EKONOMİ Haber Girişi : 11 Ekim 2019 13:15

İzmir, İZTO’nun “Girişimcilik” projesinde birleşti

İzmir, İZTO’nun “Girişimcilik” projesinde birleşti

İzmir, İZTO’nun “Girişimcilik” projesinde birleşti

İzmir Ticaret Odası tarafından hayata geçirilecek olan İzQ Girişimcilik Merkezi Projesi’ne ilgili tüm kurumlardan tam destek geldi.Fizibilite çalışmaları tamamlanan İzQ Girişimcilik Merkezi Projesi kapsamında, İzmir Kalkınma Ajansı’na yapılan “Güdümlü Proje Başvurusu” sürecinin ilk adımı olan ve kentin tüm ilgili paydaşlarının projeyle ilgili görüş ve katkılarını almak amacıyla İzmir Ticaret Odası’nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya İzmir’deki STK’lar, yerel yönetimler, üniversiteler ve projeyle ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleriyle  ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) işbirliğiyle hayat bulacak proje için düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, projeyi sadece İzmir Ticaret Odası’nın değil,İzmir’in hatta Türkiye’nin büyük bir projesi olarak gördüklerini söyledi. Kızılgüneşler “Girişimcilik Merkezi Projemiz için kardeş kuruluşlarımızla birlikte çok güzel bir sinerji yakaladık. Bu proje İzmir’e büyük bir ivme kazandıracak” diye konuştu.

Toplantıya katılan kurum temsilcileri, uzun yıllar sonra ilk kez İzmir’in tüm kurumlarıyla birlikte hareket edip, bir masa etrafında buluştuğunu ve bu durumun kent adına büyük bir kazanım olduğunu ifade etti.İzmir’in “Girişimcilik ve İnovasyon Kenti” olabilmesi amacıyla hayata geçirilecek olan İzQ Girişimcilik Merkezi ile dünyanın dört bir tarafından girişimciler ve inovatif beyinlerin İzmir’e çekilmesi, bunun için uygun ekosistemin oluşturulması, girişimcilere yönelik eğitimlerin verilmesi ve bu kapsamda birçok alt projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

TAM DESTEK VERDİLER

Toplantıya katılan kurum temsilcileri, İzmir Ticaret Odası’nın başlattığı İzQ Girişimcilik Merkezi projesinin İzmir’e büyük bir değer katacağını belirterek, bu konuda her zaman İzmir Ticaret Odası’nın yanında yer alacaklarını belirttiler. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi “Maalesef daha önce, İzmir’de bu birlikteliği yakalayamamıştık. Ancak son dönemde İzmir’de çok güzel bir birliktelik sağlandı. Gücümüzü birleştirmek İzmir için büyük bir şans” dedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ise, tüm paydaşların aynı masada bulunmasının İzmir için öncü bir başlangıç olduğunu vurgulayarak “25-30 yıla yakın süredir İzmir’de birlikte proje üretebilmek ve sinerji yaratabilmek nasip olmadı. Şimdi tüm kurumlar aynı masanın etrafında buluştu. Bunu çok önemsiyoruz” diye konuştu.Projeye desteklerini ifade eden İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü de özellikle proje kapsamında hayata geçirilmesi planlanan “Teknoloji Borsası’ fikrini çok değerli bulduklarını dile getirdi.Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alp Avni Yelkenbiçer de “Başından İzmir’in bu projesine kendi projemiz gibi bakıyoruz” değerlendirmesini yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme ve Koordinasyon Yetkilisi Kerem Ziya Yangöz, Büyükşehir Belediyesi olarak belirledikleri 7 ana hedeften birinin girişimcilik olduğunu ve bu konudaki İZTO projesine tam destek verdiklerini söyledi. Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Ören de ilkokul çağlarından itibaren girişimcilik eğitimlerinin verilmesinin ve bu sayede zihniyet değişikliğinin yapılmasının ülkemizin geleceği açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

