GÜNDEM Haber Girişi : 31 Ekim 2016 15:15

İzmir, Cumhuriyet'e destek için toplandı

İzmir, Cumhuriyet'e destek için toplandı
Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik yapılan operasyonun ardından gözaltına alınan gazetecilerle dayanışmak amacıyla biraraya gelen İzmirliler, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti

İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin (İGC) çağrısıyla, İGC merkezi önünde toplanan kalabalık, "Özgür basın susturulamaz" sloganı attı.

Dayanışma toplantısına İGC Başkanı Misket Dikmen ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, CHP milletvekilleri Atilla Sertel, Musa Çam, Tacettin Bayır, Nurettin Demir, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ve yönetim kurulu üyeleri, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Gülay Bilici, EMEP İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci, İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, Birleşik Haziran Hareketi üyeleri, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bahri Akkan, CHP ilçe örgütleri, Egeçep, Öğrenci Kolektifleri ve yurttaşlar katıldı.


Birlik çağrısı


İGC Başkanı Misket Dikmen, Cumhuriyet Gazetesi'ne başlatılan operasyona tepki gösterdi. Basın özgürlüğünün ayaklar altına alındığını, hükümeti eleştirmenin dahi terör suçu kapsamına girdiğini kaydeden Dikmen, şunları vurguladı:

"Basın özgürlüğünden, gerçek demokrasiden ve hukuktan yana herkesi birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Çünkü, demokrasiye darbe Cumhuriyet Gazetesine uzandı. Cumhuriyet Gazetesi Vakıf Yönetimi ve yazarları gözaltına alındı. Yazarların evleri arandı.

Darbe girişimi amacına ulaşsaydı yaşanacakların tamamını bugün yaşıyoruz. Artık Türkiye'de özgürce gerçek gazetecilik yapmak terör suçu sayılıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Basına yönelik sindirme, yıldırma ve yok etme gibi demokrasiyle bağdaşmayan politikaları kabul etmiyoruz. Gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Adeta faşist yönetimlerde görülen bu cadı avına karşı her ahval ve şeraitte mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."


"Faşizm sert geçecek"


Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Dirik de, "Bu yıl faşizm çok sert geçecek" diyerek yapılan operasyonu eleştirdi. Mücadele için "iyi bir koro" kurulması gerektiğini dile getiren Dirik, "Yıllarca basın özgürlüğünün gerekli bişey olduğunu anlatmaya çalıştık. Basın özgürlüğü sadece gazeteciler için değil yurttaşlar için gerekli olduğunu herkesin anlaması gerekiyor. Bugün bu yaşananları yarın medyada göremeyeceğiz. Baskına geldikleri Cumhuriyet gazetesinin, kısa süre önce Ergenekon bahanesiyle başyazarını gözaltına almışlardı. Şimdi aynı gazeteye FETÖ operasyonu yapıyorlar, üzerine PKK sosu koyuyorlar. Cumhuriyeti dönüştürmek isteyenler bugün Cumhuriyet'e yaptıkları operasyonla onu boğmak istiyorlar. Cumhuriyet'in sesinin kısılması demek hepimizin sesinin kısılması, boğulması demek. Bir arada olmamızda, koro haline gelmemizde fayda var" dedi.


Çarşamba Cumhuriyete destek mitingi


DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, Cumhuriyet Gazetesi'nin İzmir'de bürosu olmadığını bu nedenle Cumhuriyet Meydanı'nı İzmir büroya dönüştürmek için Çarşamba günü miting yapacaklarını duyurdu. Çarşamba gün saat 17.30'da tüm yurttaşları basın özgürlüğü ve demokrasiye karşı yürütülen operasyonlara karşı kolkola olmaya çağırdı.

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır da, bugün Türkiye'de basın özgürlüğünü talep etmenin dahi suç haline geldiğini belirterek, "Demokrasi, laiklik ve basın özgürlüğüne karşı yapılan saldırılara karşı, Türkiye'yi karanlığa götürmek isteyenlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.