GÜNDEM Haber Girişi : 03 Temmuz 2016 13:09

Ne Brexit ne Lexit, gündemde artık Texit var

Ne Brexit ne Lexit, gündemde artık Texit var
Cambridge Üniversitesi'nde dil eğitimi görmek için Londra'ya giden İzmirli liseli genç Bülent Uraz çarpıcı tespitlerini kaleme alan yazı dizisine devam ediyor

İngiltere'de yapılan AB'den ayrılma referandumunun sonucu, dünyanın düzenini değiştirebilecek sonuçlar yarattığı ve yaratmaya devam ettiği söylenebilir. Brexit'ten sonra Londra'da bir grup Lexit, şimdi ise Texas'ta bir grup Texit'ten söz etmeye başladı. Texit öyle bir yankı yaptı ki, sesi Avrupa'ya kadar geldi. Peki Teksas'ın ne özelliği var?

Teksas ABD'nin güneyinde bulunan ve ABD ekonomisine yön veren en önemli bölgelerdendir. ABD'nin gelişimi ve ilk petrol ticaretine öncü olan Teksas, birçok alanda kendini geliştirmiş ve bugün ABD ekonomisinin çok büyük bir kısmını elinde bulundurmaktadır. Sadece ticaret alanında kalmamış, Teksas aynı zamanda eğitim alanında 100'e yakın üniversite barındırmaktadır ve bu üniversiteler sosyal aktiviteleri ile büyük ün elde etmiştir. Bu ünü elde etmede Teksas'ta bulunan "dünya devleri" olarak adlandırılan şirketlerin büyük katkısı vardır.

Son zamanlarda petrol fiyatlarının büyük bir oranda gerilemesi bütün dünyada bir ekonomik krize neden olmuştu. Bazı ekonomistler ise bu gerilemenin petrol'e alternatif olabilecek "Kaya Gazı'nın" kullanılmaya başlanmasından dolayı olduğunu düşünüyor. Ancak çevrecilerin tepkisini çeken bir konu var burada. Kaya gazının çıkarılması, çok büyük kitlelerde suyu kirletmektedir. Kaya gazının en çok bulunduğu ülkeler ise ABD (Teksas), Kanada, Çin ve Fransa'dır. Petrol arayışlarında olan Fransa'nın Loto kazandığı söylenebilir.

Ancak Teksas'ın yeraltı ve yerüstü zenginliği daha bitmedi. ABD'nın tarım ve hayvancılığındada lider konumda olan Teksas, aynı zamanda ABD'nin uzay üslerinede ev sahipliği yapıyor. Teksas'ın bağımsızlık ilan etmesi için 250.000 kişi şu ana kadar kampanya imzalamış ve bu sayı gittikçe artmaktadır. Burada Teksas nüfusunun 27 milyon olduğunu ve artmaya devam ettiğini söylemeliyim. Ancak Teksas'ın bağımsızlaştığını düşünürsek, ekonomistler ve politikacılar neler söylüyor? Şimdiki duruma bakarsak, Teksas geliri en yüksek 13. ülkesi olur ve sadece ABD ekonomisi değil bütün dünya ekonomisinin çökmesi kaçınılmaz olur. Yani dünya hard diski olmayan bir bilgisayara dönüşecek.

Dünya nüfusunun büyük bir kısmı bu fikrin imkansız olduğunu düşünsede, 10 yıl önce İngiltere'nin AB'den çıkmasının yada 50 yıl önce Sovyetler Birliği'ninde dağılmasının imkansız olduğunu hatırlatmak isterim. 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.