EĞITİM Haber Girişi : 10 Mayıs 2017 10:37

Köy Enstitüleri eserleriyle gündemde

Köy Enstitüleri eserleriyle gündemde
Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'nde "Cumhuriyetin Bir Aydınlanma Projesi: Köy Enstitüleri" adlı konferans gerçekleştirildi.

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'nde "Cumhuriyetin Bir Aydınlanma Projesi: Köy Enstitüleri" adlı konferans gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kültür ve Sanat Komisyonu tarafından EÜ 38. Kültür  Sanat ve Spor Şenliği etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansı  Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fevzi Çakmak verdi.

Harf devriminin 20. yüzyılın en iyi eğitim hareketi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çakmak,  "Harf devrimi büyük bir başarıdır. Cumhuriyet ilan edildiği dönemlerde iki yılda 35 bin kitap basıldı. Hayatta en önemli şey ilim ve bilimdir. Biz okuma yazma öğrenirken, diğer ülkeler uzaya çıkmak için birbirleriyle yarışıyorlardı. Cumhuriyet döneminde nüfusun yüzde sekseni köyde yaşıyordu" diye konuştu.


         Köy Enstitülerinin amacını köydeki eğitim sorununu çözmek ve köye öğretmen yetiştirmek olduğunu belirten Doç. Dr. Çakmak, ilk olarak Denizli ve Kayseri'de öğretmen okulları açıldı. Fakat verim alınamayınca kapatılmak zorunda kaldı. Köy Enstitülerinde 5 yıl eğitim veriliyordu ve herkes yeteneklerine göre bölümlerine ayrılıyordu.

KÖY ENSTİTÜLERİNDE SAĞLIK EĞİTİMİ

Doç. Dr. Çakmak "O, dönemlerde doğumlarda anne ve çocuk ölümleri, sıtma hastalığı çok fazla görülüyordu.1924 yılında Ankara, İstanbul ve Sivas'ta sağlık memurları okulu kuruldu. 1926'dan 1948 yılına kadar bu okullar 720 mezun verdi. 1951 yılına kadar ise 987 mezun verdi. Fakat bu sağlık memurları kasaba ve kentlerde çalışıyordu. Cumhuriyetin amacı ise yüzde 80'i köylerde bulunan topluma sağlık hizmetini götürmekti. Bu nedenle 1936 yılında Balıkesir ve Konya'da Köy Ebe Okulları açıldı. Temel prensip köy çocuğunu sağlık memuru yapmaktı. 15 yaşına gelmiş ilkokul mezunu kız çocuklarını 9 ay kurumsal 3 ay uygulamalı toplamda 12 ay eğitim veriliyordu. 1947 yılına kadar Balıkesir'den 495 Konya'dan 297 mezun verildi" diye konuştu.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.