YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 31 Mart 2021 14:00

Motivasyonumuz tam, heyecanımız yerinde

Motivasyonumuz tam, heyecanımız yerinde

BAŞKAN ABDÜL BATUR, KONAK’TAKİ İKİ YILINI DEĞERLENDİRDİ:

 

Motivasyonumuz tam, heyecanımız yerinde

Konak’taki iki yıllık hizmet dönemini siyaset ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında değerlendiren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Bir işin en güzelini yapma heyecanından hiçbir zaman ödün vermiyoruz. Motivasyonumuz tam, heyecanımız yerinde. Konak’ta çok daha güzel işler yapacağız. Konak’ta yolumuz uzun, asla yorulmayız!” diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ikinci hizmet yılını siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile basın mensuplarının katıldığı toplantıda değerlendirdi. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya İyi Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İyi Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu, Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran, Demokrat Parti İzmir İl Başkanı Metin Dökmeciler, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Osman Varol, CHP İzmir İl Yöneticileri, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, İyi Parti İlçe Başkanı Coşkun Tatar, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, CHP İzmir İl Kadın Kolları ve Gençlik Kolları, CHP Konak İlçe Kadın Kolları ve Gençlik Kolları, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantı, Başkan Batur’un Konak’taki ikinci yılında yapılan çalışmaların anlatıldığı film gösterimi ile devam etti. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, film gösteriminin ardından kürsüye çıkarak Konak’taki iki yılını değerlendirdiği bir sunum gerçekleştirdi. Başkan Batur, serüvene benzettiği görev süresinde Konak’ta belediye başkanlığı yapmaktan onur duyduğunu vurgulayarak, “2019 yılında yani iki yıl önce bir serüvene başlamıştık; 20 yıllık Narlıdere Belediye Başkanlığı’ndan sonra Konak’la devam eden bir serüven. Özellikle Narlıderede’deki çalışmalarımızdan sonra İzmir’in kalbi Konak’ta görevlendirilmemiz benim için çok önemli, onurlu bir görevdi. Bu onurlu göreve layık olmaya çalışan bir tavırla hizmetlerimizi yürütmeye çalışıyoruz. Çünkü daha önce hiçbir yerel yöneticiye böyle bir onur verilmemişti” dedi.

“Belediye başkanlığı hizmet makamı”

Konak’ta büyük bir heyecan ve motivasyon ile görev yaptıklarını dile getiren Başkan Batur, belediye başkanlığının hizmet makamı olduğunu vurguladı. Konak’ta çok daha güzel işler yapacaklarının mesajını veren Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kimine göre belediye başkanlığı iş, kimine göre görev, kimine göre de hizmet makamı. Ben hep belediye başkanlığını hizmet makamı olarak gördüm ve hep öyle çalışmaya devam ediyorum. Halka hizmet etmeyi onur sayıyor ve bunu severek, heyecanla yaptığımı ifade etmek istiyorum. Bazı sevgili dostlarımız çok fazla belediye başkanlığı yaptığımız konusunda eleştiriyor, 20 yıl Narlıdere, iki sene Konak… Ama heyecanımızdan ve bir işin en güzelini yapma heyecanından hiçbir zaman ödün vermiyoruz, o heyecanımızı hiç kaybetmiyoruz. Motivasyonumuz tam, heyecanımız yerinde. Konak’ta çok daha güzel işler yapacağız; buna tüm kalbimle inanıyorum.”

Üç temel ilke

Konak’ta üç temel tema belirlediklerini ve bu temaları ilke edinerek hizmet ürettiklerini anlatan Başkan Batur, bu ilkeleri kentsel dönüşüm, tarihi ayağa kaldırmak ve dezavantajlı kesimlere öncelik olarak sıraladı. Konak’ta göreve gelir gelmez kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmaları başlattıklarını ifade eden Başkan Batur, ilk olarak Gültepe planlarını tamamlayarak, kentsel dönüşümün anayasasını hazırladıklarının altını çizdi. Hem Konak hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi meclislerinden oybirliği ile geçen Gültepe imar planlarında parselasyon aşamasında olduklarını dile getiren Batur, “Yola çıkarken üç temayı kendimize ilke edindik. Bu üç prensip çok önemliydi ve kentin gelişmesiyle ilgili bir görev tanımı yaptık. Birincisi, kentin en önemli ihtiyacı olan kentsel dönüşümü hayata geçirmek… Konak’ın hemen hemen tüm bölgelerinde değişim, dönüşüm bekleyen yerler vardı. İlk etapta buna başladık. Kentsel dönüşümle ilgili Gültepe’de 14 mahalleyi ilgilendiren kentsel dönüşüm planlamasını sekiz aylık süre içinde gerçekleştirdik. Hem Konak hem de Büyükşehir Meclisi’nden oybirliğiyle geçen planlarımızla ilgili itirazlar da değerlendi ve şu anda parselasyon çalışmalarına yani hisselerin, vatandaşlarımızın imar haklarının değerlendirileceği aşamadayız. Geçmişten bu yana Konak’ta yapılan en önemli çalışmalardan bir tanesiydi. Yani Gültepe bölgesinde yapacağımız kentsel dönüşümün anayasasını bitirmiş olduk” diye konuştu.

