GÜNDEM Haber Girişi : 10 Aralık 2016 16:09

Kılıçdaroğlu, Türkiye İzmir ile nefes alıyor

Kılıçdaroğlu, Türkiye İzmir ile nefes alıyor
İzmir'in sayesinde Türkiye'nin nefes aldığını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İzmir'i bütün Türkiye örnek almak zorundadır dedi

Sahilevleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "İzmir Deniz" projesi çerçevesinde yürüttüğü çalışmalarla yeşil dokusu, balıkçı iskeleleri, oturma ve seyir gruplarıyla bambaşka bir çehreye bürünüyor. Düzenlemenin ilk etabı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldığı törenle hizmete açıldı.

İzmir'in sayesinde Türkiye'nin nefes aldığını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İzmir'i bütün Türkiye örnek almak zorundadır. İzmirli belediye başkanlarımız denizi halka açıyorlar.  Suç üstüne suç işliyorlar ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız   397 yılla yargılanıyor. Hak ediyor tabi... Buraya çok katlı bina,  gökdelenler yapsınlar;  kimse denizi görmesin. Tabi suç işliyorlar.  Suç işledikleri için de yargılanıyorlar" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, "İzmir Deniz" projesi kapsamında kentin sahil şeridini yeni bir bakış açısıyla yeniden düzenliyor.  Bu kapsamda Narlıdere ilçesinin gözde yerleşim bölgesi  Sahilevleri'nde 2.6 kilometrelik uzunluğundaki sahil bandında yürütülen revize proje çalışmasının 1.6 kilometrelik ilk bölümü de tamamladı. Düzenlemenin ilk etabı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldı törenle hizmete açıldı. 

İzmir Türkiye için gurur vesilesi
Törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  İzmir'de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Ankara'nın denizi yok. İstanbul'un var ama var mı yok mu tartışmalı. İzmir Körfezi'ni insanlara tüm sıcaklığı ile  açan,  bu konuda olağanüstü çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na şükran borçluyuz"dedi.Uzun yıllardır olağanüstü para harcanmasına rağmen İstanbul'da hiçbir yerde denize girilemediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dönüp bir de İzmir'e bakın! Ben askerliğimi burada yaptım.  Körfez felaket kokuyordu ama şimdi öyle değil.  Her noktasında Körfez'e girilebiliyor. Şimdi tanıtım filmi seyrettik. Bu düzenlemeye Narlıdere Sahilevleri nefes alacak diyordu. Aslında biraz kısa düşünüyorsunuz. İzmirli nefes alacak. İzmirli Türkiye'ye nefes aldırıyor.  İzmir'in sayesinde Türkiye nefes alıyor. İzmir'in dokusu, İzmir'in yaşam tarzı,  İzmir'in insana saygısı, İzmir'in doğaya saygısı sadece İzmirliler için değil tüm  Türkiye için gurur vesilesi.  İzmir'i bütün Türkiye örnek almak zorundadır. İzmir'e Anadolu'dan kopup gelen binlerce insan var ama bu şehre geldikten sonra her insan kendini İzmirli kabul eder". 

Gökdelenler yapmadıkları için suç işliyorlar
Konuşmasına İzmirli belediye başkanlarının bir kusuru olduğunu belirterek devam eden CHP Genel Başkanı, "Şimdi Sahilevleri'ne bizim belediye başkanlarımız çok  katlı bir bina yapsalar daha iyi olmaz mıydı? İzmirli denizle buluşacakmış.  İzmirli niye denizle buluşuyor? İstanbul'da Yeşilköy'e giderken eskiden yeşil alanlar vardı.  İnsanlar yararlanırdı. Denizle binalar arasında yapı yoktu.  Şimdi binalar,  yol var.  Yeşil alanlar katledilip yüksek gökdelenler yapıldı ve deniz görülmüyor.  Onlara bir şey söyleyen var mı? Hayır.   İzmirli belediye başkanlarımız denizi halka açıyorlar.   Türkiye'nin en büyük kent ormanını halka açıyorlar.  Suç üstüne suç işliyorlar ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız   397 yılla yargılanıyor. Hak ediyor tabi... Buraya çok katlı bina,  gökdelenler yapsınlar;  kimse denizi görmesin. Tabi suç işliyorlar.  Suç işledikleri için de yargılanıyorlar" dedi. 

