KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 13 Eylül 2016 12:51

İzmir farkını göstermeye hazırlanıyor

İzmir farkını göstermeye hazırlanıyor
'İzmir Otomobilsiz Kent Günü' ilan edilen 22 Eylül'de Alsancak Plevne Bulvarı trafiğe kapatılarak çeşitli sanat etkinliklerine evsahipliği yapacak.
Çevreye duyarlı, sürdürülebilir ulaşım türlerinin benimsenmesi ile yaşanabilir ve sağlıklı kentlerin oluşturulması hedefiyle düzenlenen 'Avrupa Hareketlilik Haftası' bu yıl 21-25 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 35 ülkeden toplam 1178 kentin yer aldığı organizasyona Türkiye'den sadece İzmir katılacak. 'İzmir Otomobilsiz Kent Günü' ilan edilen 22 Eylül'de Alsancak Plevne Bulvarı trafiğe kapatılarak çeşitli sanat etkinliklerine evsahipliği yapacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2002 yılından bu yana Avrupa'nın bir çok kentinde her yıl Eylül ayında kutlanan 'Avrupa Hareketlilik Haftası' kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek. Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir hareketliliğe dikkat çekilmesi amacıyla düzenlenen hafta dolayısıyla 21 - 25 Eylül 2016 tarihleri arasında 'Sürdürebilir Ulaşım Paneli', 'İzmir Otomobilsiz Kent Günü', 'Kordon'da açık hava film gösterimi', 'Bisikletli Akrobasi', '2-5 Yaş Tay Tay Bisiklet Yarışı' ve 'Otizmli Çocuklara Bisiklet Sürüş Eğitimi' gibi birbirinden renkli etkinliklere imza atacak. 
35 ülkeden toplam 1178 kentin katılım sağladığı Avrupa Hareketlilik Haftası'na, bu yıl Türkiye'den sadece İzmir katılıyor. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından da desteklenen etkinliğin bu yılki teması ise 'Akıllı ve Sürdürülebilir Hareketlilik'. Bir Avrupa Birliği projesi olarak da önem taşıyan Avrupa Hareketlilik Haftası çerçevesinde, kent içi ulaşımda hareketliliğin özendirilmesi için her gün değişik bir konuya odaklanılarak etkinlikler düzenlenecek. 

Amaç farkındalık yaratmak
'Avrupa Hareketlilik Haftası' sayesinde, orta ve uzun vadede, çevreye duyarlı, sürdürülebilir ulaşım türlerinin benimsenmesiyle yaşanabilir ve sağlıklı kentlerin oluşturulması amaçlanıyor. Bu amaca ulaşmak için kentte yaşayan bireyler, topluluklar ve yöneticilerde farkındalık yaratılmasının yanısıra, sokakların motorlu araç olmadan nasıl olduğunun hatırlatılması, toplu ulaşımın ve bisiklet kullanımının özendirilmesi, hava ve ses kirliliğinin önüne geçilmesine katkı sağlamak ve sokakların sahiplendirilmesi hedefleniyor. 

Çok 'hareketli'
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilkini 2014 yılında sivil katılımlarla düzenlediği Avrupa Hareketlilik Haftası'nı bu yıl Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlıyor. 
Program  özetle şöyle: 
21 Eylül 2016 Çarşamba günü Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde saat 18.30'da 'Sürdürülebilir Ulaşım Paneli' düzenlenecek. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serhan Tanyel'in moderatörlüğünü gerçekleştireceği panelde Danimarka Bisiklet Büyükelçisi Marianne Weinreich, Finlandiya'dan Maas Projesi yöneticisi Sampo Hietanen, Bisiklet Aktivisti Paolo Pinzuti, Ulaşım Uzmanı Prof.Dr. Haluk Gerçek ve Doç.Dr. Koray Velibeyoğlu birer  konuşma yapacak.  


22 Eylül 2016 Perşembe günü, 'İzmir Otomobilsiz Kent Günü' gerçekleştirilecek. Alsancak Plevne Bulvarı trafiğe kapatılarak konserler, mini tiyatrolar, dans gösterileri yapılacak, sanat atölyeleri ile sokak sergileri düzenlenecek. Trafikten arınmış olan bulvarda sokak oyunları oynanacak, İzmirli bisikletlilerle buluşma ve söyleşinin yanı sıra bisiklet defilesi ve akrobasisi gibi etkinlikler düzenlenecek. Günün en renkli anları ise, 2-5 yaş arası çocukların gerçekleştireceği tay tay bisiklet yarışı ile otizmli çocuklara verilecek olan bisiklet sürüş eğitimi olacak.
İzmirliler, 23 Eylül 2016 Cuma günü saat 19.00'da 1.Kordon'da açık havada film seyretme olanağı bulacak. Fredrick Gertten'in yönettiği, 2015 İsveç yapımı belgesel filmde daha iyi kentler için mücadele veren, her türlü olumsuzluğa rağmen bisiklet kullanmaktan vazgeçmeyen aktivist ve düşünürlerin hikayeleri anlatılıyor. 
24 Eylül 2016 Cumartesi günü ise Tarihi Havagazı Fabrikası'nda saat 11.00'de 'Bi tur versene' kitabının yazarı Aydan Çelik ile bir söyleşi düzenlenecek. Söyleşinin konusu 'Bisikletli Olmak ya da Olmamak'.
Büyükşehir Belediyesi, ayrıca 25 Eylül 2016 Pazar günü bir çok şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşecek olan, İzmir'de ise öğretmen Sema Gür tarafından organize edilen 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'na da destek verecek. 
Bir çok sivil toplum kuruluşunun da destek vereceği etkinliklerle ilgili detaylı bilgi için www.otomobilsizkentizmir.org sitesi ziyaret edilebilir. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.