Yaşam kalitesi artacak, bölgenin kaderi değişecek

 Gültepe’nin ardından Beştepler Bölgesi imar planlarını da hazırlayarak Konak Belediye Meclisi’nden oybirliği ile geçirdiklerini hatırlatan Başkan Batur, kentsel dönüşüm ile Beştepeler’in kaderinin ve kentin çehresinin değişeceğini söyledi ve bölge halkının da yeşil alan, sosyal donatı ve modern binalar ile daha iyi bir yaşama kavuşacaklarını ifade etti. Başkan Batur, sırada Gürçeşme birinci ve ikinci etap planları ile Yenişehir-Mersinli bölgesinin olduğunu ifade ederek “Konak Belediyesi olarak kentin değişime, dönüşümüne ihtiyacı olan alanlarındaki planlama çalışmalarını yaklaşık 6 ay içinde neticelendirmiş olacağız. Verdiğimiz sözlerin en önemlilerinden bir tanesini yerine getirmiş oluyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beştepeler bölgesinin planlamasını tamamladık ve meclisimizden oybirliğiyle geçirdik. Bu neyi sağlayacak? Bu planlar uygulandığında özelikle bu bölgede yaşayan insanların yaşam kaderleri değişecek. Şimdi 1 metrekare yeşil alan yok. Muhtarımız park istiyor ama bir metrekare park yapacağımız alan yok. Sosyal tesis alanı yok. Yaşam biçimleri sadece binaların içinde kalmış. Kişi başına 1 metrekare bile değil, 0.86 metrekare yeşil alan düşen bir yer düşünün; insanların nefes alacak yerleri yok. Onun için, bu planların uygulamaya geçmesiyle kentin çehresi değişecek, görsel kirliliği ortadan kalkacak ve en önemlisi de bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız sosyal donatı alanlarına, yeşil alanlara sahip, insanca yaşamanın onurunu yaşayacaklar. Tüm planlarımızı tamamladık. Beştepeler bu ay içinde Büyükşehir Meclisi’ne gelecek ve gereken desteği göreceğimize inanıyorum. İzmir’e gelenler, Yeşildere Caddesi’nden geçenler hep kentimizi eleştirmiştir; bu bölge neden gecekondularla kaplı diye. İşte görsel kirliliğin ortadan kalkacağı ve insanların insanca yaşayacağı bir planlama çalışmasını bitirdik.”

Kriz belediyeciliği

 Pandemi ile beraber İzmir’de yaşanan deprem felaketi, sel ve diğer afetleri de hatırlatan Başkan Batur, kriz belediyeciliğini öğrendiklerini ifade etti ve “Maalesef geçtiğimiz yıl bugünlerde bir pandemi sürecini de yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz. 11 Mart’tan sonra da hiçbir yerel yönetimin, ülkenin başına gelmeyen bir felaketi bertaraf etmek, öncelikle halkın sağlığını düşünmek, halkın ihtiyaçlarını gidermek, sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için önemli çalışmalar yaptık. Bir kriz belediyeciliği olayı ortaya çıktı. Krizlerle başa çıkabilecek tecrübeyi de kazanmaya başladık” dedi.

