GÜNDEM Haber Girişi : 18 Mayıs 2016 13:13

Pelikan dosyasını yazanları tanıyorum

Pelikan dosyasını yazanları tanıyorum
Tarihçi Prof. Halil Berktay, Serbestiyet'teki yazısında, iftira andıcı Pelikan Dosyası'nı yazanları tanıdığını açıkladı

Metni yazanlarla bir yemekte buluştuğunu ve bazı uyarılarda bulunduğunu belirten Berktay "Dinlediler, dinlediler ve sonra, kendi daracık perspektiflerinden, çeşitli kızgınlıklarını bir kere daha anlatmaya koyuldular. Nitekim üzerinden iki ay geçti; o genç çocuklar 'Pelikan Dosyası'nı kaleme aldı" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı gazete ve gazeteciler ile AK Partili siyasetçileri hedef alan iftira andıcı Pelikan Dosyası'nı kimin yazdığı tartışılırken tarihçi Prof. Halil Berktay Serbestiyet'teki yazısında çarpıcı bilgiler verdi. Berktay, iftira bildirisini yazanları tanıdığını, onları uyardığını anlattı. Yazı sosyal medyada yankı uyandırırken, bazı yorumlarda, savcıların Berktay'ın bilgisine başvurması gerektiği dile getirildi. 

UYARDIM AMA İKİ AY SONRA YAZDILAR

Berktay, Pelikan Bildirisi'ni yazanları tanıdığını onlarla çeşitli vesilelerle bir araya geldiğini belirtirken "İçinde bulundukları haleti ruhuyeden endişeye kapıldım" ifadelerini kullandı. Söz konusu isimleri uyardığını anlatan Berktay, "Gerçekten oturup bir yemek yemiştik. Neden dar değil geniş çizgici olmak gerektiğini anlatmaya çalışmıştım. Dinlediler, dinlediler ve sonra, kendi daracık perspektiflerinden, çeşitli kızgınlıklarını bir kere daha anlatmaya koyuldular. Nitekim üzerinden iki ay geçti geçmedi; o genç çocuklar Pelikan Dosyası'nı kaleme aldı" diye yazdı. 

ZİHNİYET VE HİSSİYAT GADDARLARI...

İftira andıcına imza atanlar için "kişisel öfkelerinin esiri oldular" tespitini yapan Halil Berktay, ruh hallerini ise kendi tecrübesine benzetti: "İster istemez, Marksizm adına gösterdiğim kendi zihniyet ve hissiyat gaddarlıklarımı da hatırladım."

Konuşma ve uyarılarından sonra "Bunların bir şey anlayacağı yok" diye düşündüğünü kaleme alan Berktay'ın yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Dinlediler, dinlediler -- ve sonra, aynen yukarıda özetlediğim gibi, kendi daracık perspektiflerinden, çeşitli kızgınlıklarını bir kere daha anlatmaya koyuldular. Oracıkta ümitsizliğe kapıldım. Bunların hiçbir şey öğreneceği ve anlayacağı yok, diye geçirdim içimden. Biraz sonra özür dileyip ayrıldım. Beni geçiren arkadaşım iyimserdi. "Çok iyi oldu, böyle böyle gelişecekler" gibi bir şeyler dedi. Bense çok farklı izlenimlere sahiptim. İçimden, bunlar asla bütünü göremez; tek tek ağaçlardan başlarını alıp ormanı göremez; ormanı bırak, burunlarının ucundan milim ötesini göremez diye geçiriyordum. Nitekim üzerinden iki ay geçti geçmedi; o genç çocuklar "Pelikan Dosyası"nı kaleme aldı.İster istemez, Marksizm adına gösterdiğim kendi zihniyet ve hissiyat gaddarlıklarımı da hatırladım. Yoksa tarih gerçekten tekerrürden mi ibaret?"

SAVCILAR BERKTAY'I DİNLEMELİ

Pelikan Dosyasını kimin kaleme aldığı merak edilirken, ilk kez andıçta imzası bulunanları tanıyan bir ismin ortaya çıkması sosyal medayada yeni bir tartışma başlattı. Bazı kullanıcılar savcılığın harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.