KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 11 Ağustos 2016 12:38

Kılıçdaroğlu'ndan sanatsal hamle!

Kılıçdaroğlu'ndan sanatsal hamle!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Seferihisar Belediyesi'nin yaptırdığı ve adını 'Atilla İlhan Yaratıcı Yazarlık Okulu' olarak açıkladığı okulu ziyaretinden sonra Türkiye Yaratıcı Yazarlık Çalıştayı'na katılmak üzere Euphorıa Oteli'
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte çalıştayın yapılacağı salona gelen Kemal Kılıçdaroğlu, çalıştayda hazır bulunan Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Yazar Gürsel Korat, Yazar Adnan Binyazar, Yazar -Şair Metin Celal, Yazar Erendiz Atasü, Yazar Ahmet Ümit, Gazeteci - Yazar Selim Esen, PEN Türkiye Merkezi Eski Başkanı Tarık Günersel, Cumhuriyet Yayınları Genel Müdürü Turhan Günay, Tiyatro bilimci, Oyuncu - Yazar - Yönetmen Özdemir Nutku, Yazar İbrahim Karaoğlu, Tiyatro Oyuncusu ve Yönetmeni Yücel Erten, Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Orhan Alkaya, Tiyatro Sanatçısı Levent Üzümcü, Tiyatro Sanatçısı-Yazar Eren Aysan, Ressam Zafer Gençaydın, Yazar - Sanat Eleştirmeni Kaya Özsezgin, Akademisyen-Yazar-Ressam Prof. Dr. Hüsnü Dokak, Ressam Hanefi Yeter, Müzik Araştırmacısı-Yazar Ahmet Say, Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Tilbe Saran, Andante Dergisi Yayın Yönetmeni Ömer Serhan Bali, Sinema Eleştirmeni Vecdi Sayar, Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Heykeltıraş Filinta Önal, Fotoğraf Sanatçısı Mahmut Turgut, Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Arslan Güven'in elini tek tek sıkıp, selamladı. 



SANATÇILAR BİZLERİ ONURLANDIRDI

Çalıştayın açılışını yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasına, "Bugün sanatçıların bizi onurlandırdığı bir gün" sözleriyle başladı. Sanatın var olanla yetinmeyeceğini, kendisini yinelemek istemeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Sanat olağan akışına bırakıldığında güzeli, insancıllığı ve daha fazla özgürlüğü arama sürecinde kendini yeniden oluşturur. Sanatın bu öz yapısı tutucu ve baskıcı iktidarların sanatı tehlike olarak görmelerine yol açar. Tarihte bunun çok sayıda örneğini biliyoruz. Sanat kurumları daha özgür, daha insancıl ve daha demokrat olmak isterler ve bir toplumdan bekledikleri de odur" dedi. 

ÖZGÜRLÜĞÜN ÖLÇÜTÜ SANATA BAKIŞTIR

Sanatın, sanatçının önemine değinen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir yönetimin demokratlığının ve özgürlükçülüğünün ölçütü sanatçı ve sanat kurumlarına bakışıdır. Eğer o yönetim özgürlükçü pencereden bakabiliyorsa o ülkede sanatın gelişmesi sağlanır ve önü açılır. Sanatın var olabilmesi için sanatçıların insanca ve özgürce yaşayabilecekleri koşulların oluşturulması gerekir. Sanat, sanat dışı etkilerle yönlendirilmez" dedi. 

PARTİ YANDAŞI DEĞİL, ÖZGÜRLEŞTİRMEYİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ

Partisinin sanata ve sanatçıya bakışını da anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak amacımız sanatçının özgürlüğünü, gelecek güvencesi de dahil insanca yaşamasını güvence altına almaktır. Bizim amacımız sanatçıları parti yandaşı yapmayı değil, onları özgürleştirmeyi ve üretkenleştirmeyi sağlamaktır. Bizim amacımız özerk bir sanat kurumu aracılığı ile kaynakların verimli kullanılmasını ve eşit dağıtılmasını sağlamaktır. Bizim amacımız her uygar toplumda olduğu gibi Türkiye'de her yurttaşın sanat bilimlerinden yararlanmasını sağlamaktır. Her toplum kesimi için sanatçıların da örgütlenme ve savunma haklarına sahip olmasını istiyoruz ve bunu savunuyoruz. Sizin gücünüzün siyasetin çok daha ötesinde her türlü gücün üstünde olduğuna inanıyoruz. Eserleriniz, aslında Türkiye'nin geleceği için çok önemlidir. Her birey siyasetçi olabilir, herkesin özellikleri vardır ama sanatın ve sanatçının kendine özgü özellikleri vardır."

Üç Silahşörler Romanı'ndan bir bölüm anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılış konuşmasını da, "Bütün siyasetçiler hoşlansalar da hoşlanmasalar da sanatçının önünde saygı duymak ve onun önünde eğilmek durumundalar" sözleriyle tamamladı.

Türkiye Sanat Çalıştayı, daha sonra çalışmalarını basına kapalı sürdü.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.