GÜNDEM Haber Girişi : 03 Kasım 2018 11:59

ORTAK SAĞDUYUYU SEÇTİK

ORTAK SAĞDUYUYU SEÇTİK

İKİ KIYININ BARIŞ ELÇİLERİ EDREMİT’TE BULUŞTU

Yıllarını Ege’nin her iki kıyısında barışa adamış insanlardan kurulu olan Türkiye’nin “Ege’de Barış ve İletişim Derneği” ile Yunanistan’ın “Ege’de Birlikte Var Olma ve İletişim Derneği” (SİNİPARKSİ) Edremit’te bir araya geldi. Buluşmada Midilli’nin eski Belediye Başkanı ve SİNİPARKSİ’nin kurucu başkanı Stratis Pallis’e “Barışa Emek ve Onur Ödülü” verildi.

Yunanistan’ın Midilli Adası’nda 1998 yılında kurulan Ege’de Birlikte Var Olma ve İletişim Derneği (SİNİPARKSİ) ile oluşumunu 90’lı yıllarda Dikili’nin bir önceki dönem Belediye Başkanı Osman Özgüven öncülüğünde başlatan ve 2003 yılında kuruluşunu tamamlayan “Ege’de Barış ve İletişim Derneği” üyeleri Edremit’te düzenlenen bir etkinlikte bir araya geldi. Etkinliğe ev sahipliği yapan Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’nın yanı sıra Türkiye tarafından Ege’de Barış ve İletişim Derneği Başkanı Bülent Tanık, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Dikili’nin bir önceki dönem Belediye Başkanı Osman Özgüven, Didim’in eski Belediye Başkanı Mehmet Soysalan, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu, Yunanistan tarafından ise Midilli’nin eski Belediye Başkanı ve SİNİPARKSİ’nin kurucu başkanı Stratis Pallis, Midilli'nin Ayaparaskevi eski Belediye Başkanları Apostolos Komninakos ile Aleksandros Evangelinos ile birlikte dernek üyeleri katıldı.

AŞIRI MİLLİYETÇİLİKLERE DURUŞUMUZ VE TAVRIMIZ BELLİDİR

Edremit Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen buluşmada açılış konuşması yapan Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka; “Ege’nin iki yakasının karşılıklı kardeşlik ve dostluk içerisinde olması hepimiz için çok önemlidir. Dolayısıyla Ege’de barış ve iş birliği konusunda faaliyet gösteren Yunanlı konuklarımızı da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bizler yerel yönetimler ve uluslararası politika yapıcılar olarak Ege’nin her iki yakasında bu yönde çaba sarf etmekten sorumluyuz” dedi.Midilli’nin eski Belediye Başkanı Stratis Pallis ise konuşmasında; “Her iki yakada da aşırılıklara, aşırı milliyetçiliklere tavrımız ve duruşumuz bellidir. Bu şekilde durmaya devam edeceğiz” dedi.

ORTAK SAĞDUYUYU SEÇTİK

Midilli'nin Ayaparaskevi eski Belediye Başkanı Apostolos Komninakos ise; “Her iki toplumun barış içinde ve kardeşçe yaşaması için mücadele eden bizlere aşırı milliyetçi akımlar şüpheli gözüyle baktılar. 20 yıl öncesi okul kitaplarına bir göz atın. 10 yaşında ki Yunanlı ve Türk çocuk için vatansever olmanın tasviri kılıç ve hançerlerin ucundan akan kanlardı. Ötekine karşı ulusal nefreti beslemek başka bir şey, ülken için sevgiyi öğretmek başka bir şey. Bizler ortak sağduyuyu seçtik. Ortak sağduyu akılcı ve senin yararına olan, komşunla barışçıl ve dostane ilişkiler kurmalısın der. Bu sebeple ortak coğrafya ve ortak çıkarlariçin işbirliği yapmalısın. İki ülke halklarının birbirlerini tanımalarına yardımcı olmalısın. Doğal ve kültürel değerlerinin korunması için çalışmalısın” dedi. Derneğin eski başkanı Stratis Pothas ise; “Arkana dönüm ben ne yaptım diye bakıyorsun. Bu dernek ve Ege’de barış ve kardeşlik için ne yaptıysam helal olsun” dedi.

BARIŞI TESİS ETMEK ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIMDIR

Ege’de Barış ve İletişim Derneği Başkanı Bülent Tanık ise konuşmasında; “Dikili-Midilli dostluk ve barış mücadelesi ortaklığı başlayalı, Stratis Pallis’in Osman Özgüven’in çağrısına kapılıp Türkiye’ye gelmesinin üstünden tam 32 yıl geçti. Midilli’de bir barış hareketi olarak başlayan SİNİPARKSY yapılanması bu yıl 20 yaşını tamamlıyor. Son yıllarda karşı karşıya kaldığımız mülteci dramında da SİNİPARKSY’nin olağanüstü duruşu, acıların paylaşımında, hayatta kalma mücadelelerinde ortaya koyduğu emek ve bakış bizim için çok değerli. Barışı tesis etmek çok önemli bir adımdır. Birlikte yaşama kültürünü geliştirmek, diğerinin onurunu ve haklarını incitmeden bir arada var olabilmek ise en az barış kadar çok önemli ancak çok güç bir adımdır.  Barış hareketimizin yarattığı birikimin sağlamlığına inancımı vurguluyor, emeği geçen öncülerimizi ve her iki toplumun cesur barışseverlerini yürekten selamlıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından “Ege’de Barış ve İletişim Derneği” tarafından  Midilli’nin eski Belediye Başkanı ve SİNİPARKSİ’nin kurucu başkanı Stratis Pallis’e “Barışa Emek ve Onur Ödülü” verildi. Ayrıca Midilli'nin Ayaparaskevi eski Belediye Başkanı Apostolos Komninakos’a da emeklerinden dolayı bir hediye takdim edildi. “Ege’de Birlikte Var Olma ve İletişim Derneği” (SİNİPARKSİ)ise Bülent Tanık’a bir plaket, ev sahipliğinden dolayı ise Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’ya bir hediye takdim etti.