1 Haziran’da başlayan ilk normalleşme süreci ile birlikte düğmeye bastıklarını ve hiç ara vermeden projeleri tek tek hayata geçirmeye başladıklarını vurgulayan Başkan Batur, sözlerine şöyle devam etti:

 “Normalleşme sürecinde, seçim döneminde sözlerini verdiğimiz projelerimizi tamamladık. 1 Haziran itibari ile ihalelerimizi gerçekleştirdik ve çalışmalarımızı hızlandırdık. Toros Sosyal Tesisimizi tamamladık, pazaryerini hizmete açtık. Gültepe Spor Tesisi’ni de ay sonunda teslim alıyoruz. Çocuklarımıza dönük Çınarlı'daki rekreasyon alanımızda bir bilim merkezi kuruyoruz. Bununla ilgili ihalemizi yaptık. En önemli bölgemiz Altın Üçgen dediğimiz, Agora, Kemeraltı ve Basmane. Konak’ta 3 bin 500'e yakın tescilli binamız var. Bunların hepsinin aynı anda restorasyon görmesi mümkün değil. Ama biz kamulaştırdığımız, vatandaşın bize bağışladığı, vatandaşın hizmetinde kullanabileceğimiz her türlü binanın restorasyonunu yapıyoruz. Kıllıoğlu Hamamı, kültür merkezi olacak. Silahhane binası semt merkezi olacak.  İkiçeşmelik’e ismini veren iki çeşmeyi restore ediyoruz. Konak'ta 50 bini aşkın roman vatandaş yaşıyor. Bu vatandaşlarımızın hayata tutunabilmeleri, eğitime kolay ulaşabilmeleri noktasında birçok proje yapıyoruz. Yenişehir’de restore ettiğimiz binayı 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde Roman Kültür Merkezi olarak hizmete açacağız. Tarihi Kemer İstasyonu Gençlik Destek Merkezi olacak. Binamız tamamlandı, pandemi sürecinin tamamlanmasının ardından hizmete açılacak. Engelliler bizim için çok önemli. Engelsiz Yaşam Köyü’müzü hayata geçirdik. Burada 300'e yakın zihinsel engelli ve down sendromlu çocuğumuz tedavi görüyor. Oradaki bir çocuğumuz burada tedavi görerek yürümeye başladı. İşte belediyecilik dediğimiz tam olarak bu. STK'lar, dernekler ile sürekli işbirliği içindeyiz. Yaptığımız etkinliklere ve projelere baktığımızda bunu görüyoruz.”

“Konak’ta yolumuz uzun, asla yorulmayız!”

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Birlikte Konak” anlayışı ile hizmet üreterek geçirdikleri iki yılı anlattığı sunumunu tamamlarken, Konak’ta yapılacak daha çok iş olduğunu, heyecanlarını kaybetmeden ve yorulmadan hizmete devam edeceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir belediye başkanı için, kendisine emanet edilen bölgenin bugünlerine ve yarınlarına katkı koymak ve o hayale hemşehrilerini de ortak edebilmek gerçekten güzel, muazzam bir duygu. Evet, yolumuz uzun. Evet, önümüze birçok zorluk çıkıyor. Ama bizler tüm dünyaya emsal olmuş bir liderin, Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatlarıyız ve asla yorulmayız. Konak’ta belediye başkanı olmaktan, İzmir’in kalbinde Konaklı hemşehrilerimle yaşamı paylaşmaktan büyük bir heyecan duyuyorum. Üçüncü hizmet yılıma da bugün işte bu heyecanla giriyorum. Birlikte Konak, felsefemiz genişleyecek, büyüyecek. Çünkü dayanışmayı esas alan, Büyük Atatürk ve silah arkadaşlarının açtığı çağdaş uygarlık yolunda yürüyen, temelleri sağlam, derinlere kök salmış, büyük bir aileyiz.”

“En büyük hedefim kentsel dönüşüm”

 Başkan Batur, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Konak’ta en büyük hedefiniz nedir?” sorusuna  “En büyük hedefim, kentsel dönüşümü en azından üç dört mahalleden başlatıp, planlarımızı uygulamaya geçirmek. Başlamak, işin yarısıdır. Biz onu başarırsak gerisi kendiliğinden gelişecektir” şeklinde yanıt verdi. Benzin istasyonu ile ilgili gelen soruyu ise “Hiç kimse ihale olacak diye hayal kurmasın. Belediyenin şirketine işleteceğiz, kendimiz kâr edeceğiz” sözleri ile yanıtlayan Başkan Batur, “Bu benzin istasyonu bizim benzin istasyonumuzmuş ama başkalarına kiraya verilmiş zamanında ama altın yumurtlayan bir yer orası belediye için. Bizim aylık mazot ve benzin giderimiz beş bin ton civarında. Kendimize satsak kârdayız yani orada. Orayı yeniden benzinlik olarak yapacağız ve belediyenin şirketi işletecek. Hiç kimse ihale olacak diye hayal kurmasın. Belediyenin şirketine işleteceğiz, kendimiz kar edeceğiz” dedi.