ÇEVRE & SAĞLIK Haber Girişi : 02 Mayıs 2018 14:15

Spor ve yeşil beslenme kemik erimesini önlüyor…

Spor ve yeşil beslenme kemik erimesini önlüyor…
Kırılarak belirti veren kemik erimesinin (Osteoporoz) kas güçlendiren basit spor hareketleri, yürüyüş, sırtüstü yüzme, güneş ve yeşil beslenme ile önlenebildiği belirtildi.

Spor ve yeşil beslenme kemik erimesini önlüyor…

Elli yaşın üstünde her dört kadında birinde görülen ve kırılarak belirti veren kemik erimesinin (Osteoporoz) kas güçlendiren basit spor hareketleri, yürüyüş, sırtüstü yüzme, güneş ve yeşil beslenme ile önlenebildiği belirtildi.

Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hatice Karahan, Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi’nin “Evinizin Doktoru Geldi” projesi kapsamında ev ortamında düzenlediği “Osteoporoz, belirtileri ve tedavisi” konulu toplantıda, kadınlara,  kemik erimesini önlemede beslenmenin ve sporun önemini anlattı,  tai-chi ve che-gong gibi kas güçlendirici Çin sporlarını yaptırdı.

Kemik erimesinin menopoz döneminde oströjen azalması ve hareketsizliğin artmasıyla sinsince ilerlediğini, tedavisinde kalsiyum ağırlıklı beslenme güneş ve sporun önemine dikkat çeken Karahan, şu önerilerde bulundu:

“Kemik erimesinde en temel tedavi harekettir.  Bahane üretmeyin, günde yarım saat yürüyün. Sırtüstü yüzme de kemik yapımına katkı sağlar. Bu arada kalp ritminizi mümkün olduğu kadar düşük tutan kas güçlendirici sporları yapmayı tercih edin. Tai-che ve che-gong türü sporlar hem kasınızı güçlendirecek, hem de kalp atışınızı düşük tutacaktır. Kemik güçlendirici bitkisel ilaçlar da kemik yapımına katkı sağlayan hücrelerin çoğalmasını sağlayacaktır.”

Kalsiyumu daha çok asma yaprağı, roka, maydanoz, dereotu gibi yeşil sebzelerden almalarını öneren Karahan, “Haftada iki kez mantar, lahana ve pancar tüketin. Süt ve yoğurt vücutta asitlenme yaptığı için aldığımız besinlerin yerine ulaşmamasına neden oluyor. Asidik olduğu için besin emilimi zor oluyor. En önemlisi, güneşin dik geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında 20 dakika güneşlenmek de kalsiyumun kemiklere geçmesini sağlayan D vitamini alımı için yeterli olacaktır.“dedi.

Detoks nefesi yapın

Yanlış nefes alma sonucu vücutta toksinler biriktiğini, bu tortuların doğru nefes alıp vermekle yok edilebildiğini belirten Karahan, “Yanlış nefes alma, tüm hastalıkların kaynağıdır. Dik oturun ve burundan nefes alıp yavaş yavaş ağızdan vererek detoks nefesi yapın, vücudunuzu temizleyin, kalsiyum emilimini rahatlatın’ önerisinde bulundu.

Proje büyük ilgi görüyor

Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi Başkanı Mesude Öney, “Evinizin Doktoru Geldi” projesinin büyük ilgi gördüğünü, Cumhuriyet kadınlarının “Menopoz” ve “Kadın Hastalıkları”ndan sonra bu kez kemik erimesi konusunda bilgilendirdiğini belirterek, projeyi şöyle anlattı:”

“Talep doğrultusunda her ay bir üyemizin evine götürdüğümüz uzman doktor, ev ortamında üyelerimizin sağlıkla ilgili sorularını dinliyor, bilgilendirici ve yönlendirici oluyor. Samimi ortamda sağlıklı yaşama dair her şey konuşuluyor. Sağlık konusunda merak edilen sorular yanıt buluyor. Sağlıklı ve daha bilinçli olunması, hastalıkların önlenmesi konusunda öneriler paylaşılıyor. Hasta öyküleri pek çok şikayetin neden kaynaklandığı ve gerçekte neyin habercisi olduğu ve evde uygulanabilecek sağlık testleri konuşuluyor, beslenme önerileri tartışılıyor.”  

Öney, “Amacımız, üyelerimizin sağlığı bozulmadan önlem almalarını sağlamak ve sağlık politikalarının koruyucu hizmetler üzerine kurgulanmasını sağlamaktır” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.