POLİTİKA Düzenleme Tarihi : 07 Ocak 2021 22:00 Haber Girişi : 08 Ocak 2021 05:21

MENEMEN'DE SEÇİM YAPILAMADI

MENEMEN'DE SEÇİM YAPILAMADI

Menemen Belediyesi Ocak ayı ikinci toplantısı Belediye Başkanvekili Mehmet Karabiniş başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda CHP’li meclis üyeleri gündemdeki 4. maddesinin (meclis üyelerinin vereceği önergeler) 3. maddeyle yerinin değiştirilmesini önerdi. Öneri CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

ÖNERGE VERİLDİ
CHP’li meclis üyeleri meclis toplantısının başında kura çekiminin yasaya uygun şekilde yapıldığı, 2 İdare Mahkemesi’nin nihai karar verilmediğinden 3 b maddesinin (seçim) gündemden çıkarılmasını önerdi. Önerge CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla gündeme alınması kabul edildi.

KESİN KARAR BEKLEMEDEN NASIL SEÇİM YAPILIR?
CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, “1 Aralık’ta yapılan toplantıda belediye başkanvekili seçiminde kura seçimi yapıldı. AK Parti’nin önerileri dikkate alınarak tarafımızca uygun görülerek yapıldı. Taraflar gerekli incelemeyi yaptı. İtiraz olmadan kura çekimi yapıldı. Sonrasında bir itiraz olmadı. AK Parti ve MHP’li üyeler Deniz Karakurt’u tebrik etti. AK Parti’nin adayı Aydın Pehlivan bir gün sonra seçimin usullere uygun yapılmadığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Aydın Bey, başkanlık divanına itiraz etmedi. Kura çekiminin sonucu etkileyecek bir durum ortada yoktur.  Bu davada sonuna kadar haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Belediye başkanvekili seçimi bir bütündür. Kur seçimin bir parçasıdır. Tek başına kura tekrarı yapılamaz. Yapılacaksa seçimin yeniden yapılması gerekir. Mahkeme sonucu beklenmeden kura çekimi nasıl yapılır? Mahkeme davayı reddetse ne olacak? Kura çekiminin gündem maddesinden çıkarılmasını öneriyoruz” dedi.

MAHKEME SEÇİM YAPIN DEDİ! SUÇ İŞLEYEN ŞAKRAN’A GİDİYOR!
AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu ise, “Kura çekim işlemi yönetmelikte olduğu şekilde torbadan isimlerin çekilmesi gerekirken bu yapılmadı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üst mahkeme yürütmeyi durdurma kararına itirazı reddetti. Mahkeme, nihai karar beklemeksizin kura çekiminin yapılmasını hükmetti. İzmir Valiliği seçimin yapılması için belediyeye yazı göndermiştir. Verilen önergeyi anlamıyoruz. Bu mecliste görüşülemez. Gündeme alınan bir maddenin gündemden düşürülmesi yönetmelikte düzenlenmemiştir. Bu gündem maddesi mahkemenin karanını uygulanmasına yöneliktir. Mahkeme kararlarının uygulanması zorunludur.  T.C devleti hukuk devletidir. İdare mahkeme kararlarına uymak zorundadır. TCT 257. maddesinde bunun aksi suçtur. Bu yanlıştan vazgeçin. Zamanında uyarılarımı dinlemediniz. Dinlemeyenlerin akıbetinin Türkiye gördü. Bu önergenin verilmesi de oylanması da suçtur. Meclis başkanı bu hukuksuzluğa dur demeli. İl Başkanı Deniz Yücel fanus önerdi. Biz onu biz önermedik. Elimizden fanus ya da topla gelmedik. Biz torba diye itiraz ettik. Siz kurayı hiç düşünmediniz. Bunu meclis üyeleri de söyledi. sizin içerinizden arkadaşlar bu zamana kadar yapılan haksız, adaletsiz yönetime isyan ettiler. Demokratik haklarını kullanıp Aydın Pehlivan’a oy verdiler. Sizi ben hataya sürüklediysek itiraz etseydiniz. Bugün birilerinin bu suça ortak olarak yine Şakran’a gitmesini istemeyiz” dedi.

HALKA SAYGINIZ OLSA…
CHP’li Hasan Ünal ise, “Halkın iradesine saygınız olsa aday çıkarmazdınız. Araç ve gerekçeleri siz getirdiniz. Yöntemini belirlediniz. Hep birlikte anlaştık. Salona girdik. Kutuların boş olduğunu gördük, kura çekimi yapıldı. İlgili şahsı disipline sevk etti. Siz 18 yıl boyunca Hoca Efendinizin devleti nasıl talan ettiğini  görmediniz. Bizim 18 ayımızı sizin 18 yılınızı aldı. Esasa ilişkin bir karar yok. Valiliğini ara kararı vermeye yetkisi yok” dedi. 

MENEMENLİLERİ OYALAMAYALIM
Serdar Aksoy üzerinden tartışmaların sürmesinin ardından son olarak CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt söz aldı. Karakurt, “Hepinizden ricam hiçbir şey konuşmayalım. Artık Menemenlileri oyalamayalım, üzmeyelim. Bundan sonra Aydın Bey de gelse başımızın üstündedir, ben de gelsem adilim, eşitim. Ama sizden ricam artık geçmişi bırakalım, hakaret etmeyelim” dedi.

CHP VE İYİ PARTİLİLER REDDETTİ!
Millet ittifakı üyeleri mahkemenin konuyla ilgi kesin kararını vermediği gerekçesiyle önerinin meclis gündemine alınması önerisini reddetti. Bu durum mecliste tartışmaya neden oldu.

MECLİS TOPLANTISINA KİMLER KATILDI?
Meclis toplantısına CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, milletvekilleri de katıldı.

TOPLANTI ÖNCESİ TOPLANTI
Meclis toplantısı öncesi CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İl Başkanı Deniz Yücel, milletvekilleri. Belediye meclis üyeleri ve bazı ilçe belediye başkanlarının katılımıyla bir toplantı düzenledi. Bu görüşmede mecliste izlenecek taktik masaya yatırıldı.

NE OLMUŞTU?
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından Menemen Belediyesi’nde de başkan vekili seçimi yapılmıştı. Seçimde AK Parti’nin adayı Aydın Pehlivan ile CHP’nin  adayı Deniz Karakurt eşit oy alınca kura çekimi yapılmış, bunun sonuncunda Karakurt başkan vekili seçilmişti. Daha sonra AK  Parti kuranın yasaya uygun yapılmadığına öne sürerek mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme ise kura seçiminin tekrarlanmasına ve yürütmeyi durdurma kararı aldı. CHP’nin üst mahkemeye itirazı reddetmişti. Mahkemenin verdiği kararın ardından İzmir Valiliği geçtiğimiz pazartesi günü mecliste  başkan vekili kura seçiminin yapılmasına karar verdi. CHP’li ve İYİ Partili toplantıya katılmayınca kura çekimi gerçekleşmedi.