KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 01 Eylül 2016 10:34

Sinemanın sevilen isimleri İzmir'de buluştu

Sinemanın sevilen isimleri İzmir'de buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 85. İzmir Enternasyonal Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve her yıl büyük ilgi gören "Sinema Burada Festivali"nin 16.'sı İzmir Sanat'ta düzenlenen törenle başl
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 16.'sı düzenlenen "Sinema Burada Festivali"nin bu yılki "Onur Konuğu Ödülleri"ni Türk Sineması'nın değerli isimleri Ahmet Mekin ile Serap Aksoy,  "Genç Oyuncu Onur Ödülleri"ni ise Nazan Kesal ile Onur Saylak aldı. Festival boyunca İzmir Sanat'ta 13 film gösterimi, atölye çalışması ve workshop olacak. Festival kapsamında ayrıca sinema tutkunları projelerini tanıtma imkanı bulacak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 85. İzmir Enternasyonal Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve her yıl büyük ilgi gören "Sinema Burada Festivali"nin 16.'sı İzmir Sanat'ta düzenlenen törenle başladı. Sektörün duayenleri ile amatör ruhlu film tutkunlarını Kültürpark'ta buluşturan festivalde bu yıl "Onur Konuğu Ödüllerini" Türk Sineması'na emek vermiş usta oyuncular Ahmet Mekin ile Serap Aksoy, "Genç Oyuncu Onur Ödülleri"ni ise Nazan Kesal ile Onur Saylak aldı. 

Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında "Sinema Burada Festivali"ni 16 yıldır başarıyla sürdürdüklerini hatırlatarak ödül kazanan sanatçıları kutladı. Başkan Kocaoğlu, kısa konuşmasını "Daha mutlu,  daha huzurlu,  demokrasinin daha çok geliştiği, sanatımızın özgürce yaşandığı bir Türkiye diliyorum" cümlesiyle tamamladı.

"İzmir bana hep uğurlu geldi"
Sinemaya 60 yıldır emek veren Ahmet Mekin, ödül töreninde yaptığı duygu dolu konuşmasına, aslen İstanbullu olmasına rağmen İzmir'i çok sevdiğini belirterek başladı. İlkokulu Karşıyaka'da okuduğunu, okuduğu okulun arkasında Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın mezarının bulunduğunu söyleyen Mekin, "1932 doğumluyum. Babamız Atatürk'ü kalbimize, beynimize öyle bir yerleştirdi ki, ben bir tek onu tanıyorum. Sinemadaki ilk filmimi İzmir'de çektim. İzmir bana çok uğurlu ve şanslı geldi. İzmir benim için en özgür, şahane güzelliği olan ve Türkiye'nin en demokrat şehri. Dilerim ki, ilelebet şanslı ve demokrat olur" diye konuştu. Mekin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na sanata ve sanatçıya gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti.


Duygulandıran ödül
16. Sinema Burada Festivali'nde Ahmet Mekin ile birlikte "Onur Konuğu Ödülü"nü paylaşan ünlü sanatçı Serap Aksoy,  İzmirli bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini, yine ilk film çalışmasını İzmir'de yaptığını söyledi. Ülkede yaşanan karamsar günler nedeniyle 'Türkiye'de sanatçı olmak ne kadar zor' dediği sırada İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bir telefon geldiğini belirten Aksoy, "Telefonda bana onur ödülü verileceği söylendi. Evrende hiçbir sabırlı mücadele karşılıksız kalmıyor. Bu ödül beni çok mutlu etti. Festival yöneticilerine beni düşündükleri için çok teşekkür ediyorum. Çok sayıda ödül aldım ama hiç bu kadar heyecanlanmamıştım. Onur ödülü almak beni çok motive etti. Daha gidecek çok yolum var" diye konuştu. 

Her ikisi de Egeli
Fesivalde "Genç Oyuncu Onur Ödülü"nü alan Nazan Kesal, bir Ege çocuğu olarak bu ödülü almaktan çok mutlu olduğunu belirterek, "Edip Cansever bir şiirinde 'Her insan yaşadığı yere benzer. O yerin taşına, toprağına, havasına, suyuna. Sanırım ben de bu ödülü İzmir'e benzediğim için alıyorum" dedi. "Genç Oyuncu Ödülü'nü Nazan Kesal ile birlikte alan başarılı sanatçı Onur Saylak ise, Egeli olduğunu o yüzden bu ödülün kendisi için çok kıymetli olduğunu vurguladı. 
Sinema Burada Festivali, Ümit Ünal'ın "Mahlukatlar Bahçesi ve Storyboard Sergi" açılışı ve "Maryland" filminin gösterimi ile başladı.    
 
13 seçkin film var 
Sinemaya emek verenlerin her yıl ağırlandığı festivalde, Hezarfen Film Galeri işbirliği ile bu yıl ilk kez düzenlenen "Bir Yaratıcı Film Atölyesi ve Pitching Platformu" ile sinema tutkunlarına projelerini tanıtma imkanı sunulacak. Ödüllü yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, Sinema Yapımcılar Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevil Demirci ve İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ'dan oluşan jürinin belirleyeceği projeler, 4 Eylül 2016 saat 18.00'de yapılacak ödül töreni ile ilan edilecek. 
"Sinema Burada Festivali" kapsamında; 13 ayrı film gösterimi, 1 atölye çalışması, 1 workshop, 3 kısa film seçkisi ve Pitching Platformu (sunum)  gerçekleştirilecek. Girişler için ücretsiz davetiyeler her gösterimden bir gün önce İzmir Sanat gişesinden temin edilecek.

"Sinema Burada Festivali" programı
1 Eylül
Saat 16.00 - 18.00 Workshop/Ümit Ünal "Senaryo Yazım ve Kısa Film Çekimi" 
- Küçük Salon
Saat 17.00 Maryland/Darmadağın- Büyük Salon
Saat 19.00 Toz Bezi (Galalı gösterim)- Büyük Salon
Saat 20.00 Hezarfen Kısa Film Seçkisi - Küçük Salon
Saat 21.00   Fuoccoammare/Denizdeki Ateş - Büyük Salon
2 Eylül
Saat 16.00 Hezarfen Kısa Film Seçkisi-Küçük Salon
Saat 17.00 Unıted States Of Love/Aşk Birleşik Devletleri (Büyük Salon)
Saat 18.00 İstanbul'un Gözü - Küçük Salon
Saat 19.00 Truman -Büyük Salon
Saat 20.00 Hezarfen Kısa Film Seçkisi - (Küçük Salon)
Saat 21.00 24 Weeks/24 Hafta - Büyük Salon
3 Eylül 
Saat 16.00 Pitching Platformu Görüşmeleri
Saat 17.00 One Breath/Bir Nefes- Büyük Salon
Saat 18.00 "Zeynep Atakan Moderatörlüğünde" Yaratıcı Yapım Atölyesi-Küçük Salon 
Saat 19.00 Kalandar Soğuğu - Büyük Salon - Galalı Gösterim
Saat 20.00 Motör-Küçük Salon
Saat 21.00 Truman -Büyük Salon
4 Eylül
Saat 17.00 Things To Come/Gelecek -Büyük Salon
Saa 18.00 Pitching Platformu/Ödül Töreni-Küçük Salonu
Saat 19.00 Remember/Hatırla-Büyük Salon
Saat 21.00 A War/Savaş-Büyük Salon
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.