EĞITİM Haber Girişi : 28 Kasım 2016 22:30

Mükemmel bir konferansın ardından

Mükemmel bir konferansın ardından
İzmir'in kabına sığmayan genç kalemi Bülent Uraz, bu kez Birleşmiş Milletler'in model konferansını masaya yatırdı

Bu yazıyı geç yazdım çünkü mükemmel bir konferansı mükemmel bir şekilde anlatamamaktan çekindim. Geç yazdım çünkü nasıl anlatabileceğimi bilmiyordum. En sonunda farkına vardım ki bu mükemmel konferansı hiçbir zaman mükemmel bir biçimde anlatamam ve yazmaya koyuldum.

 

Belki de Türkiye'nin en iyi Model Birleşmiş Milletler Konferansı, MFİNUE 2016.

 

Geçen sene terör olaylarından dolayı iptal edilen MFİNUE, bu sene mükemmel bir şekilde dünyanın dört bir yanından gelen lise öğrencilerini ağırladı. Dünya'da Model Birleşmiş Milletler Konferansında bir ilkede imza atan MFİNUE, komitelerde canlı yayın ile yurtdışından gelemeyen öğrencileri konferansa dahil etti ve sınırları yok etti. Mısır, Lübnan, Fransa ve daha birçok ülkeden katılan öğrenciler, yeni bir dünya için el ele verdi.

 

Peki nedir Model Birleşmiş Milletler (MUN)?


 

Bir Birleşmiş Milletler (BM) simülasyonu olan MUN, lise ve üniversite düzeyi olmak üzere bütün dünya genelinde yapılır. Dünya'da sayılı Fransızca MUN'lerden olan MFİNUE, İstanbul'da düzenlenmektedir. BM'deki bulunan komiteleri içeren bu simülasyonlar, dünyadaki sorunlar için çözüm üretmektedir. Ülke delegasyonlarını öğrenciler temsil eder ve bütün bu süreç boyunca bir diplomat olarak rol oynarlar. Kuralların ve ciddiyetin gerçek BM'den farksız olduğu bu konferansta öğrenciler, temsil ettikleri ülkenin politikalarına göre hareket etmek zorundadır.

 

Öğrenciler sadece ülkeleri temsil etmekle kalmıyor, aynı zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde ve basın gruplarında da rol alıyorlar. UCM'de rol alan öğrenciler ise, avukat ve hakim rollerini oynuyorlar. Bu senenin davası ise 1979'da hayatını kaybeden Haya De La Torre'nin Peru'ya iade edilmesi ile ilgiliydi. Her iki tarafın avukatları kanıtlarını mahkemeye sundu ve kazanabilmek için savaş verdiler.

 

Basın grubu ise konferansta olan bitenleri bir dergiye toplayarak diğer komitelerde olan delegeleri bilgilendirmektedir. Bu senenin konu başlığı olan 'Yeni riskler, yeni ufuklar' altında bütün komitelerde oldukça ciddi olan konular görüşüldü ve bunlardan en önemlisi ise bence mülteciler ile ilgili olan konulardı.

 

Bulunduğumuz eğitim sisteminde hiçbir zaman yaşayamayacakları tecrübeler yaşattıran bu konferans için organizasyon ekibine ve bu konferansı mümkün kılan sponsorlarına teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Öğrencilere yorum yapmayı, iş birliğini, diplomasiyi ve politikayı yaşattıran bu konferansların İzmir'de de yapılması gerektiğini düşünüyorum.

 

İşte bir MFİNUE konferansı?..

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.