BU BİR İZMİR PROJESİDİR

Toplantının açılış konuşmasını yapanİZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, İzmir Ticaret Odası’nın bütün projeleri arasında en önemli ve en kapsamlı projenin İzQ Girişimcilik Merkezi olduğunu söyledi. Kızılgüneşler “İZTO bu projenin öncülüğünü gerçekleştiriyor olabilir ama, biz ilk günden bu yana bunu bir İzmir Projesi olarak düşündük. Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Büyükşehir Belediyesi temsilcileri bugün bizimle. İlk günden beri onların ve İzmir’deki tüm STK’ların, kamu kuruluşlarının desteğini yanımızda hissediyoruz. İZKA ile ilk günden beri uyumlu bir çalışma içindeyiz. Bizim İZTO yönetimi olarak herhalde bütün projelerimiz içinde en fazla önemsediğimiz proje bu. Çünkü, bu proje, aynı zamanda birçok başka projeyi de bünyesinde barındırıyor. Bunun altında İnovasyon Merkezi var, Dijital Karavan var, Dijital Göçebelerin İzmir’e kazandırılması ve daha pekçok alt proje var. İnovasyon Merkezimiz de böyle. Çok hızlı ilerliyor.  Şu anda zamanımızın yüzde 75’i bu projelere gidiyor. Bunu, İzmir için sürdürülebilir bir hale getirirsek kentimiz adına çok önemli bir iş yapmış olacağız” dedi.

PROJE, İZMİR’DE GÜÇBİRLİĞİ OLUŞTURDU

İzmir’de uzun yıllar sonra ilk kez tüm kurumlarla birlikte bu proje için büyük bir güçbirliği oluşturulduğuna da dikkat çeken Kızılgüneşler “Bizim bu projeye olan inancımız, hissimiz kardeş kuruluşlarımıza da yansımış durumda. Bu bizi hem cesaretlendiriyor hem korkutuyor. Ancak mutlaka başarıya ulaşacağız. Alt yapıyı kusursuz hale getirmeye çalışıyoruz. Bu işin sürdürülebilir olmasını çok önemsiyoruz. Şu anda bence İzmir çok uzun yıllardır yakalanamayan bir fikir birlikteliği içinde çalışıyor. Dijitalleşme İzmir’in geleceği olarak konumlanmış durumda. Kimsenin aklında bu konuda şüphe yok. Bu çok güzel bir şey” dedi.

PROJEYİ BAŞINDAN BERİ DESTEKLİYORUZ

İzQ İzmir Girişimcilik Merkezi Projesi’nin ilk resmi adımını atmak amacıyla biraraya geldiklerini belirten İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz da projeye büyük önem verdiklerini ve fizibilite aşamasından itibaren ön destek sağladıklarını söyledi. Yavuz “Girişimcilik ekosistemi için fazla sayıda çalışma var. Genelde üniversitelerde teknoparklar ve teknoloji transfer ofisleri eliyle hayata geçiriliyor. Bence bu işi farklı kılan, ilk defa bizahiti girişimci üye profiline sahip, girişimciliğin merkezi olan bir kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan İzmir Ticaret Odası’nın öne çıkması ve girişimcilik konusunda elini taşın altına koymasıdır. Bizzat işin içinden gelenlerin biz burada varız demeleri açısından bu proje çok önemli” dedi.

İZMİR’İN GÜÇLÜ BİR POTANSİYELİ VAR

Toplantıya katılan kurum temsilcilerine İzQ Girişimcilik Merkezi ve bu merkezle bağlantılı hayata geçirilecek olan İnovasyon Merkezi projeleri hakkında kapsamlı bir sunum yapan İZTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri de “Biz İzmir’in girişimcilik ve inovasyon potansiyelini gördük ve bu potansiyeli harekete geçirmek için yola çıktık. Kentimiz, girişimcilik ve inovasyonu besleyecek olan tüm kaynaklara sahip” dedi.

