EKONOMİ Haber Girişi : 09 Nisan 2020 08:00

MTK istihdamı koruyor

MTK istihdamı koruyor

MTK istihdamı koruyor

 

Başkan Salkım: “MTK’da işten çıkarmalar yok!”

 

Moda Tekstil Konfeksiyoncular (MTK) Sitesi Nisan ayı Olağan Yönetim Kurulu toplantısını tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs salgını nedeniyle tele konferans yöntemi ile gerçekleştirdi.

MTK Sitesi içerisindeki işletmelerin kısa ödenek sisteminden faydalandığının altını çizen Başkan Abdullah Salkım, “Bütün sektörler bu salgından etkilendi. Ancak en çok etkilenen sektör turizmden sonra tekstil oldu. Bütün üyelerimize son sürece kadar dayanmaları noktasında moral ve motivasyon aşılıyoruz. Devletin verdiği olanaklardan  faydalanabilmeleri için bilgilendirmeler yapıyoruz. Şu ana kadar MTK içerisinden hiçbir işletmede işten çıkarma yapılmadı” dedi.

 

“Krizi avantaja çevirebiliriz”

Dünyanın çok zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Ege Tekstil İhracatçıları Başkanı ve MTK Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi Jak Eskinazi ise “Allah hepimizin yardımcısı olsun. Ekonomik olarak ihracat ve üretim ciddi seviyede düşüş yaşadı. Sürecin çok uzamamasını ve sosyal mesafeyi koruyarak virüsü ülkemizden çıkarmayı başarmalıyız. Süreci erken tamamlarsak krizi avantaja çevirecek üretim kapasitesi ülkemizde mevcuttur. Türkiye birçok badireyi atlatmış bir ülkedir. Virüsün ülkemize geç girmesi ve sağlık sistemimizin sağlam olması bizim bu süreçten en az yara alarak çıkmamıza vesile olacaktır” dedi.

 

“Sağlıkta süreci en iyi yöneten ülkeyiz”

Türkiye’nin sağlık alanında süreci en iyi yöneten ülkelerden biri olduğuna dikkatleri çeken Salkım, “Sağlık altyapımızın çok kuvvetli olması süreci yönetmede başarıya ulaşmamızı sağlayacaktır. Sağlık Bakanımız da dün açıkladı. Türkiye’deki hastanelerin her odası yoğun bakıma çevrilecek pozisyonda dedi. Bir iki hafta daha bu izolasyonu korursak ben bunun pik seviyesine ulaşıp sonra düşüşe geçeceğini mayıs sonuna kadar piyasanın normal hayata alışacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

“Maske kararını destekliyoruz”

MTK’da üretim yapan işletme sayısının çok az olduğuna değinen Salkım, “Sağlık sektörüne çalışan işletmeler var. Devlet kontrolünde tam zamanlı çalışıyorlar. Onun dışında küçük siparişleri tamamlayan işletmeler tekrar kapatacak.  Maske konusunda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan maske satışını yasakladı. MTK içerisinde maske üretimi için yatırım yapan işletmeler var. Bu işletmeler içerisinde Sağlık Bakanlığı’ndan onay alanlar sadece devlete satacak. Bizce maske konusunda çok iyi karar verildi. 30 kuruşluk maliyeti olan bir maskeyi 5 liraya satıyorlardı. Bence maske konusunda alınan karar oldukça olumlu bir adımdır” diye konuştu.