerin yer aldığı beyin sapı denilen özel beyin bölgesinin fonksiyonlarının geri dönülmez şekilde kaybolduğu ve mutlak ölümle sonuçlanan bir süreçtir.
Kimler Organ Bağışında Bulunabilir?
2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.
Organ Bağışının Dini Yönden Sakıncası Var Mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 6.3.1980 Tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır. Kuran-ı Kerim'de de "Kim Bir İnsana Hayat Verirse Onun Tüm İnsanlara Hayat Vermişçesine Sevap Kazanacağı" Beyan Olunmaktadır. (Maide Suresi, Ayet 32)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.