Hem insana hem doğaya saygı
Cumhuriyet Halk Partisinin insan odaklı siyaset yapan bir parti olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: "Biz denizin de kıyının da canlılarının da hakkını koruyoruz. Artık  doğanın haklarından da  söz ediliyor.  Denizde yaşayan canlıların hakkı yok mu? Madem ki biz doğanın parçasıyız doğada hep birlikte barış içinde yaşamak zorundayız.  Belediyelerimizin yapmak istedikleri bu zaten.  Doğaya katkı veren,  bu sahilleri Türkiye'ye açan belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum". 
Konuşmasına 10 Aralık'ın "Dünya İnsan Hakları Günü" olduğunu belirterek başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İnsan hakları gününde ne durumda olduğumuz malum. İzmirli hemşehrilerimizin yaşam standardını yükseltmek,  denizle buluşmalarını sağlamak için 50 kilometrelik sahil şeridini düzenliyoruz.  Bisiklet yolları, yürüyüş yolları mini iskeleler oluşturuyoruz.. 2017 yılı sonuna kadar tüm 50 kilometrelik sahil şeridindeki çalışmalarımızı bitirip hizmete sunacağız" dedi. 

Körfez'e mavi bayrak almak istiyoruz

İzmir Körfezi'nin 80 yıl önce "deniz pislik tutmaz" diye şehir büyüdükçe tüm kanal sisteminin atıldığı bir fosseptik çukuru haline dönüştüğünü hatırlatan  Başkan Kocaoğlu,  konuşmasını şöyle sürdürdü: "Büyük Kanal Projesi 1970'li yıllarda planlanmış, birçok belediye başkanı bu konuda çalışmış, 2000'li yıllarda rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina zamanında kanal bitmiş ve Körfez'e atık atılmaz hale gelmişi. Ben Belediye Başkanı olduğum zaman deniz kahverengiydi. Maviyle turkuazla alakası kalmamıştı.

Yaptığımız çalışmalarla, sistemin çalışması için İZSU Genel Müdürlüğümüzün özverili çalışmalarıyla, deniz kentinde taşkınların felaketlerin mal ve can kayıplarının önlenmesi için yağmur suyu projesini başlattık. 3 senedir kanal suyu ile yağmur sularını ayrıştırıyoruz. Geçen hafta sadece yağmur  suyu için çıktığımız ihaleler 50 milyon kadardı. İzmir'in çukur yerlerini su basmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

ÇED raporunu aldığımız Büyük Körfez Projesi ile ilgili bilimsel çalışmalarımız, ada yerinin,  güzergahın belirlenmesi çalışmaları sürüyor. Bu çalışma da bittiğinde Körfez'i A'dan Z'ye 80 yıl önceki haline getireceğiz.  İzmir Körfezi bugün meresinden bakarsanız bakın pırıl pırıldır.  Standartlara göre yüzülebilir,  girilebilecek deniz niteliğindedir ama Büyük Körfez Projesi ile birlikte Körfez'in her köşesine mavi bayrak almayı,  evinden çıkıp herkesin Körfez'de yüzmesini hedefliyoruz. Körfez'in koktuğu bütün sahil boyunca vatandaşlarımız balık tutuyor,  oturuyor,  sohbet ediyor,   hoşça vakit geçiriyor. Denize arkasını dönen İzmirli artık denizle buluşuyor".

