GÜNDEM Haber Girişi : 05 Ağustos 2019 16:40

Kaz Dağları için Su ve Vicdan Nöbeti

Kaz Dağları için Su ve Vicdan Nöbeti

Kaz Dağları için Su ve Vicdan Nöbeti

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel: Bu talanın hesabını yargı önünde vereceksiniz

Kaz Dağları’nda Kanadalı bir şirketin yapmak istediği altın ve gümüş madenciliğine karşı tepkiler hızla büyüyor. Çevrecilerin başlattığı “Su ve Vicdan Nöbeti” her geçen gün büyürken bugün Kirazlı Balaban’da “Büyük Su ve Vicdan Nöbeti” eylemi düzenleniyor.

 

Eyleme İzmir, Antalya, Bursa, Yalova, Aydın, Ankara, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Balıkesir, Yalova, Kocaeli, Çanakkale, Düzce ve Edirne barolarının başkan ve yönetim kurulu üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanları, sanatçılar, STK’ler, köylüler, üniversite öğrenciler ve bilim insanları katıldı.

Saat 11:00'da başlayan “Büyük Su Ve Vicdan Buluşması” etkinliğine katılmak için binlerce vatandaş akın akın bölgeye geldi.

Desteğe gelenler arasında olan sanatçılardan Sadık Gürbüz kalabalığa seslendi. Daha sonra ise şair Ataol Behramoğlu şiir okudu.

Basın açıklamasının ardından Çanakkale Belediye Başkanı bir konuşma yaptı. Sonrasında ise alana doğru yürüyüş başladı.

Saat 13.30’da alana giren protestocular, “Kaz Dağları Andı”nı okudu. Buluşmaya katılan ve siyanürle bölgenin yok edilmesine karşı çıkan binlerce kişi, tel örgülerle korunan şantiyeye girdi.

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel: Bu talanın hesabını yargı önünde vereceksiniz

Eyleme katılan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, “Hasankeyf’ten Kaz dağlarına tarihi, toprağı, kurdu kuşu yaprağı korumak için nöbetteyiz. Dili olmayanların, konuşamayanların sesi nefesi olmaya, rantçılara karşı kendisini savunamayanların kalesi olmaya çalışıyoruz. Bir kez daha bu talanının, kıyımın bu soygunun sorumlularına sesleniyoruz. Bir parça oksijene ihtiyaç duyduğunuzda altının hiçbir işe yaramadığını anlayacaksınız. Ama o zaman iş işten çoktan geçmiş olacak. Eğer iki kulağınızın arasında söylediklerimizi tutabilecek bir organa sahipseniz, yüreğinizin yerinde duruyorsa kulak verin sözlerimize: Bu aldanma değil, saflık değil, yanılgı değil, düpedüz ihanettir. Ve eğer sürgit böyle gideceğini, hesap vermeyeceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Elbette bu talanın hesabını yargı önünde vereceksiniz. Ama daha da önemlisi oğullarınız ve kızlarınız sizi lanetle hatırlayacak ve toprak, günü geldiğinde bedenlerinizi kabul etmeyecek” dedi.