Tanyeri, proje kapsamında, mevcut binaların tadilat ve restorasyonunun yapılacağını belirterek, ilk etapta yaklaşık 15 milyon liralık bir maliyet öngördüklerini ifade etti.

 

PROJEYE BÜYÜK DESTEK

Açılış konuşmaları ve sunumun ardından görüş ve önerilerini belirtmek için  söz alan paydaş kurumların temsilcileri de İZTO’nun başlattığı İzQ Girişimcilik Merkezi projesinin kent adına büyük bir kazanım olacağını belirtti. Paydaş kurum temsilcileri toplantıda şu görüş ve önerilerde bulundu:

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi:Maalesef daha önce, İzmir’de bu birlikteliği yakalayamamıştık. Bir kurum proje yaptığında 3-4 ay sonra başka bir STK aynı projeyle ortaya çıkıyordu. Ancak son dönemde İzmir’de çok güzel bir birliktelik sağlandı. Şimdi bize bu konuda projeler geliyor. Biz de hemen İZTO’ya havale ediyoruz. Bu projenin asıl sahibi İzmir Ticaret Odası diyoruz. Gücümüzü birleştirmek İzmir için büyük bir şans. Bizden sonra gelenler de umarım bu misyonu devam ettirir.

İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü: “Projeyi tabii ki destekliyoruz. Konumu çok güzel, teknoparklarla uyumunu önemsiyorum. Onlara rakip değil, ama onlarla birlikte çalışan bir yapı söz konusu. Teknoloji borsası fikri çok değerli”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu: Tüm paydaşların aynı masada bulunması, İzmir için öncü bir başlangıç. 25-30 yıla yakın süredir İzmir’de birlikte proje üretebilmek ve sinerji yaratabilmek nasip olmadı. Şimdi tüm kurumlar aynı masanın etrafında buluştu. Yıllardır sanayide ve ayrıca üniversite ve eğitim noktasında yaşamış biriyim. Benim önerim, üniversitelerimizde belirli uzmanlık alanlarını çalıştıralım, her üniversitenin uzmanlıkalanını belirleyelim. O alanlarda baştan aşağı eğitimi elden geçirelim. Bu zor değil. Yazılımla 1.3 milyar dolarlık ihracatımız var. Ama örneğin telefonda cihaz olmadan yazılımın önemi yok. Cihazı da sanayi yapacak. Onun için her iki tarafı birleştirmeliyiz. Yazılımı güçlendirirken sanayi ve tasarımı da güçlendirmeliyiz. Bizim bakış açılarımız ve uygulamalarımız farklı olsun.

Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alp Avni Yelkenbiçer: En çok duyduğumuz konu, İzmir’de girişimciler yatırımcı yok diyor, yatırımcılar da girişimci yok diyor. Aslında İzmir’de ikisi de var. O nedenle biz de başından İzmir’in bu projesine kendi projemiz gibi bakıyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme ve Koordinasyon Yetkilisi Kerem Ziya Yangöz: İzmir’in tüm paydaşlarıyla birlikte böyle bir çalışmaya girmesi gerçekten çok önemli. Tunç Soyer Başkanımız, seçim kampanyasında girişimcilik ve inovasyonun çok önemli olduğunu belirtti. Bu yöndeki çalışmalarımızı da başlatmış bulunuyoruz. Stratejik planımızın son rötüşları yapılıyor. 7 ana hedefimizden biri girişimcilik. O nedenle bu projeyi çok önemsiyoruz.

Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Ören: Girişimcilik eğitimlerine küçük yaşlardan itibaren başlamalıyız. Biz eğer insanlarda bir zihniyet değişikliği yapmazsak bunu ileriki yaşlarda vermemiz çok zor. Türkiye’de genelde lise seviyesinde gidiyor bu program. Bunu ilkokul seviyesine çekmemiz lazım. Zihinsel değişikliği yapmamız lazım. Eminim ki 20 yıl sonra İzmir’de çok daha başka şeyler konuşuluyor olacak.