Dünya İnsan Hakları Günü'nde İzmir'de bulunduğu için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkür eden Başkan Kocaoğlu, "İzmir insan haklarının olduğu, demokrasiye, Atatürk'e inanan,  Atatürk'ü en çok seven ve sahip çıkan, ulu önderimizin devrimlerini, ilkelerini koruyan bir kent. Sayın Genel Başkanımızın İzmir'de  insan hakları gününü kutlaması bizim için onur. Teşriflerinizden ötürü teşekkür ediyorum" dedi.   

Başkan Kocaoğlu'na teşekkür
"İzmirDeniz Projesi"nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli ve kentlinin denizle buluşmasını sağlayan, kentin kıyısını gerdanlık gibi çevreleyen bir proje olduğunu belirten Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, "Büyük Kanal Projesi'nin tamamlanmasıyla Narlıdere sahili denize girilebilir, balık avlanabilir hale geldi. Bu düzenlemeyle  birlikte tam bir entegre çalışma oldu. Narlıdere'ye katkılarından ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyorum" dedi.    
Sahilevleri'ni bambaşka bir çehreye büründürecek çalışmalar çerçevesinde, kıyı bandının daha etkin kullanımının yanı sıra, estetik olarak da güçlenmesi sağlandı. İzmirliler'in kenti 'sokakta' yaşama alışkanlıkları göz önüne alınarak iki etap halinde hayata geçirilen projeyle, Sahilevleri'nin, cazibesi daha yüksek bir çekim merkezi haline getirilmesi hedeflendi.

Daha mavi ve daha yeşil

İlk etap çalışmaları kapsamında, tüm sahil boyunca uzun ömürlü ve ekonomik doğal taşlar, beton parkeler ve ahşap kompozitler kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1500 metrekarelik toplam 3 adet çocuk oyun alanını kentlilerin beğenisine sundu. Kıyı bandına denizi seyretmeye olanak sağlayan gabion doğal taş ve beton prekast oturma bankları yerleştiren Belediye, 3'er metrelik 14 adet de balıkçı iskelesi oluşturdu. 

Ayrıca kıyı şeridi boyunca taşıt yolunun yanında 1.2 kilometrelik bisiklet yolu düzenlendi. Meydan kısmında İzmirliler'in denizle olan etkileşiminin arttırılması  amacıyla pergola ve denize inen teraslar hazırlandı. Meydana 2015 yılında gerçekleştirilen 3. Uluslararası Heykel Çalıştayı'na katılan İspanyol heykeltıraş Daniel Perez tarafından üretilen 'Parçalanmış Düşünce' adlı heykel yerleştirildi. Büyükşehir Belediyesi, yeşil dokuyu güçlendirme çalışmaları çerçevesinde ise deniz ve araç yolu arasında çalı grupları ve ağaçlarla yeşil bir koridor oluşturdu.

Çalışmalar çerçevesinde toplam 23 bin 200 metrekarelik alanda 116 adet palmiye ve dut ağacı, 37 bin çalı,   125 bin  yer örtücü bitki dikimi olmak üzere toplam 162 binin üzerinde bitki dikildi. Sahilevleri'nin birinci etap düzenleme çalışmaları kent donatıları, yeşillendirme, çocuk oyun grupları ile birlikte 5  milyon 730 bin liraya mal oldu.  Sahilevleri kıyı bandının ikinci etap düzenleme çalışmaları ise hızla devam ediyor.

 
Kıyılar göz kamaştırıyor
"İzmir Deniz" projesi çerçevesinde Üçkuyular, Güzelyalı, Konak, Pasaport ve Bostanlı (birinci etap) aksındaki uygulamaları hayata geçiren, Yeni Foça sahili ile Urla Kum Denizi plajını yeniden düzenleyerek bu bölgelere yeni bir cazibe kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki karayolu alt geçidi ve meydan projesi ile Bostanlı ikinci etap kıyı düzenleme çalışmalarını da sürdürüyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.