KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 29 Aralık 2016 12:25

Oğlunun gözünden Rıfat Ilgaz

Oğlunun gözünden Rıfat Ilgaz
Buca Belediyesi'nin edebiyattan siyasete, tarihe damgasını vurmuş ünlü kimliklerin hatıralarını bugüne taşıyan "Babalar ve Oğulları" ve " Babalar ve Kızları" söyleşilerinin bu haftaki konuğu Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz oldu.

Hababam Sınıfı, Karartma Geceleri, Meşrutiyet Kıraathanesi gibi romanlarının yanında unutulmaz şiirleriyle Türk Edebiyatı'na damgasını vuran Rıfat Ilgaz'ın anı ve hatıralarını oğlu Aydın Ilgaz'dan dinleyen Bucalılar, unutulmaz bir gece yaşadı. Aydın Ilgaz, babası Rıfat Ilgaz'ın unutulmaz eseri Hababam Sınıfı romanını öğrencilerden çok eğitimcilerin okuması gereken bir eser olduğunu, hatta eserdeki Mahmut Hoca karakterinin eğitim sistemine model olması gerektiğini söyledi.

Türk Edebiyatı'nın usta kalemi Rıfat Ilgaz, Buca Belediyesi'nin "Babalar ve Oğulları" söyleşi dizisinin bu ay ki bölümünde oğlu Aydın Ilgaz'ın anlattığı hatıra ve tespitleriyle anıldı. Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen söyleşide babası Rıfat Ilgaz'ı, eserlerini ve geleceği gören tespitlerini anlatan Aydın Ilgaz, "Babam her zaman eğitimsiz bir toplumda yaşayan bireylerin şiddet ve baskı kullanarak hedeflerine varmak isteyeceklerini vurgulardı. Sanata, kültüre ve eğitime önem veren toplumların çağdaş olabileceğine inanırdı. Sanatçı onun için toplumun yol göstericisiydi. Bugün mizah da zulme karşı en büyük silahtır" diye konuştu.

Rıfat Ilgaz'ın edebiyatın her türünde ürün vermiş 70'e yakın yapıtı olan bir edebiyatçı olduğunu belirten Aydın Ilgaz, hafızalarda unutulmaz bir yer tutan Hababam Sınıfı romanının Türk eğitim sistemi için yol gösterici olabileceğini, öğrencilerden çok eğitimcilerin ve öğretmenlerin okuması gerektiğine vurgu yaptı.

Aydın Ilgaz, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Murat Işık'ın da katıldığı ve Bucalıların yoğun ilgi gösterdiği söyleşinin ardından babasının roman ve şiir kitaplarını edebiyatseverler için imzaladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.